ellada-2021-oi-draseis-kai-oi-ekdiloseis-gia-to-ypoloipo-toy-ioylioy-56433
15:41

Ελλάδα 2021: Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις για το υπόλοιπο του Ιουλίου

15:41
Newsroom

Συνεχίζονται και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι επετειακές δράσεις που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα ή με το σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και συμπεριλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων και Εκδηλώσεων.

Μεταξύ αυτών ποικίλες εκθέσεις σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, από το Βόλο και τη Μύκονο μέχρι την Αθήνα, έργα υποδομής, πολιτιστικά φεστιβάλ αλλά και η σημαντική δράση του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου που αφορά την κεντητική απόδοση της Χάρτας του Ρήγα.

Advertisement

Αναλυτικά οι δράσεις και οι εκδηλώσεις από τις 15 έως τις 31 Ιουλίου:

Τo Αρχιπέλαγος φλέγεται

Advertisement

Από τις 31 Ιουλίου και μέχρι το τέλος του επετειακού έτους θα διαρκέσει η περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου, με θέμα τη θέση των Κυκλάδων στον Αγώνα του 1821 για την Ελευθερία. Στον πατρογονικό τόπο της Μαντώς Μαυρογένους αναδεικνύονται πτυχές του προεπαναστατικού πολιτισμού στις Κυκλάδες κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, παρουσιάζεται ο τρόπος ζωής μέσα από νέα ευρήματα από τη μεταβυζαντινή Μύκονο και προβάλλονται οι προσωπικότητες Κυκλαδιτών αγωνιστών που έδρασαν μέσα στις φλόγες του πολέμου.

Advertisement

Η έκθεση είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, τοπικών συλλόγων καθώς και της Εκκλησίας που δάνεισαν υλικό ώστε να σκιαγραφηθεί όσο το δυνατόν εναργέστερα η παρουσία των Κυκλάδων στον Αγώνα του 1821.

Η έκθεση φέρει το σήμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

1821-2021 Τροχιές Μνήμης

Advertisement

Το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως διοργανώνει στην Άνδρο, από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, την έκθεση με τίτλο «1821-2021 Τροχιές Μνήμης». Μέσα από επιλεγμένα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, video και «εγκαταστάσεων», παρουσιάζονται οι δρόμοι και οι τρόποι που λειτουργεί η ατομική και συλλογική μνήμη, απώτερα και ανώτερα Ιστορικά γεγονότα, θρυλούμενα, βιώματα, ακούσματα, εντυπώσεις και αισθήσεις μετουσιώνονται από σύγχρονους εικαστικούς δημιουργούς σε συνθέσεις που συνδέουν το παρελθόν και το παρόν.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες με τα έργα τους: Τάκης Ζερδεβάς, Ντιάνα Μπισογιάννη, Ντέπυ Παυλίδου, Βασίλης Πέρρος, Ζωή Πυρίνη, Γιασεμή Ράπτη, Χριστίνα Σαραντοπούλου, Μάκης Φάρος και Εύη Θεοφανίδου.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και θα βρίσκεται στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο του κτηρίου του Ιδρύματος Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου.

Η συμβολική της αντίστασης: μία διαδρομή από τον Γύζη στους street artists

Advertisement

Εικαστική έκθεση που παρουσιάζει ένα δείγμα του πώς η ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία των τελευταίων 200 χρόνων αποτύπωσε και επένδυσε συμβολικά την αντίσταση στο σφετερισμό της ελευθερίας πραγματοποιείται από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 15 Αυγούστου στην Τήνο.

Από το Κρυφό Σχολειό (1886) του Νικολάου Γύζη, στην ελληνική τέχνη του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα και τις σύγχρονες αποτυπώσεις των street artists, η έκθεση μέσω των διαφορετικών αφηγηματικών χρόνων των έργων δημιουργεί οπτικές αντιπαραθέσεις και συνθέτει αφηγήσεις που αναμοχλεύουν και κινητοποιούν τη συλλογική μνήμη και συνείδηση.

Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του χωριού Αρνάδος της Τήνου με τις μεσαιωνικές θολωτές καμάρες και τα καλντερίμια αξιοποιείται εκθεσιακά, καθώς στο εσωτερικό τους θα τοποθετηθούν αναπαραγωγές έργων των: Α. Ακριθάκη, Δ. Αληθεινού, Γ. Γαΐτη, Θόδωρου, Β. Κανιάρη, Β. Κατράκη, Κ. Ξενάκη, Γ. Σίμωση, Τάσσου Α. και Γ. Ψυχοπαίδη.

Η δράση διοργανώνεται από την EuroMare με την υποστήριξη των Ballis Group & Estia Services και τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ο ρόλος της Αιτωλικής Συμπολιτείας στην Επανάσταση του 1821, το στρατόπεδο Γ. Καραϊσκάκη στην Ανάληψη Τριχωνίδος

Στις 24 και 25 Ιουλίου, ο Σύλλογος «Φίλοι του Μουσείου Ορεινής Τριχωνίδας» διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις στο χωριό Ανάληψη Τριχωνίδος, όπου στρατοπέδεψε και ξεκίνησε για το Μεσολόγγι ο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν Περιφερειακό Συνέδριο για το 1821 και το ρόλο της Αιτωλικής Συμπολιτείας στην Ελληνική Επανάσταση καθώς και έκθεση όπου θα παρουσιαστούν βιβλία και συγγράμματα, αντικείμενα και φωτογραφικό υλικό σχετικά με τη θεματολογία του Συνεδρίου.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Κατασκευή ανοικτού θεάτρου και συναυλία στο Δήμο Καλαβρύτων

Ο Δήμος Καλαβρύτων προχώρησε στην κατασκευή ενός ανοιχτού θεάτρου δίπλα στο μνημείο των Ηρώων της Επανάστασης, το οποίο στις 23 Ιουλίου θα φιλοξενήσει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για ένα κονσέρτο σχετικά με τον εορτασμό των 200 χρόνων.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Η Συνέλευση των Αρμένων και το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Νήσου Κρήτης»

Ο Δήμος Αποκορώνου διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση για τη Συνέλευση των Αρμένων (12-20 Μαΐου 1822) και το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Νήσου Κρήτης» στις 17 Ιουλίου.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Τηνιακή Μαρμαροτεχνία: Οι καλλιτέχνες της συνομιλούν με το μάρμαρο

Στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας φιλοξενείται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο η έκθεση Τηνίων μαρμαρογλυπτών, στην οποία μετέχουν 18 καλλιτέχνες. Η έκθεση παρουσιάστηκε, επίσης, τον Αύγουστο 2020 στην Τήνο, στα «Σαλαμίνεια» του Δήμου Σαλαμίνας τον Σεπτέμβριο 2020 και στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων τον Οκτώβριο 2020.

Την έκθεση επιμελείται ο ιστορικός τέχνης, καθηγητής ΕΚΠΑ, Μάνος Στεφανίδης. Τη συσκευασία, αποσυσκευασία και επανασυσκευασία των εκθεμάτων επιμελούνται οι μετέχοντες μαρμαρογλύπτες-καλλιτέχνες.

Η δράση διοργανώνεται από τον Δήμο Τήνου και τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Το Πάρκο του Αγώνα για την Ελευθερία

Ο Δήμος Τριφυλίας διοργανώνει υπαίθρια έκθεση αφιερωμένη στα ιστορικά γεγονότα – σταθμούς του Αγώνα του 1821. Το Πάρκο της Παναγίας της Βλαχέρνας θα μετατραπεί σε «Πάρκο του Αγώνα για την Ελευθερία», με την τοποθέτηση σε αυτό μεγάλων ταμπλό, ειδικής ανθεκτικής στις καιρικές συνθήκες κατασκευής, στα οποία θα απεικονίζονται τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα σε φωτογραφίες και κείμενα, από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας μέχρι την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Ανεξαρτησίας του Ελληνικού Κράτους.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 26 Ιουλίου έως το τέλος του έτους και τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Δημιουργία Κεντήματος «Χάρτα της Ελλάδος»

Υπό την αιγίδα και με τη χορηγική υποστήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», το Λύκειον Ελληνίδων Βόλου (Λ.Ε.Β.), δημιούργησε το κέντημα η «Χάρτα της Ελλάδος», που εξέδωσε στη Βιέννη ο Ρήγας Βελεστινλής, ένα από τα σημαντικότερα έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και σημείο αναφοράς στη διαμόρφωση των ιδεών που ενέπνευσαν την Επανάσταση.

Η Χάρτα φιλοτεχνήθηκε κεντητικά στο φυσικό της μέγεθος. Απαρτίζεται από 12 φύλλα που κεντήθηκαν επιτυχώς από ισάριθμες κεντήστρες με παραδοσιακές βελονιές.

Η Χάρτα θα εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι εκθέσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό, με ελεύθερη είσοδο.

Την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 και ώρα 20.30, θα γίνει η πρώτη παρουσίαση της «Χάρτας της Ελλάδος», στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, όπου θα εκτίθεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Στην εκδήλωση παρουσίασης θα συμμετέχει και το μέλος της Ολομέλειας της Επιτροπής, Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη.

Συναντώντας τους ήρωες του ’21 στον Πύργο του Πλαπούτα

Με Χορηγό Δράσης της Επιτροπής την εταιρεία «PHAEA RESORTS», ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων (ΕΟΠΕ-HAPSc) και η Εταιρεία Ιστορικής και Πολιτισμικής Δράσης Μουσείου «Στρατ. Δημ. Πλαπούτα και Αγωνιστές» διοργανώνουν στις 24 και 25 Ιουλίου επιστημονικό συνέδριο που περιλαμβάνει την παρουσίαση ιστορικών γεγονότων της Επανάστασης στα οποία συμμετείχαν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Δημητράκης Πλαπούτας, ο Γρηγόριος Δίκαιος ή Παπαφλέσσας, ο Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός Γ΄ και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, τις μάχες και τη συνεισφορά τους σε αυτές, τη σκιαγράφηση του προφίλ τους και συγκεκριμένων ηγετικών χαρακτηριστικών.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μια στρογγυλή τράπεζα με σκοπό την ανάλυση όχι μόνο της προσφοράς των συγκεκριμένων ιστορικών προσωπικοτήτων στην Επανάσταση, αλλά κυρίως την εστίαση σε βασικά ηγετικά χαρακτηριστικά τα οποία παραμένουν επίκαιρα ή όχι σήμερα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι- πύργο του ήρωα της Επανάστασης Δημητράκη Πλαπούτα στη Γορτυνία Αρκαδίας και τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» με Χορηγό Δράσης την «PHAEA RESORTS».

5ο Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ: Εκδηλώσεις εορτασμού των 200 χρόνων της Παλιγγενεσίας

Το 5ο Φεστιβάλ ΜΟΥΣΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου, συμμετέχει στον εορτασμό των 200 χρόνων της Παλιγγενεσίας με τρεις πρωτότυπες εκδηλώσεις:

Α) «H Yμνολογία των Ολοκαυτωμάτων» όπου θα παρουσιαστούν υμνογραφήματα συντεθειμένα από λόγιους του Γένους για τη σφαγή της Χίου (1822), για τους πατέρες των νήσων Στροφάδων (1537), για όλους τους Νεομάρτυρες της Τουρκοκρατίας κ.ά. Η εκδήλωση θα υλοποιηθεί σε ένα ερειπωμένο μοναστήρι στο Πυργί.

Β) Ημερίδα «Χίος και Γαλλία 18ος-19ος αι: Φιλελληνισμός, Ιστορία, Μνήμη» με θέμα την πρόσληψη της Χίου από τους Γάλλους περιηγητές, λογοτέχνες και πολιτικούς κατά τη διάρκεια της προεπαναστατικής περιόδου, της Επανάστασης του 1821 και της μετεπαναστατικής περιόδου. Σκοπός είναι να αναδειχθεί η Σχέση της Χίου με τη Γαλλία μέσα από τη λογοτεχνική και καλλιτεχνική παραγωγή, καθώς και μέσα από την οικονομική δραστηριότητα σημαντικών Χιωτών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου.

Γ) Ελληνογαλλική συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μαστίχας. Η ημερίδα θα έχει και μία μουσική τεκμηρίωση, δηλαδή μία συναυλία με έργα Ελλήνων και Γάλλων συνθετών του 19ου και του 20ου αιώνα, που καταδεικνύουν -ενδεικτικά- την καλλιτεχνική ώσμωση των δύο λαών, με σημαντικά αποτελέσματα.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το https://musahellenicafestival.gr/.

Η συμβολή της γυναίκας στην Επανάσταση

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στις Ελληνίδες της ζωής, του ξεσηκωμού και του Αγώνα σχεδιάζει ο Δήμος Τριφυλίας για τις 24 Ιουλίου. Αυτές περιλαμβάνουν ομιλία της Δρ. Μαριτίνας Λεοντσίνη, Μεταδιδακτορικής Ερευνήτριας στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης ΕΚΠΑ, παρουσίαση αυθεντικών παραδοσιακών φορεσιών με τα κοσμήματά τους από τη Συλλογή του Θεάτρου Δόρας Στράτου και παράσταση Χορού από τα Μέλη του Χορευτικού Τμήματος του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, με τις αυθεντικές φορεσιές της εποχής.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

«Παλιγγενεσία»

Το λαϊκό ορατόριο «Παλιγγενεσία» του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, το οποίο ερμηνεύουν ο Κώστας Μακεδόνας, o Γρηγόρης Βαλτινός και το φωνητικό σύνολο «8tetto», αποτελεί το κεντρικό δρώμενο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Παρουσιάστηκε την 1η Ιουλίου στη Λαμία, ενώ θα παρουσιαστεί στις 22 Ιουλίου στη Χαλκίδα, στις 24 Ιουλίου στην Άμφισσα και στις 16 Σεπτεμβρίου στη Λιβαδειά.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Το άγνωστο 1821 των προγόνων μας Ντρέδων στην ορεινή Τριφυλία

Η Κοινότητα Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι), η Επιτροπή «Ρίπεσι 1821-2021» και ο Σύλλογος Αποδήμων Κεφαλοβρυσητών διοργανώνουν τη σύνθετη δράση με τίτλο «Το άγνωστο 1821 των προγόνων μας Ντρέδων στην ορεινή Τριφυλία», η οποία περιλαμβάνει πεζοπορικές διαδρομές, εκθέσεις κειμηλίων, βιβλίων, εγγράφων και εικαστικών, με παράλληλες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, καθώς και γαστρονομικές προτάσεις.

Στο πλαίσιο της δράσης, στις 31 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί Εορταστική Εκδήλωση που θα περιλαμβάνει ομιλίες και παρουσίαση Βιβλίου, με θέμα: «Οι Ντρέδες της Ορεινής Τριφυλίας στον αγώνα για την Ελευθερία». Ακόμη, από τις 31 Ιουλίου έως 22 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί έκθεση εικαστικών με θέμα «Το 1821…αλλιώς» στο χώρο του Κοινοτικού Ιατρείου Κεφαλόβρυσης, ενώ τις ίδιες ημερομηνίες θα πραγματοποιηθεί και Έκθεση Κειμηλίων, Βιβλίων και Εγγράφων στο Κοινοτικό Γραφείο Κεφαλόβρυσης.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ