elliniki-feta-saganaki-e-glykia-ar-elada-nto-atas-105408
13:03

Ελληνική φέτα σαγανάκι µε γλυκιά µαρµελάδα ντοµάτας

13:03
Νίκη Μουλά

Απλή αλλά απίθανη συνταγή που θα τους εντυπωσιάσει όλους.

Το μυστικό είναι στο τέλος…

  • Υλικά συνταγής για 4 άτομα

    6 φύλλα κρούστας

    500 γρ. σκληρή φέτα

    1 κρόκος αβγού

  • Για τη μαρμελάδα

    1 κιλό ντοµάτες

    2 κ.σ. βούτυρο

    1 κ.σ. ελαιόλαδο

    3 κ.σ. ζάχαρη

    1 φλ. του καφέ ξίδι

    2 κ.σ. χυµό λεµονιού

    αλάτι

    2 κ.γ. ταµπάσκο

    1 κ.γ. ξύσµα λεµονιού

Εκτέλεση της συνταγής

Διαλέγετε τις ντοµάτες κόκκινες, αλλά σφιχτές.

Βγάζετε µε το µαχαίρι τον αφαλό της ντοµάτας και χαράζετε τον φλοιό σταυρωτά, χωρίς να πληγώσετε πολύ το ψαχνό.

Advertisement

Ζεµατίζετε τις ντοµάτες σε βραστό νερό για µερικά δευτερόλεπτα, τις βγάζετε, τις κρυώνετε αµέσως σε παγάκια και αφαιρείτε τη φλούδα τους.

Τις κόβετε στα 4 και πιέζοντας µε την παλάµη βγάζετε τα σπόρια. Τις κόβετε σε κύβους.

Advertisement

Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο, τσιγαρίζετε τους κύβους ντοµάτας και προσθέτετε τη ζάχαρη.

Advertisement

Μόλις αρχίσουν να καραµελώνουν, σβήνετε µε το ξίδι και το χυµό λεµονιού.

Προσθέτετε λίγο αλάτι, το ταµπάσκο και το ξύσµα λεµονιού.

Βράζετε µερικά λεπτά σε σιγανή φωτιά, µέχρι να γλασάρει η µαρµελάδα.

Advertisement

Στρώνετε στον πάγκο 6 φύλλα κρούστας και τα βουτυρώνετε.

Τυλίγετε µέσα στο καθένα, σαν φακελάκι, από 1 τετράγωνο κοµµάτι (περίπου 70 γρ.) σκληρή φέτα και τα τοποθετείτε σ’ ένα βουτυρωµένο ταψί.

Χτυπάτε το κρόκο αβγού και τα αλείφετε µε τη βοήθεια ενός πινέλου. Ψήνετε σε φούρνο στους 160°C, µέχρι να ροδίσουν.

Σερβίρετε συνοδεύοντας µε τη µαρµελάδα ντοµάτας και πασπαλίζετε με σουσάμι.

Advertisement

Ενα απλό πιάτο θα θα τους εντυπωσιάσει όλους και θα κάνει το τραπέζι να μυρίζει Ελλάδα