Η Μαλαίνα Ανουσάκη γεννήθηκε το 1916 στον Πόρο και απεβίωσε στις 2 Απριλίου του 2000. Ήταν Ελληνίδα ηθοποιός και αγωνίστρια της αντίστασης και της δημοκρατίας. Έπαιξε στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
Της: Έπη Τρίμη
Σύζυγός της ήταν ο τενόρος της λυρικής και πρωταγωνιστής της επιθεώρησης, Ευάγγελος Ανουσάκης, με τον οποίο απέκτησαν μία κόρη την ηθοποιό και τ. βουλευτή Ελένη Ανουσάκη.
Η Μαλαίνα Ανουσάκη πρωτοεμφανίστηκε το 1936 με το θίασο Κατερίνας, στο έργο του Θεοδ. Συναδινού «Ο γυρισμός της ωραίας Ελένης». Συνεργάστηκε με τους θιάσους Κοτοπούλη, Νέα Σκηνή, Αργυρόπουλου, Μουσούρη, Μιράντας Μυράτ, Γ. Παππά, το Θέατρο Τέχνης και άλλους.
Στον κινηματογράφο συμμετείχε σε περίπου 80 παραγωγές που συχνότατα βλέπουμε στη μικρή οθόνη, και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές. Από τις ταινίες της «Η μοίρα μιας γυναίκας», «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μορφή σου», «Ηλέκτρα», «Ιωάννης ο Βίαιος», «Μάνα μου παραστράτησα», «Αλύγιστη ζωή», «Μάνα κάνε κουράγιο», «Καταραμένη ώρα», «Εξόρμηση», «Δύο κόσμοι», «Το παιδί του δρόμου», » Στην Πόλη αγαπηθήκαμε», » Ο Γολγοθάς μιας αθώας», «Αγωνία για τον έρωτα», «Καινούργια μέρα χάραξε», «Αδυναμίες», » Επίσημη αγαπημένη», » Παιδί μου αγάπη μου», «Μενούσης», «ΟΧΙ», «Οι γενναίοι του Βορρά», «Καλάβρυτα 21″, » Όταν ήμουν 16 χρονών», «Πληγωμένες καρδιές» και πολλές άλλες.
Κατά τη μεταξική δικτατορία φυλακίστηκε στις Φυλακές Αβέρωφ, ενώ “στο διάβα της καταδικάστηκε δις εις θάνατο (1949) και πολλάκις σε ανεργία, λόγω των πολιτικών της φρονημάτων”, όπως επεσήμανε η Άννα Φόνσου (τ. πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών) κατά τον επικήδειο λόγο της στις 3 Απριλίου 2000. Παρ όλα αυτά έπαιξε όλα τα είδη του θεάτρου, από τραγωδία έως και φαρσοκωμωδία.
Το 1948 φυλακίστηκε στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ πάλι για τις πολιτικές της πεποιθήσεις – ήταν οργανωμένη στο ΚΚΕ. Μετά την αποφυλάκισή της το 1951, συνεχίζει στο Θέατρο Τέχνης με το θίασο Κοτοπούλη και το 1955 ιδρύει το δικό της θίασο, το «Αρχαίο Αττικό Θέατρο».