emeis-den-to-paraggelnoyme-pote-kai-oi-toyristes-to-latreyoyn-to-ypotimimeno-elliniko-fagito-poy-xetrelane-tin-tzoli-279748
13:52

Εμείς δεν το παραγγέλνουμε ποτέ και οι τουρίστες το λατρεύουν: Το υποτιμημένο ελληνικό φαγητό που ξετρέλανε την Τζολί

13:52
Εβίτα Γκέκα

Κάποτε συχνά βρισκόταν σε πλούσια τραπέζια στα χωριά. Μια εκπληκτική αλοιφή που… μείωνε το λάδι τόσο πολύ που έγινε παροιμία (“κάποιο λάκκο έχει η… φάβα”). Αυτή σιγά-σιγά απέκτησε φήμη ως παρακατιανό φαγητό, αλλά πλέον έχει μετατραπεί σε γκουρμέ πιάτο που ζητούν διάσημοι, όπως η Αντζελίνα Τζολί.

Η επίσκεψη της Τζολί στην Ελλάδα

Η διάσημη ηθοποιός είχε επισκεφτεί την Ελλάδα και ειδικότερα έμεινε στην προεδρική σουίτα Phaidra στο Aldemar Olympian Village στη Σκαφιδιά Ηλείας για τα γυρίσματα της ταινίας για τη Μαρία Κάλλας. Κατά τη διαμονή της, εξέφρασε επιθυμία να απολαύσει γνήσιες ελληνικές γεύσεις και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην της προσφερθεί η παραδοσιακή, αλλά πάντα εξαιρετική, φάβα.

Advertisement

Πως φτιάχνεται η φάβα

Αφού πέρασε μια περίοδο στην αφάνεια από διάφορες αλοιφές στο τραπέζι, η φάβα επέστρεψε δυναμικά. Ωστόσο, ακολουθεί αυστηρά τα ίδια στάδια παρασκευής που την κάνουν μοναδική. Ξεκινάμε με το τσιγάρισμα των κρεμμυδιών σε αγνό παρθένο ελαιόλαδο και προσθέτουμε νερό και το φοβερό αυτό υλικό που προέρχεται από το φυτό λαθούρι.

Advertisement

Οι απαιτήσεις του φυτού για ηλιακή ακτινοβολία είναι ο κύριος λόγος που η Σαντορίνη θεωρείται η απόλυτη πατρίδα της φάβας και γι’ αυτό είναι τόσο ακριβή. Η διαδικασία ξεκινά με το αργό σωτάρισμα, μέχρι να δημιουργηθεί ο μαγικός χυλός που οι γνώστες της απολαμβάνουν ακόμα ζεστή, σχεδόν σαν σούπα, προσθέτοντας ό,τι επιθυμούν, από αλάτι και πιπέρι έως και άλλα συνοδευτικά, ή ακόμα και τίποτα.

Advertisement

Το απόλυτο must είναι αναμφίβολα το ωμό παρθένο ελαιόλαδο! Από τις γενιές μας μάθαμε πως όσο και να ρίξεις, η φάβα θα το απορροφήσει! Και έχει αποδειχτεί αλήθεια… Επιπλέον, το ξερό κρεμμύδι και το λεμόνι αποτελούν πιθανώς τις πιο απλές λύσεις για αυτήν την ελληνική εκδοχή του χούμους, ενώ η παλιά ποτέ ταπεινή φάβα δεν έχει καν την ίδια… εμφάνιση.

Φάβα… η βασίλισσα των αλοιφών

Αν ρωτήσεις έναν σεφ ή απλά εμπιστευτείς τον ουρανίσκο σου, θα καταλάβεις γιατί η φάβα είναι μια πραγματική βασίλισσα. Αυτό που την ξεχωρίζει και την τοποθετεί στην κορυφή είναι η δυνατότητά της να χρησιμοποιηθεί ως βάση για κάθε είδους υλικό, ανεξάρτητα από την έντασή του.

Με τι συνδυάζεται η φάβα

Ακόμη και στην παγωμένη της εκδοχή, η φάβα ταιριάζει με ξινά στοιχεία όπως το λεμόνι, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Συνδυάζεται επίσης άψογα με αλμυρά στοιχεία, όπως η κλασική κάπαρη, η οποία είναι ένα ακόμα προϊόν της ελληνικής γης που δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε. Μπορείς να προσθέσεις πικάντικες γεύσεις όπως η πάπρικα, ενώ η συνδυασμένη με θαλασσινά, ειδικά καπνιστά και καραμελωμένα όπως το χέλι ή το χταποδάκι, είναι μια απόλαυση που σερβίρεται ακόμα και σε πολύ ακριβά εστιατόρια!
Η φάβα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε λιπαρά, περιέχοντας μόνο ένα γραμμάριο λίπους ανά 350 θερμίδες! Επιπλέον, αποτελεί φυσική πηγή τροφής διαιτητικών ινών, οι οποίες γνωστά βοηθούν το πεπτικό σύστημα και προσφέρουν αίσθηση κορεσμού για να νιώσετε χορτασμένοι!

Ακολουθούν συνταγές παρασκευής της φάβας:

Advertisement

Χωρίς γάλα, αυγά, λευκή ζάχαρη: Ο Άκης «τάπωσε» όλους τους ζαχαροπλάστες, έφτιαξε παγωτό με μόνο ΤΡΙΑ υλικά

Φτιάξτε πεντανόστιμα popsicles με γιαούρτι και κεράσια. Σπιτικά, εύκολα και πεντανόστιμα ξυλάκια παγωτού που θα λατρέψουν τα παιδιά!

Συστατικά

200 γρ. κεράσια

400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

2 κ.σ. μέλι

Advertisement

Δείτε βήμα – βήμα τη συνταγή στο akispetretzikis.com