periklis-christoforidis-o-koryfaios-deytero-rolistas-to-rekor-tainion-kai-to-xafniko-telos-20409
15:50

Περικλης Χριστοφοριδης: Ο κορυφαίος δευτερο-ρολίστας, το ρεκόρ ταινιών και το ξαφνικό τέλος

15:50
Newsroom

Ο Περικλής Χριστοφορίδης ήταν από τους δευτερορολίστες που προσέδιδε κύρος στις ταινίες με την ερμηνεία του. Έχει στο ενεργητικό του 35 εμφανίσεις σε ταινίες της Φίνος Φιλμ, κάτι που αποτελεί ρεκόρ.Η γυναίκα του, η Άννα Χριστοφορίδου, ήταν και αυτή ηθοποιός.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Γεννήθηκε στην Τραπεζούντα της Μικράς Ασίας και κατάγεται από μεγάλη καλλιτεχνική οικογένεια, με παππού, πατέρα, και αδελφή, ηθοποιούς.

Τόσο ο παππούς Περικλής όσο και ο πατέρας Γιώργος είναι ηθοποιοί στα περιπλανώμενα μπουλούκια της εποχής και ο μικρός Περικλής και τα δυο του αδέλφια μεγαλώνουν κυριολεκτικά μέσα στο θέατρο.

Advertisement

Η οικογένεια θα εγκατασταθεί στην Αθήνα το 1922, έπειτα από τις διώξεις και την ανταλλαγή των πληθυσμών της Μικρασιατικής Καταστροφής, όπου θα συνεχίσει το σχολείο ο Περικλής. Άριστος μαθητής καθώς ήταν, ήθελε να σπουδάσει. Τα μαθητικά του χρόνια στην Αθήνα τα πέρασε μάλιστα με συμμαθητή τον συνομήλικο και πατριωτάκι του Δημήτρη Ψαθά.

Advertisement

Κανείς τους δεν έμελλε να σπουδάσει τελικά, καθώς τον έναν θα τον κέρδιζε τον θέατρο και τον άλλο η θεατρική γραφή. Το θέατρο θα κέρδιζε επίσης και τα αδέλφια του, τόσο τον γνωστότερο Τάκη όσο και τη Στέλλα, που διακρίθηκε σε ρόλους σουμπρέτας σε οπερέτες και κωμωδίες.

Ο Περικλής δε ανέβηκε στο σανίδι ήδη από το 1924, πριν κλείσει τα 18 χρόνια της ζωής του, καθώς μέχρι τότε είχε αποκτήσει πολλές εμπειρίες, μιας και στο σχολείο πρωταγωνιστούσε πάντα στις θεατρικές παραστάσεις…

Advertisement

Κατέχει το ρεκόρ συμμετοχής σε 200 ταινίες!

Από το 1924 ο Περικλής Χριστοφορίδης ήταν ηθοποιός του θεάτρου, ενώ το 1929 πραγματοποίησε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση, στη βουβή ταινία «Η Μπόρα», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γαζιάδη.

Παρά το γεγονός ότι ο Χριστοφορίδης πήρε μέρος σε πλήθος ταινιών του βωβού σινεμά καθ’ όλη τη δεκαετία του 1930, η καριέρα του εκτινάχθηκε ουσιαστικά στα μεταπολεμικά χρόνια, όταν και θα γινόταν αναπόσπαστο μέλος της εθνικής μας κινηματογραφίας. Το 1947, για παράδειγμα, θα παίξει στην αισθηματική/δραματική «Μαρίνα» του Αλέκου Σακελλάριου (της Φίνος Φιλμ) και δύο χρόνια αργότερα στους «Χαμένους Αγγέλους» (1949) του Τσιφόρου. Παρά το γεγονός ότι κάνει δεύτερους ρόλους, ξεχωρίζει αμέσως από κοινό και κριτικούς.

Advertisement

Στα πρώτα χρόνια της Φίνος Φίλμ και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτός από ηθοποιός ήταν και φροντιστής στις ταινίες της επιχείρησης. Η καλύτερή του παρουσία σε ταινία, όλων αυτών των μεταπολεμικών χρόνων, ήταν στην «Καφετζού» πλάι στην Γεωργία Βασιλειάδου.

Παράλληλα με την κινηματογραφική του καριέρα, συνεργάστηκε στο θέατρο με πολλούς θιάσους, ίδρυσε και δικούς του και περιόδευσε στον Ελληνισμό του εξωτερικού.

Υπήρξε συγγραφέας πολλών θεατρικών και κινηματογραφικών έργων και ως ηθοποιός, έκανε μια πλούσια κινηματογραφική καριέρα με την συμμετοχή του σε περισσότερες από 200 ταινίες, με τελευταία του εμφάνιση το 1979 στην ταινία «Ταξίδι του μέλιτος» του Γιώργου Πανουσόπουλου. Χαρακτηριστικές έχουν μείνει οι ερμηνείες του στις ταινίες «Κορίτσια για Φίλημα», ερμηνεύοντας τον ρόλο του αδελφού της Ρένας Βλαχοπούλου, και στο «Μια ζωή την Έχουμε» πλάι στον Δημήτρη Χορν. Ο Περικλής Χριστοφορίδης ήταν από τους δευτερορολίστες που με την ερμηνεία του προσέδινε κύρος στην ταινία. Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 75 ετών, μετά από πενήντα χρόνια καριέρας, η οποία ξεκίνησε από τον βουβό και έφτασε ως το νέο ελληνικό κινηματογράφο, αφήνοντας την χαρακτηριστική του υπογραφή στις ταινίες που συμμετείχε.

Ο ποντιακός διάλογος με τον Δημήτρη Χόρν

Στο πλατό λοιπόν της «Μιας ζωής την έχουμε» το 1958, όπου ο Περικλής ερμηνεύει τον λογιστή της τράπεζας που ανακαλύπτει την κατάχρηση του ταμία Χορν, σε ένα διάλειμμα των γυρισμάτων γυρνά ο Τάκης και τον ρωτά: «Βρε αφώτιστε, πώς βρήκες την κατάχρηση;». Έκπληκτος ο Χριστοφορίδης όσο και ετοιμόλογος, του απαντά στα ποντιακά: «Νέππε αφορισμένε, με τ’ όποιον σέρ’ επήρες τα παράδας;» (με ποιο χέρι πήρες τα χρήματα;). «Με αούτο!» απαντά ο Χορν δείχνοντας το δεξί του χέρι και ξέσπασαν αμφότεροι στα γέλια.

Ο Χριστοφορίδης συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και σεναριογράφους της εποχής του

Όλοι τον αγαπούσαν και μιλούσαν για έναν επαγγελματία και έναν πολύ ευχάριστο άνθρωπο. Ένας από τους συναδέλφους του που είχε εκφράσει δημόσια τη συμπάθεια προς το πρόσωπό του, ήταν ο Νίκος Ξανθόπουλος έχοντας πει «Ο Περικλής Χριστοφορίδης  ήταν έντιμος άνθρωπος, πολύ καλός επαγγελματίας και συνεπής στις υποχρεώσεις του». Ο ηθοποιός είχε πολυετή συνεργασία με τη Φίνος Φιλμ, καθώς έπαιξε σε 35 ταινίες της εταιρίας. Σε πολλές από αυτές, εκτός από τα καθήκοντα του ηθοποιού, είχε αναλάβει και τον ρόλο του φροντιστή. Μάλιστα, ήταν τόσο συμπαθής, που ακόμα και ο Φιλοποίμην Φίνος, δεν του κρατούσε ποτέ κακία, όταν συνεργαζόταν με άλλες εταιρίες.

Το τέλος

Ο Περικλής Χριστοφορίδης έφυγε από τη ζωή στη Θεσσαλονίκη, στις 30 Σεπτεμβρίου του 1983 μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη. Η σορός του μεταφέρθηκε στην Αθήνα και ενταφιάστηκε στο Γ’ Νεκροταφείο.