Ψυχολογική βία : Υπάρχουν χαρακτηριστικά που μπορείτε να διακρίνετε αν η διένεξη με τον σύντροφό σας δεν είναι μια απλή ερωτική διένεξη. Η ψυχολογική βία μπορεί μέσα σε ένα ζευγάρι μπορεί να αποτελέσει την πιο συνηθισμένη μορφή κακοποίησης. Να είναι από τον άντρα προς τη γυναίκα.
Η βία ορίζεται ως, οποιαδήποτε πράξη, κακομεταχείρισης αλλά και παραμέλησης. Οποιαδήποτε πράξη η οποία έχει ως στόχο να έχει υπό έλεγχο και να διατηρήσει κυριαρχία πάνω σε κάποιο άλλο άτομο. Μια συμπεριφορά η οποία μπορεί να προκαλέσει ψυχολογική ή σωματική βλάβη σε κάποιον. Η προσβολή των σωματικών και ψυχολογικών ορίων ενός ανθρώπου θεωρείται βία.
Στην ψυχολογική βία έχουμε πράξεις οι οποίες περιέχουν εκφοβισμό, εσκεμμένη συστηματική απόρριψη. Άρνηση συναισθηματικής ανταπόκρισης, υποτίμηση του άλλου και παραμέληση με απώτερο στόχο τον απόλυτο έλεγχο.
Αντιδρά υπερβολικά με ασήμαντες αφορμές
Σε μια σχέση ενοχλούμαστε από κάποια πράγματα που κάνει ή λέει ο άλλος και αυτό είναι φυσιολογικό. Επίσης, όλοι κάνουμε λάθη για τα οποία μπορεί να «τ’ ακούσουμε» από τον άλλον χωρίς όμως να επηρεάζει αυτό τη σχέση. Εάν ο σύντροφός σας, με αφορμή τέτοιου είδους μικροπράγματα, κάνει ολόκληρες σκηνές σα να διακυβεύεται ολόκληρη η σχέση, μάλλον επιχειρεί να σας φέρει στη θέση του απολογούμενου όσο πιο συχνά γίνεται. Κάπως έτσι, εσείς θα νιώθετε διαρκώς υπεύθυνη για έναν εν δυνάμει χωρισμό κι εκείνος θα μπορεί να σας κάνει ότι θέλει.
Υποβαθμίζει τις ανάγκες σας
Όταν νιώθουμε ριγμένοι ή αδικημένοι, μπορούμε πάντα να γκρινιάξουμε στον άνθρωπό μας που δείχνει κατανόηση και δεν μας παρεξηγεί. Αντίστοιχα και εκείνος θα τα πει σε εμάς, που θα τον ακούσουμε με υπομονή χωρίς να τον κρίνουμε.
Εάν ο σύντροφός σας, σας αποπαίρνει και διατείνεται σε κάθε ευκαιρία ότι τα δικά του «βάσανα» είναι μεγαλύτερα, ίσως να είναι, απλώς, εγωκεντρικός. Όταν υποτιμά τις ανάγκες σας και βάζει τις δικές του πάνω απ’ όλα. Ίσως προσπαθεί να σας επιβάλλει έναν συγκεκριμένο ρόλο που εξυπηρετεί τον ίδιο και όχι τη σχέση σας.
Σας μειώνει μπροστά στους φίλους σας
Ο σύντροφός σας γνωρίζει πράγματα για εσάς που οι φίλοι σας δε γνωρίζουν και ξέρει, επίσης, ποια είναι τα αδύνατα σημεία σας.
Εάν ο σύντροφός σας κάνει αστεία μπροστά στους φίλους σας για ζητήματα που εσείς θεωρείτε πολύ προσωπικά, υποβαθμίζει όσα είναι σημαντικά για σας ή ξεστομίζει υπερβολές για τα δήθεν ελαττώματά σας, είναι πιθανόν να το κάνει με δόλο. Φέρνοντάς σας σε δύσκολη θέση και δημιουργώντας μια στρεβλή εικόνα για σας στον κύκλο σας. Σας απομονώνει και χτυπά κατευθείαν στην αυτοεκτίμησή σας.
Είναι πάντοτε το θύμα
Όταν αγαπάμε τον άλλον, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να τον βλάψουμε. Είναι, λοιπόν, φυσιολογικό, να νιώθουμε άσχημα και να θέλουμε να επανορθώσουμε κάθε φορά που βλέπουμε ότι ο άλλος δεν είναι καλά εξαιτίας μας.
Εάν ο σύντροφός σας παρουσιάζει διαρκώς τον εαυτό του ως θύμα και κατηγορεί εσάς για την κακοτυχία ή την κακή του διάθεση, είναι και αυτός ένας τρόπος να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της ενοχής για να σας αναγκάσει να κάνετε αυτό που θέλει. Διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα ώστε να φαίνεται ότι εσείς έχετε το πάνω χέρι, τον χειραγωγείτε και τον εκμεταλλεύεστε, επιχειρεί να σας χειραγωγήσει εκείνος.
Κάνει υπερβολικές σκηνές ζήλιας
Η ζήλια δεν μπορεί να απουσιάζει εντελώς από μια σχέση και εξαρτάται από εμάς με ποιον τρόπο θα εκφράσουμε τις όποιες ανησυχίες μας χωρίς να υποτιμήσουμε ή να προσβάλλουμε τον σύντροφό μας. Αν ο ένας το θελήσει, όμως, η ζήλια γίνεται όπλο με το οποίο μπορεί να εκβιάσει συναισθηματικά τον άλλον.
Εάν ο σύντροφός σας ψάχνει διαρκώς αφορμές για να σας κατηγορήσει ότι φλερτάρετε πίσω απ’ την πλάτη του, κάνει σκηνές για πράγματα που δεν έχουν συμβεί, ψάχνει το κινητό σας και ζητά αναφορά για ότι κάνετε, ίσως πρέπει να ανησυχήσετε. Καλλιεργώντας την εντύπωση ότι δεν του είστε πιστή, σας βάζει σε θέση απολογούμενου για κάτι που δεν έχετε κάνει ποτέ ώστε να έχει εκείνος το πάνω χέρι στις διαφωνίες σας.
Αν στα παραπάνω βλέπετε χωρίς υπερβολή τα παραπάνω τότε διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Μιλήστε σε ανθρώπους που εμπιστεύεστε. Να θυμάστε ότι ο άνθρωπος που ασκεί ψυχολογική βία, καταφεύγει συνήθως σε ψέμματα. Αλλά και υπερβολές και αντιστροφή της πραγματικότητας, πράγματα που καταρρέουν εύκολα. Αρκεί να αντιμετωπιστούν με καθαρό μυαλό και όπλο την αλήθεια. Μην μπαίνετε ποτέ στη θέση του φταίχτη. Μη δίνετε στον άλλον την εντύπωση ότι, εάν επιμείνει στην ίδια τακτική θα πάρει αυτό που θέλει.
Το σημαντικότερο είναι να καταλάβετε ότι όταν κάποιος αγαπά και αγαπιέται δεν έχει ανάγκη να κυριαρχήσει στον άλλον μέσω του συναισθηματικού εκβιασμού. Να διεκδικήσετε τη θέση που σας αξίζει μέσα στη σχέση σας. Δεν μένουμε σε σχέσεις που μας κάνουν κακό. Ζητούμενο είναι πάντα η ευτυχία.