Advertisement
ΣΧΕΣΕΙΣ

“Διαζύγιο” ύπνου: Η νέα τάση στα ζευγάρια που έγινε μόδα και λειτουργεί ευεργετικά για τις σχέσεις

17:30
Νίκη Μουλά

Το “διαζύγιο ύπνου” είναι η νέα μόδα στα ζευγάρια, όταν ο ένας από τους δύο ενοχλεί το άλλο του μισό κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου και φαίνεται πως λειτουργεί ευεργετικά στις σχέσεις.

Στην περίπτωση που ο/η σύντροφός σας σας κρατάει ξύπνιες/ ους το βράδυ με το ροχαλητό του, σηκώνεται συχνά και σας ενοχλεί, τραβάει όλα τα σκεπάσματα ή σας κλοτσάει, έφτασε η ώρα να σκεφτείτε την επιλογή του «διαζυγίου ύπνου».

Advertisement

 

“Διαζύγιο ύπνου”: Απολαμβάνεις τον ύπνο σου και αναζωογονείς τη σχέση σου

 

Advertisement

Πολλά ζευγάρια που κατά την διάρκεια της νύχτας δεν απολαμβάνουν τον ύπνο τους όπως ακριβώς θα ήθελαν λόγω της παρουσίας του άλλου στο ίδιο κρεβάτι, έχουν βρει την λύση στο πρόβλημά τους με το να κοιμούνται ξεχωριστά. Αυτό, όχι μόνο είναι αποτελεσματικό στην απόλαυση του ύπνου, αλλά έχει αποδειχθεί ότι αναζωογονεί και την μεταξύ τους σχέση.

Advertisement

 

“Διαζύγιο ύπνου”: Τα ζευγάρια απολαμβάνουν μια ζωή με υπέροχες εμπειρίες, επειδή καταφέρνουν να κοιμούνται κάθε βράδυ

 

«Αν σας αρέσει ως ζευγάρι να κοιμάστε μαζί και μπορείτε να απολαμβάνετε τον ύπνο σας χωρίς καμία διαταραχή, αυτό είναι υπέροχο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση σας είναι καλύτερη από εκείνη ενός ζευγαριού που κοιμάται ξεχωριστά», αναφέρει χαρακτηριστικά η Jennifer Adams, συγγραφέας του «Sleeping Apart Not Falling Apart». Η ίδια, μάλιστα, κοιμάται με τον σύζυγό της σε ξεχωριστά δωμάτια εδώ και 15 χρόνια, αποδεικνύοντας και στην πράξη τα λεγόμενά της: «αμέτρητα ζευγάρια κοιμούνται σε καθημερινή βάση σε διαφορετικά κρεβάτια, ωστόσο, απολαμβάνουν μια ζωή με υπέροχες εμπειρίες, επειδή ακριβώς καταφέρνουν να κοιμούνται κάθε βράδυ»!

Advertisement

 

 

“Διαζύγιο ύπνου”: Ποια είναι η ιστορία του ύπνου σε κοινό κρεβάτι για τα ζευγάρια

 

Advertisement

Ο κοινωνικός «κανόνας» που θέλει τα παντρεμένα, και όχι μόνο σήμερα, ζευγάρια να κοιμούνται μαζί στο ίδιο κρεβάτι, στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο σταθερός. Πιο συγκεκριμένα, στα νοικοκυριά μέχρι και την βικτοριανή εποχή, τα ζευγάρια κοιμόντουσαν μαζί τόσο λόγω αναγκαιότητας όσο και για την ενίσχυση της κοινότητας. Κατά τον Μεσαίωνα, οι αγρότες συχνά κοιμόντουσαν στο πάτωμα με όλη την οικογένεια -πολλές φορές και τα ζώα ανάμεσά τους- για να διατηρούνται ζεστοί και ασφαλείς κατά την διάρκεια της νύχτας. Και καθώς τα κρεβάτια έγιναν «μόδα» κατά τον 15ο αιώνα, οι άνθρωποι τα έχτισαν τόσο μεγάλα και πολυτελή, ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για όλους. Μόνο τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα είχαν περισσότερα από ένα κρεβάτια, αλλά ακόμη και σε αυτά δεν ήταν λίγες οι φορές που οι υπηρέτες κοιμόντουσαν με τα αφεντικά τους, ώστε να είναι συνέχεια δίπλα τους και να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά τους άμεσα.

 

Μόνο στα μέσα του 19ου αιώνα τα ξεχωριστά κρεβάτια έγιναν «κανόνας», κυρίως για να αποφευχθεί η εξάπλωση μικροβίων μεταξύ της στενής επαφής των σωμάτων, σηματοδοτώντας, ωστόσο παράλληλα, και την ανεξαρτησία των γυναικών. Η καθιέρωση δύο κρεβατιών σήμαινε, με λίγα λόγια, για τις γυναίκες ότι δεν ήταν αναγκασμένες να διατίθενται συνέχεια στις ορέξεις των συζύγων τους, ένα είδος σεξουαλικής επανάστασης πριν τον ύπνο που διήρκεσε περίπου μέχρι τη δεκαετία του ’70. Ήταν τότε που η χρήση του διπλού κρεβατιού άρχισε να θεωρείται ξεπερασμένη και ντεμοντέ, οδηγώντας στον από κοινού ύπνο των ζευγαριών στο ίδιο κρεβάτι.

 

 

“Διαζύγιο ύπνου”: Η απώλεια ύπνου μπορεί να βλάψει τη σχέση του ζευγαριού

 

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν στους περισσότερους ενήλικες να κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ, καθώς η απώλεια ύπνου μπορεί να βλάψει τόσο την υγεία, όσο και την σχέση του κάθε ζευγαριού.

 

“Διαζύγιο ύπνου”: Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για ξεχωριστό ύπνο

 

Ενώ, λοιπόν, τα περισσότερα ζευγάρια θεωρούν ότι το να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι αποτελεί ένδειξη οικειότητας και συντροφικότητας, έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να προτιμούν τον ξεχωριστό ύπνο.

 

Μια μελέτη του 2016 από το Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Ιατρικής, Paracelsus, στη Νυρεμβέργη, διαπίστωσε ότι τα προβλήματα ύπνου και τα προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού τείνουν να εμφανίζονται ταυτόχρονα, ενώ μια έρευνα του 2013 από το Μπέρκλεϊ, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, διαπίστωσε ότι όταν ένας εκ των δύο δεν κοιμάται καλά το βράδυ λόγω των βραδινών διαταραχών που προκαλούνται από τον άλλο, η μεταξύ τους σύγκρουση την επόμενη ημέρα είναι σχεδόν βέβαιη.

 

“Διαζύγιο ύπνου”: Οι ενοχλητικές συνήθειες ύπνου ενός συντρόφου, αυξάνουν την παραγωγή κορτιζόλης, ορμόνης του στρες, στον άλλον

 

Ενώ υπάρχουν οφέλη από τον ύπνο μαζί, οι ενοχλητικές συνήθειες ύπνου ενός συντρόφου μπορούν να επηρεάσουν τον άλλο και να αυξήσουν την παραγωγή της κορτιζόλης, ορμόνης του στρες, προκαλώντας έτσι διάφορα θέματα που επηρεάζουν τη σχέση του ζευγαριού στο σύνολό της.

 

Όταν η Adams διεξήγαγε μια αντίστοιχη έρευνα για το βιβλίο της, πολλά ζευγάρια ανέδειξαν το ροχαλητό, τον διαφορετικό προγραμματισμό ακόμη και την κίνηση στο κρεβάτι, ως λόγους που αποφάσισαν να σταματήσουν να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι. Μια επιλογή που άλλαξε την σχέση τους, και μάλιστα προς το καλύτερο.

 

Σύμφωνα με την ίδια, μάλιστα, «τα συναισθήματα δυσαρέσκειας που δημιουργούνται από την αϋπνία έρχονται να προστεθούν σε εκείνα της καθημερινής τριβής, κάνοντας τη σχέση του ζευγαριού πιο εκρηκτική».

 

Από την άλλη, όταν και οι δύο μέσα σε μία σχέση κοιμούνται αποκαταστατικά, νιώθουν συναισθηματικά, ψυχικά και σωματικά υγιέστερα, χωρίς κανένας από τους δύο να είναι δυσαρεστημένος. Ένα καλό θεμέλιο, δηλαδή, για να οικοδομηθεί μια σωστή και υγιής σχέση.

 

“Διαζύγιο ύπνου”: Τα οφέλη για την υγεία γενικότερα

 

Είναι δύσκολο να βρει κανείς μια πτυχή της υγείας που δεν ωφελείται από τον εποικοδομητικό ύπνο, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, ο υγιής ύπνος, μεταξύ άλλων, είναι σημαντικός για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, ενώ μειώνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, προωθώντας, ταυτόχρονα, την υγιή γνωστική λειτουργία και μια υγιή ανοσοαπόκριση.

 

Ένας διαταραγμένος ύπνος, γενικότερα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, ακόμα κι αν τα μέλη του ζευγαριού δεν θυμούνται να ξυπνάνε κατά την διάρκεια της νύχτας. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, κατά την διάρκεια του ύπνου ο άνθρωπος περνάει από διάφορα στάδια, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου στα βαθύτερα στάδια ύπνου, που είναι και ο πιο ωφέλιμος. Αν ο ύπνος, λοιπόν, διακοπεί πολλές φορές κατά την διάρκεια της νύχτας, μπορεί ο χρόνος που περνάει κάποιος στα ελαφρύτερα στάδια του ύπνου, τα οποία είναι και λιγότερο αποκαταστατικά για τον άνθρωπο, να είναι περισσότερος.

 

 

“Διαζύγιο ύπνου”: ‘Ένα στα τέσσερα ζευγάρια κοιμάται ξεχωριστά

 

Μια έρευνα του 2012 από το Better Sleep Council έδειξε ότι μόλις ένα στα τέσσερα ζευγάρια κοιμάται ξεχωριστά για έναν καλύτερο, βραδινό ύπνο. Ωστόσο, το 12% των Αμερικανών σε έρευνα της εταιρείας πώλησης κρεβατιών Slumber Cloud, το 2018, δήλωσαν ότι έχουν προχωρήσει σε «διαζύγιο ύπνου», την ώρα που το 30% βρισκόταν υπό συζήτηση.

 

“Διαζύγιο ύπνου”: Η γυναίκα παίρνει την απόφαση αυτή

 

Σύμφωνα με τους New York Times, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι το φύλο για μία τέτοια απόφαση παίζει σημαντικό ρόλο. Συνήθως είναι η σύζυγος ή η φίλη που προτιμά την ιδέα των χωριστών κρεβατιών, αναφέρει σε δημοσίευμά της η αμερικάνικη εφημερίδα, καθώς οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στις «κακές συνήθειες» του συντρόφου τους, ενώ κατά την διάρκεια ορμονικών αλλαγών ή εγκυμοσύνες οδηγούνται ακόμη και στην επιθυμία να κοιμούνται μόνες τους.

 

“Διαζύγιο ύπνου”: Πώς να ξεκινήσετε την κουβέντα με τον σύντροφό σας για να μη νιώσει απόρριψη

 

Η Adams υποστηρίζει ότι ο χρόνος και ο τρόπος που θα κάνετε την κουβέντα έχουν μεγάλη σημασία. Όπως ισχύει, βέβαια, και με καθετί άλλο. Σύμφωνα με την συγγραφέα, λοιπόν, πρέπει να είστε σίγουροι ότι το «διαζύγιο ύπνου» αποτελεί πραγματική επιθυμία σας, καθώς και να γνωρίζετε τους ακριβείς λόγους που σας οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, προκειμένου ο/ η σύντροφός σας να μην το εκλάβει ως μια πράξη «απόρριψης». Με αυτόν τον τρόπο το έτερον ήμισυ αντιλαμβάνεται ότι δεν προσπαθείτε να το αποφύγετε, εστιάζοντας στην ανάγκη σας να βρείτε ένα περιβάλλον που θα σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα. Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να διαλέξετε μια ώρα που και οι δύο έχετε αρκετό χρόνο, έτσι ώστε να μπορέσετε να το συζητήσετε και να εξηγήσετε προσεκτικά τους λόγους που θέλετε να δοκιμάσετε κάτι τέτοιο.

 

“Διαζύγιο ύπνου”: Δύο στρώματα στο ίδιο κρεβάτι μία μεταβατική λύση

 

Στην περίπτωση, ωστόσο, που δεν είστε ακόμη έτοιμοι να εφαρμόστε το «διαζύγιο ύπνου», μία μέση λύση μπορεί να έχει άμεσα και θετικά αποτελέσματα. Αυτή μπορεί να είναι τα ξεχωριστά στρώματα στο ίδιο κρεβάτι, έτσι ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να ενοχληθείτε από τις κινήσεις του συντρόφου σας, αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσετε την αμεσότητα και την οικειότητα που έχετε ανάγκη.

TAGS:
Advertisement