Αδειαστά: Τα γεμιστά μπορεί να αποτελούν κορυφαία επιλογή για το καλοκαίρι, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και για το χειμώνα. Αυτό, διότι το χειμώνα δεν υπάρχουν για αυτή την εποχή του χρόνου, οι απαραίτητες πρώτες ύλες. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να πάρετε μερικές ιδέες από την ακόλουθη συνταγή, η οποία ανήκει στις εύκολες συνταγές.
500 γραμμάρια ρύζι γλασέ (σ.σ. μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε καρολίνα, ή οποιοδήποτε άλλο ρύζι για γεμιστά)
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μέτρια μελιτζάνα
2 κολοκυθάκια
3 μεγάλες ντομάτες
3 πιπεριές
2 κουταλιές φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο
2 κουταλιές φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
7 κουταλιές λάδι
4 κούπες νερό (σ.σ. και άλλες δύο για συμπλήρωμα)
αλάτι
πιπέρι
– Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, βάζοντάς τον στον αέρα.
– Σε ένα multi βάζουμε μιάμιση ντομάτα, μία πιπεριά, μία μελιτζάνα και κολοκυθάκια για να τα λιώσουμε.
– Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε ελαφρώς, το κρεμμύδι. Έπειτα, προσθέτουμε λιωμένα λαχανικά, καθώς και αλάτι, πιπέρι, τέσσερις κούπες νερό, ρύζι και μυρωδικά. Όταν πάρει βράση, τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί ή σε ένα πιρέξ.
– Σκεπάζουμε με επαρκές αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου τριάντα λεπτά.
– Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο. Μετά, προσθέτουμε μία κούπα νερό ή λίγο παραπάνω και έπειτα ανακατεύουμε με προσοχή. Ακολούθως, κόβουμε σε ροδέλες τις υπόλοιπες ντομάτες, τις πιπεριές και τις στρώνουμε στην επιφάνεια του ταψιού. Ψήνουμε χωρίς να σκεπάσουμε για άλλα τριάντα λεπτά, τσεκάροντας σε περίπτωση που χρειαστεί λίγο νερό, ακόμα. Σε περίπτωση που το ρύζι είναι σχεδόν έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο, το σκεπάζουμε ξανά με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε στην ίδια κατάσταση για περίπου τριάντα λεπτά.
* Χρήσιμη συμβουλή: Η παραπάνω συνταγή εφαρμόζεται σε ένα μεγάλο πιρέξ και ανταποκρίνεται, είτε σε 4 μεγάλες μερίδες, είτε σε 6 κανονικές μερίδες.