tora-exigoyntai-ola-oi-7-aprosmenoi-logoi-poy-polla-zeygaria-stin-ellada-chorizoyn-se-megali-ilikia-289206
14:50

Τώρα εξηγούνται όλα: Οι 7 απρόσμενοι λόγοι που πολλά ζευγάρια στην Ελλάδα χωρίζουν σε μεγάλη ηλικία

14:50
Ορφέας

Το φαινόμενο του «γκρι διαζυγίου», δηλαδή του χωρισμού σε μεγαλύτερη ηλικία, παρατηρείται όλο και πιο συχνά. Πρόκειται για μια απόφαση που συχνά επηρεάζεται από την κρίση της μέσης ηλικίας ή από την αίσθηση ότι υπάρχει ένα αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στους συντρόφους. Ωστόσο, οι λόγοι πίσω από αυτό το φαινόμενο είναι πολύπλοκοι και δεν συζητούνται πάντα ανοιχτά.

Στο άρθρο αυτό εξετάζονται οι διάφορες δυναμικές που μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό το είδος διαζυγίου. Αυτές περιλαμβάνουν από την αλλαγή προσωπικών στόχων, μέχρι τις μακροχρόνιες διαφορές που μπορεί να παραμένουν κρυφές για χρόνια. Αναφέρονται επτά βασικοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε διαζύγιο σε μεγαλύτερη ηλικία παρακάτω.

Advertisement

Οι 7 απρόσμενοι λόγοι

1. Αναθεώρηση της περιόδου της σύνταξης

Η συνταξιοδότηση, για πολλούς ανθρώπους, είναι ένα σημαντικό ορόσημο στη ζωή τους. Αν και θεωρείται συχνά ως η αρχή μιας νέας, χαλαρωτικής φάσης γεμάτης ευκαιρίες για ταξίδια, χόμπι και προσωπική ανάπτυξη, μπορεί να γίνει και αφορμή για σημαντικές αναθεωρήσεις. Σε ορισμένα ζευγάρια, η συνταξιοδότηση επιφέρει αλλαγές που οδηγούν στην συνειδητοποίηση ότι δεν μπορούν πλέον να πορευτούν μαζί στη ζωή. Παρόλο που η αγάπη μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει, η επανεκτίμηση της ζωής μετά τη συνταξιοδότηση οδηγεί κάποιους ανθρώπους να αναζητούν νέες πορείες, μακριά από τον σύντροφό τους.

Advertisement

2. Το σύνδρομο της «άδειας φωλιάς»

Μια άλλη κρίσιμη στιγμή είναι όταν τα παιδιά μεγαλώνουν και φεύγουν από το σπίτι. Οι γονείς που μένουν πίσω καλούνται να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και να επανεξετάσουν τη σχέση τους χωρίς την καθημερινή παρουσία των παιδιών. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως το «σύνδρομο της άδειας φωλιάς». Για κάποιους, αυτή η περίοδος είναι μια ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά, να ξαναβρούν το σύντροφό τους και να αναζωογονήσουν τη σχέση τους. Για άλλους, ωστόσο, η απομάκρυνση των παιδιών φέρνει στην επιφάνεια κρυφές εντάσεις και δυσαρέσκειες που οδηγούν στη διάλυση του γάμου.

Advertisement

3. Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

Οι πρόοδοι στην ιατρική επιστήμη και οι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης έχουν αυξήσει το προσδόκιμο ζωής, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη του γάμου. Όταν ένα ζευγάρι παντρεύεται στα 25 και ζει μέχρι τα 90, η προοπτική να περάσουν 60 με 65 χρόνια μαζί μπορεί να φαίνεται μακρά και τρομακτική. Καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, αρκετά ζευγάρια αναρωτιούνται αν θέλουν να περάσουν άλλα 20 ή 30 χρόνια σε έναν γάμο που δεν τους ικανοποιεί πλέον, και έτσι επιλέγουν το διαζύγιο.

4. Οικονομικές διαφωνίες

Οι οικονομικές διαφωνίες αποτελούν μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες για διαζύγιο, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ωστόσο, αργότερα στον γάμο, αυτές οι διαφορές μπορεί να γίνουν ακόμα πιο έντονες και δύσκολο να επιλυθούν. Τα έξοδα που συνδέονται με τη σύνταξη, την υγεία και τις ασφαλιστικές εισφορές μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις ανάμεσα στο ζευγάρι. Όταν οι συνήθειες οικονομικής διαχείρισης ή οι στόχοι για τη συνταξιοδότηση δεν συμπίπτουν, οι συγκρούσεις μπορεί να γίνουν αξεπέραστες.

Advertisement

5. Ανακάλυψη του εαυτού (ξανά)

Η συνταξιοδότηση και η μείωση των επαγγελματικών υποχρεώσεων προσφέρουν στους ανθρώπους χρόνο για αυτοανακάλυψη. Κάποιοι βρίσκουν νέες ασχολίες ή ενδιαφέροντα που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να καλλιεργήσουν. Ωστόσο, αυτή η ανακάλυψη του εαυτού μπορεί να μην είναι μια ομαλή διαδικασία για το ζευγάρι, καθώς οι αλλαγές στα ενδιαφέροντα ή τις προτιμήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αποξένωση από τον σύντροφο.

6. Διαφορετικές προσδοκίες από τη ζωή μετά τη σύνταξη

Οι άνθρωποι συχνά φαντάζονται τη σύνταξη με διαφορετικούς τρόπους. Για κάποιους, είναι η ευκαιρία να χαλαρώσουν και να ζήσουν με ηρεμία, ενώ για άλλους είναι η στιγμή να ζήσουν τις περιπέτειες που δεν κατάφεραν να απολαύσουν κατά τη διάρκεια της εργασιακής τους ζωής. Όταν οι προσδοκίες αυτές δεν συμβαδίζουν, μπορεί να προκύψουν απογοητεύσεις και συγκρούσεις που να οδηγήσουν ακόμη και σε διαζύγιο.

7. Έλλειψη πρόνοιας για την περίοδο της σύνταξης

Η προετοιμασία για τη συνταξιοδότηση δεν πρέπει να αφορά μόνο τα οικονομικά θέματα, αλλά και τη συναισθηματική και ψυχολογική προετοιμασία για τη νέα αυτή φάση της ζωής. Πολλά ζευγάρια κάνουν το λάθος να μην προετοιμάζονται επαρκώς για τη μεγάλη αυτή αλλαγή, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια, άγχος και τελικά να οδηγήσει σε διαζύγιο. Η συμβουλευτική για το πλάνο συνταξιοδότησης μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να διαχειριστούν τις προκλήσεις και να ενισχύσουν τη σχέση τους καθώς μπαίνουν σε αυτή τη νέα φάση της ζωής τους.

Advertisement

Ποια η αξία της κατανόησης;

Η αύξηση των διαζυγίων σε μεγαλύτερη ηλικία δεν οφείλεται μόνο σε κρίσεις μέσης ηλικίας ή στην απομάκρυνση των συντρόφων. Είναι αποτέλεσμα πολλών και περίπλοκων παραγόντων, όπως η επανεκτίμηση της ζωής μετά τη σύνταξη, το σύνδρομο της άδειας φωλιάς, οι οικονομικές διαφωνίες και η ανακάλυψη του εαυτού. Αναγνωρίζοντας και κατανοώντας αυτούς τους παράγοντες, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων και να βοηθήσουμε στη διατήρηση ή την βελτίωση των σχέσεων αυτών.

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι δυναμικές και εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Καθώς μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε, είναι σημαντικό να προσπαθούμε να κάνουμε αυτό το ταξίδι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο τόσο για εμάς όσο και για τους γύρω μας, μέσα από την κατανόηση, τη συμπόνοια και την προθυμία να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μαζί.