ematha-stoys-gioys-moy-na-echoyn-panta-servietes-mazi-toys-giati-ayto-tha-toys-kanei-kalyteroys-antres-110947
19:20

«Έμαθα στους γιους μου να έχουν πάντα σερβιέτες μαζί τους γιατί αυτό θα τους κάνει καλύτερους άντρες»

19:20
Νίκη Μουλά

Αδέρφια κουβαλούν σερβιέτες και ταμπόν ώστε να είναι προετοιμασμένοι να βοηθήσουν κάποιο κορίτσι, σε περίπτωση που βρεθεί σε μία έκτακτη ανάγκη.

Advertisement

Ειδικότερα, η Tara Ahren είναι μια μαμά 4 παιδιών, δύο αγοριών 16 και 15 ετών και δύο κοριτσιών, 10 και 6 ετών, ενώ πολύ συχνά γράφει άρθρα για μεγάλα sites για γονείς. Το παρακάτω κείμενό της έλαβε αμέτρητα υποστηρικτικά σχόλια.

Advertisement

«Νωρίτερα αυτόν τον μήνα δημοσίευσα σε ένα γκρουπ για γονείς μια φωτογραφία των αγοριών μου, του Micah 15 ετών και του Elijah 16 ετών, την οποία είδα να κοινοποιείται αμέτρητες φορές.

Advertisement

Advertisement

Αδέρφια κουβαλούν σερβιέτες και ταμπόν: Η μητέρα τους προσπαθεί να σβήσει τα στερεότυπα των φύλων

Είναι η παραπάνω φωτογραφία που τους δείχνει να ψωνίζουν εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς. Στη λεζάντα έγραφα “τα έφηβα αγόρια μου με βοήθησαν με τα ψώνια σήμερα. Μεταξύ άλλων αγοράσαμε και τα πρώτα σουτιέν της μικρότερης αδερφής τους, γιατί κάποια στιγμή τα κορίτσια αποκτούν στήθος. Οι γιοι μου, επίσης, κουβαλούν πάντα σερβιέτες και ταμπόν στη σάκα τους, σε περίπτωση που σε κάποια από τις φίλες τους χρειαστεί. Είμαι απλά μια μαμά που προσπαθεί να σβήσει τα στερεότυπα των φύλων.”

Μέσα σε λίγες ώρες, το post απέκτησε χιλιάδες likes και θετικά σχόλια, ενώ δεν ήταν λίγες και οι γυναίκες κάθε ηλικίας που μοιράστηκαν τις δικές τους ιστορίες “τρόμου” από τα εφηβικά τους χρόνια, ενθυμούμενες στιγμές που χρειάστηκαν απεγνωσμένα σερβιέτες και δεν είχαν.

Advertisement

Μια κυρία ανέφερε χαρακτηριστικά τη φορά που λερώθηκε με αίμα περιόδου, ως μικρό κορίτσι, και ένας φίλος της έδωσε τη ζακέτα του, για να την δέσει στη μέση της.

Όμως οι περισσότερες ιστορίες είχαν το στοιχείο της ντροπής, του εξευτελισμού και της ανημποριάς.

Αμέτρητες γυναίκες σχολίασαν κάτω από τη φωτογραφία, ότι «οι άνδρες, οι πατεράδες ή οι γιου τους, ΠΟΤΕ δεν θα πήγαιναν στο σούπερ μάρκετ να αγοράσουν σερβιέτες και ταμπόν. Ωστόσο, υπήρχαν και κάποιοι που προσβλήθηκαν επειδή προσπαθώ να αλλάξω την “παράδoση” με την οποία μεγαλώνουμε χρόνια τώρα.

Αδέρφια κουβαλούν σερβιέτες και ταμπόν: Δεν διαιωνίζουν το θέμα της περιόδου ως ταμπού

Ένα πράγμα, όμως, είναι σίγουρο: Η περίοδος παραμένει ένα μεγάλο ταμπού ανάμεσα στα δύο φύλα και εγώ κάνω ό,τι μπορώ για να μεγαλώσω αγόρια που δεν θα το διαιωνίσουν.

Όπως έχω εξηγήσει στους γιους μου: Συμβαίνει συχνά μια κοπέλα να λερωθεί από αίμα περιόδου. Δεν υπάρχει κάτι πιο ντροπιαστικό για την ίδια. Η καλοσύνη και η κατανόηση είναι το μόνο που μπορεί να τη βοηθήσει τη στιγμή εκεί. Γίνε, λοιπόν, αυτός ο φίλος!

Στην πραγματικότητα, το σώμα μας κάνει αυτό που είναι φυσικά προγραμματισμένο να κάνει. Γιατί να ντρέπεται κανείς;

Στο τέλος της περσινής σχολικής χρονιάς, μια από τις συμμαθήτριες και πολύ καλές φίλες του Elijah είχε ένα αντίστοιχο ατύχημα και οι φίλες της είχαν μόνο ταμπόν να της δώσουν. Το κορίτσι, όμως, για θρησκευτικούς λόγους δεν φοράει ταμπόν, οπότε ο γιος μου αποφάσισε πως από την επόμενη μέρα θα έχει εκείνος μερικές σερβιέτες στην τσάντα του, σε περίπτωση που κάποια από τις φίλες του χρειαστεί.

Όπως στα περισσότερα δημόσια Γυμνάσια, στο κυλικείο δεν πωλούνται τέτοια είδη υγιεινής, παρόλο που το 60% των μαθητών είναι κορίτσια.

Πριν από λίγες μέρες και ο μικρότερος γιος μου, ο Micah, αποφάσισε να βάλει μερικές σερβιέτες στην δική του σάκα και να ενημερώσει τις συμμαθήτριες του, ότι σε περίπτωση που χρειαστούν, μπορούν να βασιστούν σε εκείνον.

Αδέρφια κουβαλούν σερβιέτες και ταμπόν: Η καθοδήγηση των παιδιών σε διάφορα θέματα, μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή

Το να μεγαλώνεις αγόρια στην εφηβεία, αποτελεί έναν διαρκή αγώνα: Στοίβες από άπλυτα που μυρίζουν, αχόρταγη πείνα, γκρίνια, γέλια και μικρές στιγμές σωστής ανατροφής –όπως αυτή. Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να τους καθοδηγήσουμε στα σημαντικά (π.χ. έχε τον νου σου στους φίλους σου στα πάρτι, έχετε τον νου σου ως προς το ποιοι σε προσεγγίζουν, εσένα και τους άλλους) και στα λιγότερο σημαντικά (π.χ. η περίοδος) μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη ζωή τους και στη ζωή των άλλων.

Όσο πιο φυσιολογικά κάνουμε να φαίνονται αυτά τα πράγματα, τόσο πιο φυσιολογικά θα τα βλέπουν και τα παιδιά μας. Και τόσο πιο καλά με τον εαυτό τους, θα νιώθουν και τα υπόλοιπα παιδιά γύρω τους».