Τα κουλουράκια της Λαμπρής διαδέχονται τα τσουρέκια και σειρά παίρνουν οι κουλούρες της Λαμπρής και κάθε νοικοκυρά αυτές τις ημέρες κάνει τις αγορές της για να έχει όλα τα απαραίτητα υλικά που θα χρειαστεί για τις προετοιμασίες της μεγάλης Πέμπτης. Φέτος δε που θα μείνουμε στο σπίτι είναι ευκαιρία να κάνουμε μόνες μας όλα τα εθιμοτυπικά έθιμα προκειμένου να μπούμε στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα.
Η παράδοση θέλει το πλέξιμο των λαμπριάτικων τσουρεκιών και κουλουριών,να απομακρύνει τα κακά πνεύματα
Συγκεκριμένα, την Μεγάλη Πέμπτη, αρχίζουν οι προετοιμασίες. Οι νοικοκυρές φτιάχνουν παραδοσιακά τσουρέκια, αυγοκούλουρα, κουλούρια ούζου και κόκκινα αυγά. Από την αρχαιότητα το τσουρέκι και γενικά η ζύμη, συμβολίζει την αναγέννηση της ζωής καθώς το αλεύρι “ζωντανεύει”, “παίρνει σχήμα και ζωή” και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Το κόκκινο χρώμα των αυγών που τοποθετούνται πάνω στα τσουρέκια συμβολίζει το αίμα του Χριστού.
Advertisement
Στο παρελθόν, οι άνθρωποι συνήθιζαν να τοποθετούν το πρώτο αυγό στο εικονοστάσι του σπιτιού για να διώξουν τα κακά πνεύματα
Σε κάποια χωριά συνήθιζαν να μαρκάρουν μάλιστα το κεφάλι και την πλάτη των νεαρών αρνιών με την μπογιά από τα αυγά. Επίσης κρατούσαν μία από τις μεγάλες στρογγυλές κουλούρες της Μ. Πέμπτης στις εικόνες, για να προστατέψουν τα μέλη της οικογένειας από τα μάγια.
Advertisement
Πώς να φτιάξετε τα κουλουράκια της Λαμπρής
ΥΛΙΚΑ
Advertisement
1.500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250γρ βούτυρο
500γρ ζάχαρη
3 αυγά
125ml χυμό πορτοκαλιού +το ξύσμα
125ml χλιαρό γάλα
20γρ αμμωνία
10γρ baking powder
1/2 κ.γ. σόδα
3 βανίλιες
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 στις αντιστάσεις.
Σε ένα μεγάλο μπρίκι ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα με τις βανίλιες.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και το χτυπάμε με το μίξερ. Συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε τα αυγά.
Ρίχνουμε το ξύσμα και το baking powder. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας.
Η σόδα μόλις διαλυθεί στον χυμό θα αρχίσει να αφρίζει και να ξεχειλίζει από το ποτήρι οπότε κάνατε την διαδικασία πάνω από το μπολ.
Διαλύετε την αμμωνία στο ζεστό γάλα με τον ίδιο τρόπο, πάνω από το μπολ. Ανακατεύετε και ρίχνετε το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα.
Όταν η ζύμη βαρύνει και αρχίσει να σφίγγει, σταματάτε το μίξερ και ζυμώνετε με το χέρι.
Προσθέτετε το αλεύρι μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια. Η ζύμη δεν πρέπει να σφίξει πολύ, αλλά να είναι σχετικά μαλακή.
Πλάθεται τα κουλουράκια και αλείφετε με αυγό. Ψήνετε στους 200° στις αντιστάσεις για 15-20 λεπτά.