Κάποτε συχνά βρισκόταν σε πλούσια τραπέζια στα χωριά. Μια εκπληκτική αλοιφή που… μείωνε το λάδι τόσο πολύ που έγινε παροιμία (“κάποιο λάκκο έχει η… φάβα”). Αυτή σιγά-σιγά απέκτησε φήμη ως παρακατιανό φαγητό, αλλά πλέον έχει μετατραπεί σε γκουρμέ πιάτο που ζητούν διάσημοι, όπως η Αντζελίνα Τζολί.
Η διάσημη ηθοποιός είχε επισκεφτεί την Ελλάδα και ειδικότερα έμεινε στην προεδρική σουίτα Phaidra στο Aldemar Olympian Village στη Σκαφιδιά Ηλείας για τα γυρίσματα της ταινίας για τη Μαρία Κάλλας. Κατά τη διαμονή της, εξέφρασε επιθυμία να απολαύσει γνήσιες ελληνικές γεύσεις και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην της προσφερθεί η παραδοσιακή, αλλά πάντα εξαιρετική, φάβα.
Αφού πέρασε μια περίοδο στην αφάνεια από διάφορες αλοιφές στο τραπέζι, η φάβα επέστρεψε δυναμικά. Ωστόσο, ακολουθεί αυστηρά τα ίδια στάδια παρασκευής που την κάνουν μοναδική. Ξεκινάμε με το τσιγάρισμα των κρεμμυδιών σε αγνό παρθένο ελαιόλαδο και προσθέτουμε νερό και το φοβερό αυτό υλικό που προέρχεται από το φυτό λαθούρι.
Οι απαιτήσεις του φυτού για ηλιακή ακτινοβολία είναι ο κύριος λόγος που η Σαντορίνη θεωρείται η απόλυτη πατρίδα της φάβας και γι’ αυτό είναι τόσο ακριβή. Η διαδικασία ξεκινά με το αργό σωτάρισμα, μέχρι να δημιουργηθεί ο μαγικός χυλός που οι γνώστες της απολαμβάνουν ακόμα ζεστή, σχεδόν σαν σούπα, προσθέτοντας ό,τι επιθυμούν, από αλάτι και πιπέρι έως και άλλα συνοδευτικά, ή ακόμα και τίποτα.
Φτιάξτε πεντανόστιμα popsicles με γιαούρτι και κεράσια. Σπιτικά, εύκολα και πεντανόστιμα ξυλάκια παγωτού που θα λατρέψουν τα παιδιά!
Συστατικά
200 γρ. κεράσια
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
Δείτε βήμα – βήμα τη συνταγή στο akispetretzikis.com