Η νέα λίστα του Taste Atlas με τα 100 καλύτερα ορεκτικά παγκοσμίως περιλαμβάνει 16 εξαιρετικά ελληνικά πιάτα. Αυτή η επιτυχία αποτελεί μια ακόμα αναγνώριση για την ελληνική γαστρονομία, η οποία έχει ήδη κερδίσει θέση στην τρίτη θέση της συγκεκριμένης κατάταξης.
Μετά την επιτυχία του ελληνικού καφέ στην παγκόσμια σκηνή, αυτή η προσθήκη 16 ελληνικών ορεκτικών στη λίστα αποτελεί λόγο περαιτέρω υπερηφάνειας για την ελληνική κουζίνα.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τέσσερα από τα πρώτα 13 ορεκτικά στη λίστα ανήκουν στην ελληνική κουζίνα, με τον ντάκο να βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Αναφέρεται η χρήση διαφορετικών ποικιλιών ελιάς, όπως η Κορωνέικη, η Λιανή ή οι Τσουνάτες. Ως παραδοσιακό συστατικό χρησιμοποιείται η μυζήθρα αντί για τη φέτα, η οποία συνήθως επιλέγεται για τουριστικούς προορισμούς. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και αλατίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι.
Στην επόμενη θέση βρίσκεται το δημοφιλές σαγανάκι. Ενώ οι παραλλαγές του πιάτου διαφέρουν ανάλογα με την τοπική παράδοση, όπως η χρήση τυριού φορμαέλα στην Αράχωβα και χαλούμι στην Κύπρο, το τυρί που χρησιμοποιείται σε ένα κλασικό ελληνικό σαγανάκι είναι συνήθως γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι, φέτα πρόβειου γάλακτος ή οποιοδήποτε άλλο σφιχτό τυρί που λιώνει καλά χωρίς να χάσει το χαρακτηριστικό του σχήμα.
Στη δέκατη θέση της λίστας εμφανίζεται το Συμιακό γαριδάκι, ένα μικρό καρκινοειδές που ξεχωρίζει για την πλούσια γεύση του και έχει αποκτήσει ευρεία φήμη σε όλη την επικράτεια και πέραν αυτής.
Δείτε την Παγκόσμια Λίστα της Taste Atlas εδώ.