lena-manta-i-katagogi-apo-tin-poli-o-fovos-meta-tin-apokalypsi-toy-karkinoy-i-dynami-psychis-kai-i-karolain-51492
17:04

Λένα Μαντά: Η καταγωγή από την Πόλη, ο φόβος μετά την αποκάλυψη του καρκίνου, η δύναμη ψυχής και η Καρολάιν

17:04
Newsroom

Η Λένα Μαντά γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Σπούδασε νηπιαγωγός χωρίς ποτέ να θελήσει να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και μένει μόνιμα στο Καπανδρίτι.

Advertisement

Η συγγραφή βιβλίων και οι βραβεύσεις

Επί τρία χρόνια είχε δικό της θίασο κουκλοθέατρου, με έργα δικής της συγγραφής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και για δύο χρόνια διετέλεσε διευθύντρια προγράμματος σε ραδιοφωνικό σταθμό των βορείων προαστίων. Βραβεύτηκε «Συγγραφέας της Χρονιάς» το 2009 και το 2011 από το περιοδικό Life & Style. To 2016 της απονεμήθηκε το Βραβείο Κοινού των βιβλιοπωλείων PUBLIC, στην κατηγορία «Ηρωίδα-Έμπνευση», για το μυθιστόρημά της ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα ιταλικά, στα ισπανικά, στα τουρκικά, στα κινεζικά, στα αλβανικά, στα σερβικά και στα βουλγαρικά, ενώ συνολικά έχουν πουλήσει περισσότερο από 2,3 εκατομμύρια αντίτυπα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν εκδοθεί δεκαοχτώ μυθιστορήματά της, καθώς και δύο συλλογές διηγημάτων.

Advertisement

«Η σκέψη μου είναι στους γονείς του δολοφόνου και της Καρολάιν»

Η Λένα Μαντά μιλώντας στην εκπομπή «Love it» δήλωσε συντετριμμένη, σκεπτόμενη τους γονείς της νεαρής Καρολάιν, οι οποίοι δεν θα ξαναδούν ποτέ ξανά το παιδί τους.

«Εμένα η σκέψη μου είναι στους γονείς. Από τη μία πλευρά έχουν ένα γιο τον οποίο νόμιζαν ότι είχαν τακτοποιημένο, παντρεμένο με το παιδάκι τους και ξαφνικά είναι δολοφόνος. Φαντάσου το σοκ τον γονιών του γι’ αυτό που έχουν να διαχειριστούν εκείνοι. Από την άλλη πλευρά είναι η μητέρα της κοπέλας, η οποία έχασε το λουλούδι της. Όταν το σκέφτομαι, επειδή έχω παιδί, δεν μπορώ να το διαχειριστώ γι’ αυτήν την μάνα και το μωρό. Δεν με ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Αφήνω τους ειδικούς και τους επιστήμονες να κρίνουν και την αστυνομία».

Advertisement

Αναφορικά με την τοποθέτηση της συναδέλφου της Χρυσηίδα Δημουλίδου, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις στα social media, η γνωστή συγγραφέας Σημείωσε πως: «Ιστορικά έχει αποδοθεί στον Βολτέρο η φράση: “Διαφωνώ με όσα λες αλλά θα υπερασπίζω μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Δεν θα κρίνω κανέναν, ο καθένας έχει την άποψή του. Νομίζω ότι δόθηκε προέκταση ενώ δεν έπρεπε και από την τηλεόραση. Ήδη η τηλεόραση ασχολείται με το θέμα πάρα πολύ με το έγκλημα στα Γλυκά Νερά προσπαθώντας να ερμηνεύσει έναν άντρα ο οποίος σκότωσε τη γυναίκα του. Τελεία. Τη σκότωσε. Ο καθένας βάζει την υπογραφή του σε ό,τι λέει και δέχεται την κριτική».

«Χάθηκε μια ψυχή άδικα. Δεν μπορώ να δικαιολογήσω τίποτα. Δεν υπάρχει δικαιολογία για μια ανθρώπινη ζωή που χάθηκε», κατέληξε.

«Το θάνατο τον σκέφτηκα απ’ την πρώτη στιγμή που άκουσα τη λέξη καρκίνος»

Η ίδια εξομολογείται το 2014 στο περιοδικό «Όμικρον».«Ευτυχώς το προλάβαμε πριν ακουστεί αυτή η λέξη. Σταματήσαμε στο λέμφωμα. Ήταν ένα προκαρκινικό λέμφωμα όπου απαραίτητη προϋπόθεση για αντιμετώπισή του ήταν οι χημειοθεραπείες οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο. Η αλήθεια είναι πως ο Γιώργος ήταν συνέχεια στο πλευρό μου. Έκανα 6 χημειοθεραπείες, των 2 ημερών η κάθε μια… Δεν το πήρα πολύ σοβαρά»

Advertisement

Δημοσιεύοντας μια φωτογραφία από το παρελθόν, στην οποία πόζαρε αγκαλιά με τον σύζυγό της, εξομολογήθηκε το 2020 την μάχη που δίνει. Με τον δικό της μοναδικό τρόπο αναφέρθηκε στην αντίδρασή που είχε όταν έμαθε τη διάγνωση των εξετάσεών της, στις χημειοθεραπείες που έκανε και στο επώδυνο στάδιο που έχασε τα μαλλιά της. Ακόμα, αποκάλυψε από πού άντλησε δύναμη για να «παλέψει» και έστειλε το δικό της αισιόδοξο μήνυμα.«Στην αρχή με τρόμαξε. Η λέξη και μόνο σε παγώνει. Ειδικά όταν ξέρεις και τις συνέπειες… Αυτές τις συνέπειες της αντιμετώπισα με σκουφάκι γιατί δεν μπορούσα να υποστηρίξω μια περούκα. Ένιωθα ότι δούλευα τον εαυτό μου, τον κόσμο. Δεν σταμάτησα τις δραστηριότητές μου. Μόνο στο τέλος, επειδή ο οργανισμός εξασθενούσε, ήταν επώδυνο και δύσκολο γιατί είχα παρουσιάσεις σε όλη την Ελλάδα. Μόνο με βαμβάκια και ορούς δεν έκανα παρουσίαση.«Το θάνατο τον σκέφτηκα απ’ την πρώτη στιγμή που άκουσα τη λέξη καρκίνος. Θυμάμαι ήταν Μάρτιος όταν ξεκίνησαν οι θεραπείες και όταν χρειάστηκε να κατεβάσω τα καλοκαιρινά για να ανεβάσω τα χειμερινά πέρασε απ’ το μυαλό «Θα ζω άραγε να ξανακατεβάσω χειμωνιάτικα;». Είναι σκέψεις που τις κάνεις και που είναι ανθρώπινες. Έκλαψα, στεναχωρέθηκα, λυπήθηκα και δεν σου κρύβω πως εκείνο που με έριξε απίστευτα ήταν όταν χρειάστηκε να ξυρίσω το κεφάλι μου».

Διάβασε αναλυτικά το μήνυμά της:

Αγαπημένο μου ημερολόγιο, σήμερα, όπως και στην φωτογραφία, δεν υπάρχουν χαμόγελα, μόνο μνήμες. (είναι και η αυριανή μέρα βλέπεις….) Τότε για πρώτη φορά συνειδητοποίησα ότι δεν ήμουν κάστρο άπαρτο, είχε βρεθεί η Κερκόπορτα… Η διάγνωση το 2013: λέμφωμα στομάχου… Φαίνεται είχα καταπιεί πολλά στην ζωή μου…κλότσησαν τελικά. Θα γινόμουν καλά, σύμφωνα με τους γιατρούς. Άρχισε η μάχη… Ήρθαν οι χημειοθεραπείες, έφυγαν τα μαλλιά… Δεν φόρεσα περούκα. Δεν την άντεχα…. Η κόρη μου βράχος ακλόνητος δίπλα μου, με βοήθησε κυρίως να θυμηθώ, ότι πάντα στην ζωή μου, πολεμούσα στην πρώτη σειρά, χωρίς να κρύβομαι. Έβαλα σκουφάκι με πολύχρωμα μαντήλια, όπως τότε που σαν παιδί η γιαγιά Σοφία, ταίριαζε τις κορδέλες για τις κοτσίδες μου με τα ρούχα μου, αύξησα το μακιγιάζ, πήρα μεγάλα σκουλαρίκια και…αποφάσισα να δω τις χημειοθεραπείες σαν… εξειδικευμένη αντιβίωση! Έφυγα για περιοδεία με την Ντάτα μου και φυσικά τον Γιώργο μου. Αγνοώντας τους πόνους, τις ενέσεις που κουβαλούσα μαζί και έμαθα να κάνω μόνη μου στον εαυτό μου, τις αναγούλες και τόσες άλλες παρενέργειες. Άνοιγε η μύτη μου στα καλά καθούμενα, το στόμα μου όλο μια πληγή κι εγώ πριν την παρουσίαση με την γλώσσα σ’ ένα μπολ παγάκια για να μπορέσω να μιλήσω. Και ο κόσμος δίπλα μου, να μου χαρίζει σταυρούς, εικόνες και αγίασμα. Να με αγκαλιάζει, να μου σφίγγει το χέρι και δεν είπα ποτέ πόσο πονούσα γιατί οι φλέβες δεν άντεχαν άλλη ταλαιπωρία. Ο Γιώργος πάντα εκεί, σωματοφύλακας, να προσέχει μην ταλαιπωρηθώ περισσότερο απ’ όσο άντεχα. Μια περιοδεία όμως, κάθε βράδυ άλλο ξενοδοχείο, να κουβαλάς βαλίτσες, είναι μια ταλαιπωρία, έτσι κι αλλιώς… Και λοιπόν; Μην νομίζεις, γελούσαμε πολύ! Όπως τότε, που κλεισμένη εγώ στο δωμάτιο (να βγάζω το σκουφάκι να παίρνω αέρα), εκείνος μου έδωσε από το μπαλκόνι και κάτω από την κουρτίνα, ένα πιάτο με κέικ και του είπα: Χαίρε! Οι λεπροί της Σπιναλόγκας σε χαιρετούν! Τώρα που το θυμάμαι, σε τίποτα δεν άλλαξα την καθημερινότητά μου, σε τίποτα δεν έκανα έκπτωση! Έγραψα τότε τα 5 κλειδιά! Κι αν υπήρχαν στιγμές (σαν της φωτογραφίας) που δεν χαμογελούσαμε, ήταν ΜΟΝΟ στιγμές! Αφιερωμένο σε όσους περνούν δύσκολα….