Το 20% των ηλικιωμένων δεν συνταξιοδοτούνται ποτέ, αλλά το 75% αυτών έχουν τουλάχιστον μια χρόνια κατάσταση υγείας – και πολλοί από αυτούς, 2 ή περισσότερες. Δεν είναι ποτέ αργά για να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους, ειδικά εκείνους που βρίσκονται κοντά μας. Ακόμη και μια στιγμή προσοχής μπορεί να διευκολύνει τη ζωή των γονέων μας.
Τους λείπετε, σας χρειάζονται και θέλουν να περάσουν χρόνο μαζί σας. Όταν παίρνετε έναν γονιό σε ένα οίκο ευγηρίας και μετά βίας τους επισκέπτεστε, μπορεί να αισθάνονται μοναξιά ακόμα και αν τους περιβάλλουν πολλά άτομα της ηλικίας τους.
Εδώ είναι μερικές οδυνηρές φράσεις που μπορούμε να πούμε στους γονείς μας που είναι αρκετά άσχημες:
Φανταστείτε τον εαυτό σας σε μεγαλύτερη ηλικία με ένα ενήλικο παιδί. Λέγοντας τέτοια πράγματα μπορεί να θεωρηθεί τραυματικό, ειδικά αν γίνει ως ένας τρόπος χειραγώγησης.
Δεν πρόκειται να παραπονεθεί κάθε άτομο για διαρκή πόνο ή να πει ότι αισθάνεται άρρωστος. Απλώς ρωτώντας πώς είναι και λέγοντας ότι μπορούν να είναι ειλικρινείς θα απελευθερώσει αυτό το συνεχές άγχος του να νιώθουν άσχημα.
Μερικές φορές μπορείτε να τους στείλετε χρήματα για να διασκεδάσουν ή να τους αγοράσετε τα ψώνια της εβδομάδας στο σούπερ μάρκετ. Αυτά τα μικρά πράγματα θα μείνουν στη μνήμη τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Λαμβάνοντας πολλά χρήματα από έναν ηλικιωμένο γονιό μπορεί να θεωρηθεί οικονομική κατάχρηση. Οποιαδήποτε κατάχρηση είναι επιβλαβής.
Ναι, μερικές φορές οι σχέσεις με τους γονείς μας μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά η αγνόησή τους δεν είναι πάντα μια λύση, ειδικά όταν πρόκειται για την οικογένεια. Μερικές φορές είναι καλύτερο να φωνάζετε ή να μαλώνετε και να μην σβήνετε εντελώς έναν γονιό από τη ζωή σας. Η αποφυγή τους είναι μια προσωρινή λύση.
Θεωρείται αμαρτία όταν υπερεκτιμούμε τους εαυτούς μας, αλλά υποτιμούμε άλλους, συμπεριλαμβανομένων των γονιών. Προσπαθήστε να τους μιλάτε ευγενικά.
Είμαστε παιδιά των γονιών μας – φυσικά ανησυχούν για μας! Λέγοντας πράγματα όπως “Μαμά, δεν είναι η δουλειά σου”, δύσκολα μπορεί να την κάνει να αισθανθεί πιο ήρεμη για το τι συμβαίνει στη ζωή σας. Μοιραστείτε κάτι με τον γονιό σας χωρίς να μπείτε σε πάρα πολλές λεπτομέρειες. Η εύρεση των σωστών λέξεων μπορεί να λύσει το πρόβλημα.
Μερικές φορές έχουμε αρκετή υπομονή για να επαναλάβουμε πράγματα σε ξένους ή συναδέλφους αλλά όχι στους γονείς μας. Αλλά θυμηθείτε, είναι συχνά πολύ ηλικιωμένοι και οι αναμνήσεις τους δεν είναι πάντα τόσο οξυδερκείς!
Τα βίντεο, οι φωτογραφίες και άλλα αναμνηστικά μπορούν να σας υπενθυμίσουν και καλές στιγμές από την παιδική σας ηλικία. Εάν παίζατε ένα συγκεκριμένο επιτραπέζιο παιχνίδι, βγάλτε το και παίξτε! Υπενθυμίστε στους γονείς σας ότι θυμάστε.
Δεν είναι παιδιά και έχουν περισσότερη εμπειρία ζωής από εσάς. Ακόμα κι αν είναι ηλικιωμένοι, είναι ακόμα ενήλικες. Μην τους χρησιμοποιήσετε για περισσότερο από όσα χρειάζονται. Δώστε τους την ανεξαρτησία τους.