Ο Άκης Πετρετζίκης μοιράζεται μια ξεχωριστή συνταγή για βασιλόπιτα τσουρέκι, ιδανική για τις γιορτινές ημέρες. Η εύκολη παρασκευή της και η δυνατότητα για εξατομίκευση την καθιστούν ιδανική επιλογή για όσους επιθυμούν να απολαύσουν ένα χειροποίητο και αρωματικό γλύκισμα.
Μια Μοναδική Συνταγή για Βασιλόπιτα Τσουρέκι από τον Άκη Πετρετζίκη
Υλικά για Βασιλόπιτα Τσουρέκι
Βασικά Υλικά:
- 1/2 κ.γ. μαχλέπι
- 1/4 κ.γ. μαστίχα
- 1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
- 240 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 100 ml νερό
- 100 ml γάλα, 3,5%
- 18 γρ. μαγιά ξηρή
- 640 γρ. αλεύρι σκληρό
- Ξύσμα πορτοκαλιού (από 1 πορτοκάλι)
- 6 αυγά
- 120 γρ. βούτυρο Lurpak (σε θερμοκρασία δωματίου)
Προαιρετικά για τη γέμιση:
- 60 γρ. ξανθές σταφίδες
- 60 γρ. μαύρες σταφίδες
- 60 γρ. αποξηραμένα cranberries
- 60 γρ. κόντιτα
- 30 γρ. κονιάκ
Προαιρετικά για τη γκανάζ:
- 200 γρ. κουβερτούρα
- 150 γρ. κρέμα γάλακτος (35%)
Η Διαδικασία Παρασκευής
Η συνταγή ξεκινά με το άλεσμα των μυρωδικών μαζί με τη ζάχαρη, ώστε να αναδειχθούν τα αρώματά τους. Στη συνέχεια, το νερό, το γάλα, η μαγιά και η αρωματισμένη ζάχαρη αναμειγνύονται στον κάδο του μίξερ. Προστίθενται το αλεύρι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα αυγά, ενώ η ζύμη ζυμώνεται με γάντζο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ξεκολλά από τα τοιχώματα.
Αν επιλέξετε τη γέμιση με αποξηραμένα φρούτα, ανακατέψτε τα με κονιάκ και αφήστε τα να απορροφήσουν το αλκοόλ. Προσθέστε το βούτυρο σε κομμάτια και, αν επιθυμείτε, το μείγμα των φρούτων. Ζυμώστε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το βούτυρο.
Το Ψήσιμο και η Διακόσμηση
Η ζύμη μεταφέρεται σε βουτυρωμένη φόρμα με λαδόκολλα, όπου τοποθετείται το φλουρί. Σκεπάζετε τη φόρμα με πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο για 1,5-2 ώρες. Ψήνετε στον αέρα στους 160°C για 75-90 λεπτά, ελέγχοντας την πρόοδο με ένα μαχαίρι.
Μετά το ψήσιμο, μπορείτε να διακοσμήσετε τη βασιλόπιτα με ζάχαρη άχνη ή γκανάζ. Για τη γκανάζ, ζεσταίνετε την κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί και ανακατεύετε μέχρι να πήξει ελαφρώς.
Μια Γλυκιά Παράδοση
Η βασιλόπιτα τσουρέκι του Άκη Πετρετζίκη προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσετε τη μαγεία των γιορτών με μια σπιτική και πλούσια σε γεύση δημιουργία. Δοκιμάστε τη και χαρίστε στους αγαπημένους σας μια αξέχαστη γευστική εμπειρία.
Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο:
Viral ξανά σε δευτερόλεπτα ο Πετρετζίκης: Μετά τα μελομακάρονα, έφτιαξε σε 15′ την πιο αφράτη βασιλόπιτα και χωρίς μίξερ
Φτιάξτε την πιο εύκολη και γρήγορη πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα χωρίς μίξερ πασπαλισμένη με άχνη ζάχαρη και εντυπωσιάστε τους φίλους σας.
Συστατικά
γραμμάρια (γρ.)
TIP
Τσέκαρε όσα υλικά έχεις χρησιμοποιήσει στη συνταγή ή σημείωσε όσα υλικά έχεις και πρόσθεσε τα υπόλοιπα στη λίστα αγορών πατώντας το κουμπί που θα βρεις πιο κάτω.
400 γρ. βούτυρο, ανάλατο + έξτρα για τη φόρμα
⅓ κ.γ. μαστίχα, σε κόκκους
250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
⅓ κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
⅓ κ.γ. μαχλέπι
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
100 χυμό πορτοκαλιού
100 γρ. γάλα πλήρες
1 βανιλίνη
5 αυγά, μεσαία
1 πρέζα αλάτι
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, + έξτρα για τη φόρμα
Για το σερβίρισμα
άχνη ζάχαρη
Δείτε την υπόλοιπη συνταγή εδώ