Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Κατσαρός: Ο χουντικός ύμνος, ο θάνατος της συζύγου του από πνευμονική και τα 2 διάσημα παιδιά του

17:22
Newsroom

Ο Γιώργος Κατσαρός γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 7 Μαρτίου του 1934. Φοίτησε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι απόφοιτος του Ελληνικού Ωδείου.

Της: Έπη Τρίμη

Advertisement

Πάμπολλες συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί από το 1959 που πρωτοξεκίνησε στο θέατρο, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση καθώς και σε πολλούς μουσικούς δίσκους.

Η συμμετοχή σε διάσημες ελληνικές ταινίες και η συνεργασία με την αφρόκρεμα των συνθετών

Ο Γιώργος Κατσαρός είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, της Ένωσης Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος και του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Έχει δώσει πολλές συναυλίες στο εξωτερικό, όπως στην πρώην Σοβιετική Ένωση, την Αλβανία, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία κ.α. Έχει συμμετάσχει σε ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου και έχει συνεργαστεί με γνωστούς τραγουδιστές όπως η Ρένα Βλαχοπούλου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Νανά Μούσχουρη κ.α. Ακόμη έχει συνεργαστεί με άλλους συνθέτες όπως ο Μίμης Πλέσσας.

Advertisement

Advertisement

Η συμμετοχή στηEurovision

Ο Γιώργος Κατσαρός τιμηθεί με το Β΄ Βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Σόποτ της Πολωνίας και Βρυξελλών (1965), το Γ΄ Βραβείο στο Φεστιβάλ τραγουδιού Μάλτας (1969), και το Δ΄ Βραβείο Φεστιβάλ τραγουδιού στο Ρίο ντε Τζανέιρο (1970). Επίσης έχει λάβει μέρος στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision του 1974 ως συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας και ως μέλος σε πολλές καλλιτεχνικές επιτροπές ανάδειξης νέων καλλιτεχνών. Το 1960 έδωσε εξετάσεις, τις οποίες πέρασε και διετέλεσε μαέστρος της μεγάλης Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ).

Η μελοποίηση του χουντικού Ύμνου

Κατά τη Στρατιωτική δικτατορία ο Γιώργος Κατσαρός συμμετείχε στους χουντικούς εορτασμούς της επετείου της 21ης Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο ανάμεσα σε άλλους ηθοποιούς και τραγουδιστές. Ο Κατσαρός ήταν ένας από τους Διευθυντές της ορχήστρας του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας.Μελοποίησε, επίσης, τον χουντικό Ύμνο της 21ης Απριλίου σε στίχους Γιώργου Οικονομίδη.

Advertisement

Ο έρωτας που άνθισε στο “σανίδι” και ο θάνατος

Η Μιρέλλα Κατσαρού και ο γνωστός σαξοφωνίστας γνωρίστηκαν στο «σανίδι» το 1962 καθώς η ίδια ήταν χορεύτρια και από τότε δεν χώρισαν ποτέ. Με σημαντική παρουσία στο θέατρο και στον ελληνικό κινηματογράφο, με συμμετοχές σε αρκετές ταινίες, μεταξύ των οποίων οι «Μερικοί το προτιμούν κρύο» και «Ο κύριος πτέραρχος», η χορογράφος άφησε την καριέρα της για να αφιερωθεί στην οικογένειά της.Η λατρεμένη σύζυγος του Γιώργου Κατσαρού, για την οποία είχε γράψει το τραγούδι «Ερωτά μου ανεπανάληπτε», η οποία στάθηκε και αφορμή για να γραφτεί από τον Πυθαγόρα το «Κυρα-Γιώργαινα, ο Γιώργος σου πού πάει;» πέθανε από πνευμονική ανεπάρκεια στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Ο Γιώργος Κατσαρός και η Μιρέλλα είχαν παντρευτεί το 1969, έζησαν 47 χρόνια μαζί και απέκτησαν δύο παιδιά, τον δημοσιογράφο Αντώνη Κατσαρό και τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Κατσαρό. Δυστυχώς, απεβίωσε το 2016. Ο αγαπημένος συνθέτης Γιώργος Κατσαρός μίλησε σε συνέντευξη του στο Λοιπόν για τη ζωή του σήμερα, μετά τον θάνατο της γυναίκας της ζωής του, προκαλώντας συγκίνηση, έχοντας πει:« Από την ημέρα, που «έφυγε» η γυναίκα μου έμεινα 10 μήνες στο ξενοδοχείο. Δεν έμενα στο σπίτι, έμενα σε ξενοδοχείο που ήταν δίπλα στο σπίτι μου. Μου συμπεριφέρθηκαν πάρα πολύ καλά εκεί, ήταν γνωστοί, με ήξεραν, αλλά ήταν μοναξιά. Το ξενοδοχείο δεν ήταν κάτι καλύτερο από το σπίτι, ήταν απλά για να μην αισθάνομαι ότι βρίσκομαι στο σπίτι, ειδάλλως και το ξενοδοχείο μοναξιά ήταν για μένα».

Advertisement

Είναι μόνιμος κάτοικος του Παλαιού Φαλήρου. Έχει διατελέσει κατά το παρελθόν μέλος του Δ.Σ. του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου.

TAGS:
Advertisement