Η Θεοδώρα Τζήμου γεννήθηκε στην Τασκένδη στις 20 Μαρτίου του 1974. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές τηλεοπτικές και θεατρικές παραγωγές.
Της: Έπη Τρίμη
Το 2006 κέρδισε το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου για τον ρόλο της στην ταινία ”Πανδώρα” από τα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας ΠΕΚΚ του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 2012, στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ήταν υποψήφια για το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου για τον ρόλο της στην κοινωνική ταινία του Φίλιππου Τσίτου “Άδικος κόσμος” και το 2013, στο ίδιο φεστιβάλ, υποψήφια για το βραβείο Β’ γυναικείου ρόλου για τον ρόλο της στην δραματική ταινία του Θάνου Αναστόπουλου “Η Κόρη”. Το 2018, στα Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ήταν υποψήφια για το Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία Ussak.
Στην τηλεόραση η Θεοδώρα Τζήμου εμφανίστηκε σε σειρές όπως: Εκείνες κι εγώ (1996), Το τίμημα του πάθους (1997), Τυφλόμυγα (2007) κ.ά. Επίσης έχει συμμετάσχει στις παραστάσεις Top Girls (2016), Ηρακλής Μαινόμενος (2011), Κόκκινα φανάρια (2012), Victor Victoria (2016).
Τα παιδικά χρόνια
Οι γονείς χωρίζουν και το μοναχοπαίδι Θεοδώρα ακολουθεί τη μητέρα του στο αγροτικό της σε χωριό της Καρδίτσας, όπου και θα μείνουν δέκα χρόνια.
Τρίτη Λυκείου ήταν όταν βρέθηκε στα Γιάννενα για την ειδικότητα της μητέρας της στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. “Από μικρή θυμάμαι να ασχολούμαι με το θέατρο, χωρίς να είχα δει ποτέ μου κάποια παράσταση, είχε αναφέρει στην Αthens voice. Στα Γιάννενα πήγα σ’ ένα θεατρικό εργαστήρι κι εκεί υπήρξε κάποιος που με επηρέασε ώστε να ασχοληθώ ουσιαστικά με το θέατρο και να δώσω εξετάσεις». Πιάνοντας δισταγμό στη φωνή της όταν αναφέρθηκε σε αυτόν που την επηρέασε τη ρωτάω ευθέως αν ο έρωτας ήταν που την οδήγησε στο θέατρο. Γέλασε με την καρδιά της. «Εννοείς ο έρωτας της μαμάς μου;» Όταν η μητέρα της έμαθε πως κάποιος έβαλε στο μυαλό της κόρης της να ασχοληθεί σοβαρά με το θέατρο θέλησε να τον γνωρίσει, μάλλον με πρόθεση να τον κατσαδιάσει. Τελικά «προέκυψε έρωτας με την πρώτη ματιά και είναι μέχρι σήμερα παντρεμένοι”.
Το θέατρο ήταν για μένα σαν παιχνίδι
“Είχα από μικρή μια ενέργεια που ήθελα να διοχετεύσω και το θέατρο ήταν σαν παιχνίδι για μένα. Δεν είχα καμία σχέση με τον χώρο, ούτε έβλεπα πολύ θέατρο. Μου άρεσε όμως η εμπλοκή με αυτό το παιχνίδι. Προσπαθώ να το διατηρώ έτσι, γιατί μεγαλώνοντας χάνουμε την αθωότητα απέναντι στα πράγματα. Αυτό είναι και το στοίχημα: Να μπορείς να την κερδίζεις και να την κρατάς συνέχεια. Οπότε γίνεται ακόμα πιο δύσκολο. Δεν νομίζω ότι την έχω αυτή την αθωότητα, αλλά το παλεύω.
Οι γονείς μου ήταν θετικοί στην επιλογή μου. Παρ΄ ότι δεν είχαν καμία σχέση, η μητέρα μου είναι γιατρός και ο πατέρας μου αρχιτέκτονας, με στήριξαν πολύ. Τα παιδικά μου χρόνια εμπεριέχουν και ωραίες και άσχημες αναμνήσεις, αλλά νομίζω ότι ακόμα και οι άσχημες έρχονται με ωραίο τρόπο πια.
Νομίζω ότι κάπως ήρθαν τα πράγματα έτσι όπως έπρεπε να έρθουν και συναντήθηκαν με έναν τρόπο. Κι εγώ ήμουν εκεί”, αναφέρει στο Bovary η Θεοδώρα Τζήμου.
Θα ήθελα να έχω κάνει οικογένεια
“Μεγαλώνοντας ζω όλο και πιο πολύ μέσα στο θέατρο. Πολλές φορές νοιώθω ένα κενό και στεναχωριέμαι, αλλά από την άλλη με γεμίζει το θέατρο. Μακάρι να αποκτήσω μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική μου ζωή και στη δουλειά -ακόμα με διέπει ανισορροπία.Με ταράζει ο έρωτας, ταράζει τη ζωή μου, την ισορροπία μου. Τι σημαίνει θύμα ή θύτης στην αγάπη; Είναι ρόλοι που διαλέγουμε ο καθένας και αποφασίζουμε οι ίδιοι για τον εαυτό μας και έτσι αποφασίζουν και οι άλλοι για εμάς. Όλα τα πράγματα άλλωστε είναι από ποια μεριά τα κοιτάς. “.
Προσωπική ζωή
Η Θεοδώρα Τζήμου ήταν ζευγάρι με τον Αντώνη Φραγκάκη και η σχέση τους έκλεισε τον κύκλο της το 2012. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real Life είναι ζευγάρι με τον Δημήτρη Κίτσο αλλά προστατεύουν τη σχέση τους από τα φώτα της δημοσιότητας.