Η Ταμίλα Κουλίεβα γεννήθηκε στο Μπακού στις 16 Φεβρουαρίου 1967. Είναι μια εντυπωσιακή αντιστάρ Ελληνορωσίδα ηθοποιός που έγινε γνωστή μέσω της τηλεόρασης σε σειρές υψηλών προδιαγραφών με την αφρόκρεμα των συναδέλφων της.
Γράφει η Έπη Τρίμη
Σπούδασε σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο Πολιτισμού της Μόσχας και υποκριτική στο Kρατικό Πανεπιστήμιο Κινηματογράφου της Μόσχας (VGIK), όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο στις Καλές Τέχνες. Όσο δίδασκε τεχνικές αυτοσχεδιασμού στο ίδιο Πανεπιστήμιο, ήταν ενεργό μέλος της θεατρικής ομάδας “Ουζάτσοφκα” στην Μόσχα και συμμετείχε σε τέσσερις ρωσικές ταινίες.
Η Ταμίλα έχει μια αδελφή τη Μάγια Κουλίεβα η οποία και σπούδασε επίσης ηθοποιός, όπως και η αδερφή της, ωστόσο τα τελευταία αρκετά χρόνια ασχολείται παράλληλα με την υποκριτική και με το σχεδιασμό πρωτότυπων κοσμημάτων με ημιπολύτιμους λίθους. Η ομορφιά όπως θα δεις στην κοινή τους φωτογραφία, είναι οικογενειακή υπόθεση για τις αδερφές Κουλίεβα.
Από το 1992 η Ταμίλα Κουλιέβα διδάσκει, σύμφωνα με τις μεθόδους του “Μιχαήλ Τσέχωφ”, υποκριτική και αυτοσχεδιασμό σε πολλές δραματικές σχολές, στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος καθώς και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (με πρόεδρο τον Οταρ Ιοσελιάνι) αλλά και στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας “Νύχτες πρεμιέρας” (με πρόεδρο τον Max Von Sydow).
Έχει λάβει το χρυσό μετάλλιο της UNESCO για τις Τέχνες, τον Λόγο και τις Επιστήμες.
Είναι επίτιμο μέλος του Σλάβικου Πανεπιστημίου του Μπακού (BSU). Έχει τιμηθεί ως ευεργέτης, για την συνεχή προσφορά της από το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας.
Είχα μόλις τελειώσει τις σπουδές μου στη Μόσχα, είχε πει η Ταμίλα Κουλίέβα. Ήρθα χωρίς να ξέρω τη γλώσσα, με ένα μωρό στην αγκαλιά και πολλά όνειρα για τη ζωή μου. Δεν έτρεφα όμως ελπίδες για το επάγγελμά μου. Ήξερα ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να δουλεύω ως ηθοποιός. Στη Μόσχα είχα σπουδάσει σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο Πολιτισμού και μετά υποκριτική στο Πανεπιστήμιο Κινηματογράφου. Νομίζω ότι ακολούθησα το θέατρο από μια ανάγκη να δω τον κόσμο διαφορετικά.
Η αγαπημένη ηθοποιός γνώρισε τον σύντροφό της -προσωπικό φίλο του Βαλτινού- στη διάρκεια των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας.Παντρευτήκαμε στη Μόσχα κι εκεί γεννήθηκε ο γιος μου, ο Στέφανος., Με τον πρώην σύζυγό της υπήρξε ζευγάρια για 30 χρόνια και ενώ έχουν πάρει διαζύγιο διατηρούν άψογες σχέσεις.
Νομίζω ότι για μένα ήταν αυτονόητο ότι θα έρθουμε στην Ελλάδα -ότι θα ακολουθούσα τον άντρα μου. Με αυτή τη σκέψη έκανα κι ένα μεταπτυχιακό που θα μου επέτρεπε να διδάξω υποκριτική, γιατί θεωρούσα ότι δεν θα μπορούσα να κάνω θέατρο. Ξεκίνησα να μαθαίνω ελληνικά. Στην αρχή δίδαξα στη σχολή θεάτρου της Μαίρης Τράγκα -οι μαθητές μου με αγάπησαν και με βοήθησαν στη γλώσσα…
Η μεγαλύτερη αλλαγή που έφερε η μητρότητα, κατά την Κουλίεβα, ήταν το γεγονός ότι «το εγώ μου μετατέθηκε στο γιο μου». Σήμερα δηλώνει περήφανη για τον Στέφανο, για τον οποίο λέει ότι «βάζει στόχους, είναι συνεννοήσιμος, φίλος, ο πιο αυστηρός κριτής. Βέβαια δεδομένου ότι δούλευα πάρα πολύ έχω την αίσθηση ότι έχω χάσει κάποιες ηλικίες του. Παρηγορούμαι με το ότι ταξιδεύαμε πάρα πολύ μαζί, οπότε λέω στον εαυτό μου ότι ο χρόνος που μοιραζόμασταν ήταν ουσιαστικός, είχε πει η ηθοποιός για τον κούκλο γιο της.
Μεγάλωσα μέσα σε μια αγαπημένη και δεμένη οικογένεια, με στοργή και αγάπη. Ένοιωθα προστατευμένη και δεν είχα ανάγκη να ξεφύγω από κάτι. Δεν είχα τέτοιες προσδοκίες. Σπούδασα θέατρο για να ζήσω εκεί… Πρέπει να είσαι τρελός αν πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις θέατρο σε άλλη γλώσσα από τη μητρική σου. Ο πατέρας μου ήταν βέβαια λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και της φιλοσοφίας, αλλά και θαυμαστής της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη… Άλλωστε οι Ρώσοι πάντα στέκονται με σεβασμό απέναντι στους Έλληνες…
Νομίζω ότι του οφείλω πολλά -κι αυτό που είμαι σήμερα είχε παραδεχτεί η Ταμίλα Κουλιέβα. Ουσιαστικά ήταν εκείνος που με μύησε στον κόσμο των τεχνών, μου έμαθε την κλασική μουσική αλλά και γενικότερα τη ζωή όπως την έβλεπε ο ίδιος, και την έβλεπε πολύ όμορφα. Ως το τέλος της ζωής του δίδασκε στο Πανεπιστήμιο. Από εκείνον έμαθα τι θα πει να είσαι δημιουργικός άνθρωπος. Τον έχασα πριν από πέντε χρόνια. Δεν ήρθε ποτέ στην Ελλάδα. Πήγαινα εγώ και τον έβλεπα στη Μόσχα. Η μητέρα μου είναι πάντα εκεί, είχε πει η ηθοποιός.
Η Ταμίλα Κουλίεβα είχε αποκαλύψει πως η μητέρα της άργησε πολύ να της πει το πρώτο «μπράβο» για όσα είχε καταφέρει μέσα από το θέατρο και μόνο από μία τυχαία συγκυρία συνειδητοποίησε πόσο επιτυχημένη ήταν στην Ελλάδα η κόρη της.
«Όλα αυτά τα χρόνια που η μητέρα μου δεν με είχε δει στο θέατρο σαν να προσπαθούσα να της αποδείξω ότι τα κατάφερα. Γιατί δεν είχα ακούσει ποτέ ένα «μπράβο» από τους γονείς… Μεγάλο παράπονο. Γενικά ήταν νοοτροπία και στα χρόνια των σπουδών, πολύ σκληρή εκπαίδευση… Πείστηκε ότι πραγματικά έγινε κάτι με εμένα εδώ όταν πήγε να πάρει βίζα στην πρεσβεία και συνάντησε ένα κοριτσάκι κι άρχισε να της μιλάει για εμένα και έφυγε κλαίγοντας. Τότε πείστηκε και μου είπε «μπράβο παιδί μου» …», είχε πει χαρακτηριστικά.