Η σωματική τιμωρία είναι μια συνηθισμένη μέθοδος που χρησιμοποιείται για να «εκπαιδεύσει» τα άτακτα ή ανυπάκουα παιδιά, τουλάχιστον 4 στους 5 γονείς την ασκούν και στις 9 από 10 φορές ασκείται από μια γυναίκα – είτε η μαμά είτε άτομο που τα φροντίζει. Μερικοί δεν διστάζουν να δώσουν ένα χτύπημα στα παιδιά τους με ό, τι βρουν μπροστά τους , όπως μια ζώνη. Αλλά παρόλο που πιστεύουν ότι βάζουν τα παιδιά τους στο σωστό δρόμο και θεωρούν ότι οι ενέργειές τους εν τέλη είναι ακίνδυνες, η έρευνα δείχνει ότι δεν είναι μόνο καταστροφικό, αλλά δεν είναι ούτε αποτελεσματικό.
Θα σας δείξουμε γιατί είναι ανεπίτρεπτο και ποιες μέθοδοι είναι καλύτερες για να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας.
1. Δεν λειτουργεί και κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Είναι αλήθεια, τα παιδιά μπορούν να είναι πιεστικά και η υπομονή των γονέων έχει τα όριά της, αλλά αν καταφεύγουν στην βία, δεν θα επιτύχουν τίποτα. Η έρευνα δείχνει ότι η βία δεν λειτουργεί μακροπρόθεσμα ως τρόπος πειθαρχίας ενός παιδιού, επειδή πρέπει να εσωτερικεύσουν τις αιτίες πίσω από την κακή συμπεριφορά τους. Με άλλα λόγια, τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν. Χρειάζονται μια εξήγηση για το γιατί ο τρόπος που συμπεριφέρονται δεν είναι σωστός. Η βία είναι ένας γρήγορος τρόπος για να σταματήσετε τις ενέργειες του παιδιού.
2. Είναι το μονοπάτι για να γίνεις καταχρηστικός γονέας με κακοποιημένο παιδί.
Η έρευνα δείχνει ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων κακοποίησης παιδιών ξεκίνησε από μια σφαλιάρα. Δεδομένου ότι οι σωματικές τιμωρίες δεν λειτουργούν, οι γονείς συνήθως αυξάνουν την ποσότητα βίας που χρησιμοποιείται την επόμενη φορά που το παιδί τους δεν συμπεριφέρεται σωστά. Κάθε φορά, αναμένουν ότι θα έχει μόνιμο πειθαρχικό αποτέλεσμα και αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Ως αποτέλεσμα, κλιμακώνουν τη χρήση βίας και, στο τέλος, καταλήγουν να κακοποιούν τα παιδιά τους με τρόπο που ποτέ δεν φαντάστηκαν.
3. Η βία δημιουργεί άτομα με επιθετική συμπεριφορά.
Τα παιδιά που τιμωρήθηκαν σωματικά καθ ‘όλη τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας είναι πιο επιρρεπή στη βία κατά των δικών τους παιδιών και των συντρόφων τους. Έχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο να παραβιάσουν τους νόμους. Και δεν είναι περίεργο, τα λόγια των γονέων μπορούν να πείσουν τα παιδιά, αλλά το παράδειγμά τους έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο σε αυτά. Εάν μια μαμά ή ένας μπαμπάς ρίχνει ένα χαστούκι για να επιλύσει μια σύγκρουση, αυτό θα μάθει να κάνει και το παιδί.
4. Τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να υποφέρουν από κατάθλιψη.
Εάν ο σύντροφός σας σας χτύπησε, θα νομίζετε ότι σας αγαπά; Σχεδόν το ίδιο συμβαίνει και με ένα παιδί. Τα παιδιά αρχίζουν να έχουν αμφιβολίες για την αγάπη της μητέρας και του πατέρα τους τη στιγμή που τους επιβάλλουν σωματικές τιμωρίες. Δεδομένου ότι η ζωή ενός παιδιού περιστρέφεται γύρω από τους γονείς του, αρχίζει να νιώθει ότι δεν το αγαπούν και μπορεί να αρχίσουν να υποφέρουν από κλινική κατάθλιψη. Αυτό επηρεάζει τη διαδικασία κοινωνικοποίησης ενός παιδιού και το απογοητεύει.
5. Αρρωσταίνει τα παιδιά στην κυριολεξία.
Ακριβώς παρακολουθώντας με συνέπεια τη βία, ένα παιδί φτάνει σε επίπεδα στρες που επιδεινώνουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Η αντιμετώπιση των τακτικών σωματικών τιμωριών έχει πολύ ισχυρό αποτέλεσμα επειδή εκφυλίζει το ανοσοποιητικό σύστημα με τέτοιο τρόπο ώστε το παιδί να γίνει πιο επιρρεπές σε ασθένειες. Σε περιπτώσεις όπου το παιδί πάσχει από σοβαρά προβλήματα υγείας, το επιδεινώνει.
Τι μπορείτε να κάνετε όταν …
Σας τελειώνει η υπομονή
Επανεξετάστε τις προσδοκίες σας και αναρωτηθείτε αν η συμπεριφορά του παιδιού σας είναι σύμφωνη με την ηλικία και το στάδιο της ανάπτυξης του παιδιού, όπως το ατελείωτο «γιατί» των 2χρονων. Αυτό μπορεί να καθυστερήσει την ώθηση σας και να σας βοηθήσει να προβληματιστείτε σχετικά με την υπόθεση με πολύ πιο φιλική στάση.
Τους έχετε ζητήσει επανειλημμένα να συμμορφωθούν, αλλά συνεχίζουν να παραβιάζουν
Αποφύγετε να υποθέσετε ότι ένα παιδί γνωρίζει ποιο ήταν το λάθος του ή τι εννοείτε όταν λέτε «να παίζετε ωραία». Να είστε ακριβείς για το τι είναι λάθος και γιατί. Ένα απλό «μην τσιμπάς τον αδερφό σου, πονάει» λειτουργεί.
Το παιδί σας πρόκειται να βγει εκτός ελέγχου
Όταν τα παιδιά πρόκειται να βγουν εκτός ελέγχου, η απόκριση με τρόπο που απομακρύνει την ένταση τείνει να επιδεινώσει την κατάσταση. Μείνετε ήρεμοι, κοιτάξτε τα στα μάτια και χαμηλώστε την ένταση της φωνή σας. Η ηρεμία έχει την ισχυρή ικανότητα να επαναφέρει την ειρήνη.
Το παιδί σας έχει οργή
Χρησιμοποιήστε την τιμωρία χρονικού ορίου. Πάτε ήρεμα το παιδί σας σε ένα ήσυχο μέρος και εξηγήστε γιατί η συμπεριφορά του δεν είναι αποδεκτή. Στη συνέχεια, πείτε τους ότι μπορούν να επιστρέψουν στο παιχνίδι τους μόλις ηρεμήσουν και περιμένουν για 2 λεπτά. Εάν επανεπαναληφθεί η συμπεριφορά ή ουριάζουν, ξεκινήστε να μετράτε ξανά τα 2 λεπτά.
Το μεγαλύτερο παιδί σας δεν θέλει να σας ακούσει
Επιτρέψτε τις συνέπειες της κακής συμπεριφοράς τους εάν είστε βέβαιοι ότι δεν θα το βλάψουν. Μπορούν να μάθουν από τα λάθη τους. Το «Σου τα έλεγα εγώ» απαγορεύεται!