Η αείμνηστη Ντόρα (Ισιδώρα) Σιμοπούλου γεννήθηκε το 1941 και απεβίωσε στις 8 Αυγούστου 2016. Ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και σεναριογράφος.
Της: Έπη Τρίμη
Είχε μανία με τα αστυνομικά ενώ είχε ομολογήσει σε συνέντευξή της για το αστυνομικό βιβλίο που έγραφε:«Δεν ξέρω αν θα εκδοθεί ποτέ. Χρόνο έχω άφθονο, κέφια δεν έχω. Υποφέρω κι εγώ από τη γενικότερη κατάθλιψη»
Η υποκριτική
Η Ντόρα Σιμοπούλου συμμετείχε στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου Η Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη όπως και στην τηλεοπτική μεταφορά του έργου του Γυφτοπούλα. Συμμετείχε και στο επεισόδιο Η Βεντέτα της Σειράς Κωνσταντίνου και Ελένης υποδυόμενη τη μητέρα του Σπύρο Μπιμπίλα καθώς και στις Επτά Θανάσιμες Πεθερές, σαν guest star στο επεισόδιο Η Τσιγγάνα Πεθερά.
Η συγγραφή σεναρίων
Έγραψε αρκετά σενάρια μαζί με την επίσης ηθοποιό Άννα Μακράκη κατά τη δεκαετία του 1990, για τα «Χαραυγή», «Σκιές πάνω από την πόλη», «Έρωτας και πάθος», «Νέμεσις», «Οικογένεια», «Στενές επαφές τρύπιου τοίχου».
Έδινε σπάνια συνεντεύξεις και το 2007 έδωσε την τελευταία της στην Καθημερινή, από την οποία μπορεί κανείς να καταλάβει πολλά για τη ζωή της.
Η τρίτη συνέντευξη της ζωής της, που είχε δώσει το 2007 στη Γιώτα Σύκκα της Καθημερινής. Διαβάστε όλη τη συνέντευξη όπως είχε δημοσιευτεί:
«Έχω κάνει αίτηση για σύνταξη, δεν πολυπαίζω, αλλά όταν με χρειάζονται οι «Μέτοικοι» πηγαίνω». Είναι η πρώτη κουβέντα της Ντόρας Σιμοπούλου, με μια έκπληξη είναι αλήθεια, στην πρόταση για συνέντευξη. Στα 47 χρόνια που έχει στο θέατρο από τότε που τελείωσε τη σχολή του Πέλλου Κατσέλη, δύο συνεντεύξεις έδωσε όλες κι όλες, και δεν παραπονιέται γι’ αυτό. Χαμηλών τόνων ηθοποιός, που δεν επιδίωξε ποτέ την προβολή, είναι από αυτές που θεωρούνται στυλοβάτες κάθε παράστασης».
Με θεωρούσαν ότι είμαι η χρυσή ηθοποιός των μικρών ρόλων
«Δεν είχα φιλοδοξίες για μεγαλύτερα πράγματα. Ούτε για την προβολή και την πρώτη γραμμή». Κάθε έργο πρέπει, όπως λέει, να της πηγαίνει. «Είμαι 66 χρόνων, δεν μπορώ να παίξω όλες τις ηρωίδες». Τα μικρά πράγματα είναι που τη διασκεδάζουν. Το ανέβασμα μια παράστασης στο τέλος της σεζόν, έργα με χαρακτήρα και χιούμορ, ρόλοι που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία της. «Καλά, αν τύχει ένα μεγάλος ρόλος δεν θα πω όχι, όμως οι μικροί ρόλοι σού αφήνουν μια ελευθερία. Να βλέπεις και τους άλλους τι κάνουν αλλά και συ, να εκφράζεσαι όπως θέλεις».
Πιστεύω στο χιούμορ
«Στη ζωή μου, παρότι είμαι μελαγχολική ως χαρακτήρας, πιστεύω πως όλα τα πράγματα έχουν και την άλλη πλευρά. Διασκεδάζω με τα πιο απίθανα πράγματα, ακόμη και με τις ειδήσεις, όσα βλέπω γύρω μου, κάποιες σκηνές στο σούπερ μάρκετ. Συχνά γελάω μόνη».
Η γειτόνισσα Λαμπέτη
«Τη συνάντησα μια μέρα στο δρόμο και μού είπε «έμαθα ότι έγινες ηθοποιός. Έλα από το θέατρο». Πρωτόπαιξε στη «Μικρή μας πόλη» κάνοντας δυο τρία ρολάκια και ύστερα άνοιξε ο δρόμος. «Δούλεψα με τη Λαμπέτη κάποια χρόνια, την Ξένια Καλογεροπούλου, τον Χορν, με τον Γιώργο Μιχαηλίδη, την περίοδο της χούντας… Όλο το ελεύθερο θέατρο. Από τους σκηνοθέτες ο πιο χαρισματικός ήταν ο Βολανάκης». Στο Εθνικό δούλεψε μια μόνο σεζόν, επίσης στα ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καβάλας.
Ο αθόρυβος και μοναχικός θάνατος
Η Ντόρα Σιμοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή στις 8 Αυγούστου σε ηλικία 75 ετών, ωστόσο τα δυσάρεστα νέα έγιναν γνωστά από τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο.
Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, την αποχαιρέτησε τότε με ένα συγκινητικό κείμενο, γράφοντας:
«Ντόρα Σιμοπούλου. Έφυγε αθόρυβα απ τη ζωή, τόσο που δεν μπορέσαμε να την αποχαιρετήσουμε .Μια υπέροχη φίλη, μία εξαιρετική ηθοποιός, ένας θαυμάσιος άνθρωπος με ευγένεια ψυχής, που ακτινοβολούσε καλοσύνη και τιμιότητα και έδωσε τη μάχη της ζωής με γέλιο και με χιούμορ. Δούλεψε πολύ και σκληρά στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, την αξία της αναγνώρισαν όλοι οι ομότεχνοι της. Και παρ’ ότι μηδέποτε… εύπορη, ποτέ δεν αρνήθηκε να βοηθήσει αφιλοκερδώς σκηνοθέτες και συναδέλφους της που εκτιμούσε, όταν της το ζητούσαν .Οι φίλοι της ,την αγαπήσαμε πολύ. Ακούω απόψε ,δίπλα στη λυπημένη Άσπα, τη φωνή σου Ντόρα μου ,όταν τα βράδια ,στο σπίτι μας, μας έλεγες γελώντας ιστορίες απ’ τα βάσανα σου, δίνοντας μας έτσι κουράγιο για ζωή. Εσύ, καλή μας Ντόρα, τα είχες από πολύ καιρό όλα καταλάβει. Αλλά, απόψε, τα μαντάτα για την αναχώρηση σου, μας τσάκισαν. Και οι οπισθοφυλακές πιέζονται σκληρά στις μέρες μας».
Συγκλονισμένος από τον χαμό της Ντόρας Σιμοπούλου, είναι και ο ηθοποιός Πάνος Κατέρης, ο οποίος (επίσης μέσω Facebook) έγραψε εκείνη την περίοδο:
«Ντόρα μου, μόλις έμαθα ότι πέταξες στην άλλη γειτονιά ! Πάει καιρός, από τις 8 Αυγούστου. Έφυγες σιωπηλά, όπως σιωπηλά έζησες. Δεν το έγραψαν πουθενά, δεν το «έδειξαν» πουθενά. Έστω και μια αναφορά, για να θυμηθεί ο κόσμος τη μορφή σου. Τίποτα ! Σε ονόμαζαν χρυσή ηθοποιό μικρών ρόλων. Αλλά εσύ ήξερες ότι δεν υπάρχουν μικροί ρόλοι, παρά μόνο μικροί ηθοποιοί. Πάντα θυμάμαι τις στιγμές που ζήσαμε μαζί στη σκηνή του Παρκ ένα ολόκληρο καλοκαίρι στη «Γυναίκα της χρονιάς» με τη Σμαρούλα ! Αλλά πάνω απ’ όλα τις στιγμές που ζήσαμε στις πρόβες και στα καμαρίνια πριν αρχίσει η παράσταση. Το γέλιο σου… την καλοσύνη σου…Α ν τ ί ο καλή μου…».