Τέλεια μελομακάρονα – Εύκολο γλυκό: Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι ανάγκες για τη δημιουργία γλυκών εδεσμάτων αυξάνονται. Σε περίπτωση που είστε μία από τις νοικοκυρές, που θέλουν να φτιάξουν μελομακάρονα, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την παρακάτω συνταγή.
Τέλεια μελομακάρονα – Εύκολο γλυκό: Ακολουθούν αναλυτικά τα υλικά της συνταγής, καθώς και οδηγίες για την εκτέλεσή της
Τέλεια μελομακάρονα – Εύκολο γλυκό: Υλικά συνταγής
– 240 γραμμάρια σπορέλαιο
– 240 γραμμάρια ελαιόλαδο
– 50 γραμμάρια κονιάκ
– 160 γραμμάρια χυμός φρέσκο πορτοκάλι
– 1 κουταλιά του γλυκού κοφτό σόδα μαγειρικής
– 200 γραμμάρια ζάχαρη
– 1 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο
– 2 κουταλιές του γλυκού κανέλα
– Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
– 900 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– 2 κουταλιές του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
– 400 γραμμάρια ζάχαρη
– 400 γραμμάρια νερό
– 400 γραμμάρια μέλι θυμαρίσιο
– 1/2 λεμόνι (ακέρωτο) αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι
Τέλεια μελομακάρονα – Εύκολο γλυκό: Εκτέλεση συνταγής
– Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ.
– Σε άλλο μπολ βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού.
– Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη.
– Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό, ανακατεύουμε και τη ρίχνουμε στο μείγμα.
– Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.
– Παίρνουμε κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα.
– Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες αραιά μεταξύ τους.
– Ελαφρά πατάμε με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε σχέδια και τρυπούλες.
– Βάζουμε τα μελομακάρονα στο φούρνο.
– Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για περίπου 25′ στους 160 βαθμούς Κελσίου.
– Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Για το σιρόπι:
– Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3′.
– Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του σιροπιού.
– Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα.
– Τα βουτάμε στο σιρόπι λίγα λίγα κάθε φορά και τα αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.
– Πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο ή καρύδια.
Πηγή συνταγής:
Μυστικά για τα καλύτερα μελομακάρονα – argiro.gr
Περισσότερες συνταγές από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου θα βρείτε στο argiro.gr