magia-lymperopoyloy-i-nomiki-i-olympiaki-i-afosiosi-ston-koyn-to-emfragma-kai-i-teleytaia-epithymia-18712
17:30

Μάγια Λυμπεροπούλου: Η Νομική, Η Ολυμπιακή, η αφοσίωση στον Κουν, το έμφραγμα και η τελευταία επιθυμία

17:30
Newsroom

Η ηθοποιός Μάγια Λυμπεροπούλου γεννήθηκε το 1940 στα Πατήσια και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανεξάρτητο πνεύμα και δυναμική προσωπικότητα, εργαζόταν παράλληλα στην έκδοση εισιτηρίων της Ολυμπιακής προκειμένου να πραγματοποιήσει τα σχέδιά της στο Παρίσι.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Τελικά, όμως, την κέρδισε η υποκριτική. Η πρώτη της επαφή με το θέατρο είχε γίνει στο σχολείο της. Φοιτούσε στο Πιρς και είχε παρακολουθήσει τον «Ερρίκο τον 5ο» του Λόρενς Ολίβιε.

Advertisement

Ο Κούν με κράταγε από τους ώμους

Φοίτησε στη σχολή του Καρόλου Κουν, κρυφά από τους γονείς της. Στα δεκαεννιά της χρόνια, δευτεροετής φοιτήτρια της σχολής, χρίζεται πρωταγωνίστρια από τον Κάρολο Κουν. Η παράσταση ήταν το «Ξαφνικά πέρσι του καλοκαίρι» του Τένεσι Ουίλιαμς. Όπως είχε δηλώσει η ίδια στη Lifo: «Ο Κουν πάντα έπαιρνε νέους ανθρώπους και τους έδινε πρώτους ρόλους κατευθείαν. Αυτό δεν σημαίνει πως νομιμοποιούνταν ως πρωταγωνιστές. Στον πρώτο μου ρόλο, ιδέα δεν είχα. Στη δέκατη πρόβα έκλαιγα κι έλεγα «αφήστε με να πάω σπίτι μου». Μετά από πέντε χρόνια κατάλαβα γιατί ο Κουν στεκόταν στην κουίντα, είκοσι λεπτά μετά την έναρξη του έργου, και με κράταγε από τους ώμους.»

Advertisement

Το Θέατρο Τέχνης ήταν από τα σημαντικότερα κεφάλαια της καλλιτεχνικής της ζωής

Η Μάγια Λυμπεροπούλου έμεινε στο Θέατρο Τέχνης δώδεκα χρόνια περίπου και πρωταγωνίστησε σε πολλές παραστάσεις, ερμηνεύοντας περίπου 40 ρόλους. Στη συνέχεια, μετέβη στη Γαλλία για να παρακολουθήσει μαθήματα κινηματογράφου.

Η Μάγια Λυμπεροπούλου υπήρξε ένας άνθρωπος πλήρως αφοσιωμένος στο θέατρο. Σε συνέντευξή της στα «Νέα» το 2002, δήλωνε: «Κάποια στιγμή, στην πρόβα, τους έλεγα, χωρίς ίχνος μελοδραματισμού, ότι κάθε ρόλος που παίζω είναι και ένα αντίο. Όχι ότι δεν θα ξαναπαίξω, αλλά δεν θα παίζω συστηματικά. Από κούραση. Πλησιάζει σιγά-σιγά. Έχω πλήρη επίγνωση. Αλλά, όπως ήρθαν τα πράγματα, μπορεί να μην είμαι πάνω στη σκηνή, αλλά δεν θα είμαι έξω από το θέατρο. Μπορεί να μεταφράζω, να έχω επαφή με τους νέους, να σκηνοθετώ. Να σκηνοθετώ, μπορώ και ξαπλωτή!».

Advertisement

Το τέλος και η τελευταία επιθυμία

Σε ηλικία 81 ετών από έμφραγμα έφυγε από τη ζωή στις 25 Ιουλίου η Μάγια Λυμπεροπούλου, αφήνοντας πιο φτωχό το ελληνικό θέατρο καθώς με το ταλέντο της σφράγισε μία ολόκληρη εποχή.Η τελευταία επιθυμία της σπουδαίας και σεμνής ηθοποιού ήταν να γίνει πολιτική κηδεία και στη συνέχεια να αποτεφρωθεί στην Ριτσώνα όπως είχε αποκαλύψει ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Η δυσάρεστη είδηση του θανάτου της ηθοποιού έγινε γνωστή από τον πολιτιστικό συντάκτη Γιώργο Σαρηγιάννη με ανάρτησή τους στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

«Μάγια Λυμπεροπούλου! 11 Μαρτίου 1940-22 Ιουλίου 2021. Το ελληνικό θέατρο έχασε σήμερα, από έμφραγμα, στις 14.30, μια Μεγάλη -με την ουσιαστική σημασία της λέξης- Ηθοποιό. Μπορεί και τη μεγαλύτερη. Έφυγε, όπως μου είπε η Βίκυ Βολιώτη, μαθήτριά της και ο πιο κοντινός της άνθρωπος, όπως το ήθελε: μόνη, ανεξάρτητη, χωρίς να ταλαιπωρηθεί, με κάποιους ανθρώπους που της άξιζαν γύρω της» έγραψε.

Advertisement