Ο Δημήτρης Μαυρόπουλος μεγάλωσε στη Βέροια. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή «Σ. Μωυσείδη», από όπου και αποφοίτησε το 1977.
Της: Έπη Τρίμη
Δουλεύει πολλά χρόνια στην τηλεόραση, ενώ παράλληλα έχει παίξει στον Κινηματογράφο, αλλά και στο Θέατρο. Στην τηλεόραση, ο Δημήτρης Μαυρόπουλος απέκτησε φήμη και δημοφιλία λόγω του ρόλου του, ως αδελφός του Γιάννη Μπέζου στην πολύ επιτυχημένη σειρά “Ευτυχισμένοι μαζί”.Στην πορεία του έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς ηθοποιούς. Ο ίδιος, έχει πει σχετικά: «Είμαι στη δουλειά από τα 17 ου. Δεδομένου ότι ήμουν πάντοτε το πειραχτήρι της παρέας, θεωρούσα ότι είμαι ηθοποιός. Ότι δηλαδή αυτό το αξίωμά μου, θα μου επέτρεπε να γίνω ηθοποιός. Μου καλλιεργήθηκε παιδιόθεν, παρακολουθώντας κινηματογράφο διαρκώς. Σκεφτείτε ότι στη Βέροια από όπου κατάγομαι, τότε υπήρχαν 30.000 κάτοικοι και επτά κινηματογράφοι ενώ σήμερα μόλις ένας. Επίσης ευτύχησα να βρεθώ δίπλα σε σπουδαίους και καταξιωμένους ηθοποιούς. Έτσι, η αγάπη μου για το επάγγελμα και η φλόγα μου, μου έδωσαν το δικαίωμα να συνεχίσω σε αυτό που τόσο πολύ αγάπησα και αγαπώ».
Ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, δεν έχει απασχολήσει τα φώτα της δημοσιότητας με τη προσωπική του ζωή, όμως εκείνοι που τον γνωρίζουν, ξέρουν καλά πως πρόκειται για έναν τρυφερό σύζυγό για τη γυναίκα του Νανά και έναν στοργικό πατέρα για την κόρη του και τον γιο του Παναγιώτη.
Ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, σε μία σπάνια συνέντευξή του πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, όταν είχε μιλήσει για τα παιδιά του, είχε εκφράσει τις ανησυχίες του για εκείνα λέγοντας χαρακτηριστικά: “Έχω την αγωνία τι θα γίνει αύριο. Για την κόρη μου που σπουδάζει, τι θα κάνει, αν θα φύγει έξω αργότερα, αν θα βρει δουλειά τελειώνοντας, για τον γιο μου που είναι 12 χρόνων (σήμερα 16 χρονών) και πλησιάζει το Γυμνάσιο, τι θα κάνει; Γι’ αυτό το ερώτημα που μπορεί να έχω εγώ ή η κόρη μου όταν μου λέει “μπαμπά τι θα κάνω όταν τελειώσω”, δεν μπορώ να βρω τη λύση. Εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να βοηθήσω τα παιδιά μου”.
Στην ερώτηση αν θα ήθελε να ακολουθήσουν το επάγγελμά του, είχε πει τότε: “Φυσικά όχι και δεν φταίει η κρίση, γιατί και τότε που βγήκα εγώ ήταν ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Πολύ λιγότερα θέατρα και όλα πολύ πιο σκληρά και ανταγωνιστικά. Αλλά θα πω το εξής: “Γιατί να γίνουν ηθοποιοί τα παιδιά μου; Για να ψάχνουν δουλειά δύο φορές τον χρόνο;”… Επίσης υπάρχει και κάτι άλλο. Υπάρχει ένα όνομα Μαυρόπουλος. Αν δεν μπορούν να είναι σαν τον πατέρα τους, γιατί να υπάρχει αυτό το φορτίο; Και επιπλέον όλες αυτές τις αγωνίες μου για τη δουλειά τις έχουν ζήσει τα παιδιά μου και έχουν καταλάβει ότι μόνο γι’ αυτήν τη δουλειά δεν είναι… Άλλωστε, στην Ελλάδα δεν εκτιμούν τους καλλιτέχνες, τους απαξιώνουν πολύ εύκολα”.
«Πολλές φορές ο δημοσιογραφικός κόσμος ασχολείται με καλλιτέχνες που δεν αντιπροσωπεύουν σε μεγάλο βαθμό τους καλλιτέχνες που έχουμε στην Ελλάδα. Οι Έλληνες ηθοποιοί σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρούνται οι καλύτεροι, ή από τους καλύτερους. Δεν μπορούμε να ασχοληθούμε τώρα με κάποιον ο οποίος θεωρείται μέτριος. Και η χρυσή μετριότητα δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα. Αυτή είναι η διαφορά μας. Άρα λοιπόν η θεατρική οικογένεια στο σύνολο της είναι εξαιρετική. Τις προάλλες είπα κάτι ας πούμε και σχολιάστηκε.
Ας πούμε με ενοχλούν αυτό που λένε «πεινάω». Αυτοί που πεινάνε, γιατί ξέρουμε συναδέλφους, σπουδαίους συναδέλφους που έχουμε να τους δούμε και αρκετό καιρό στη δουλειά, που περνάνε πάρα πολύ δύσκολα, δεν έχουν βγει να κλαφτούν», είπε και συνέχισε ο Δημήτρης Μαυρόπουλος: «Υπάρχει και η αξιοσύνη. Αυτοί που είναι άξιοι δουλεύουν. Μη φτάνουμε στο σημείο να λέμε υπερβολές. Γίνονται πάρα πολλές παραστάσεις. Είναι πάρα πολύ χαμηλό το κόστος των ηθοποιών πλέον. Έχουμε χαμηλώσει πολύ τις αμοιβές μας, πολλοί πηγαίνουμε και με ποσοστά, που σημαίνει πήγε – πήρε, δεν πήγε – δεν πήρες. Όλα αυτά είναι ένα ρίσκο, αλλά επειδή αγαπάμε τη δουλειά μας, το κάνουμε. Υπάρχει ένας ανταγωνισμός που ο άλλος μπορεί να πάει και τζάμπα. Το φτηνό λέω εγώ, είναι ακριβό. Δεν θα είναι το αποτέλεσμα ενός ακριβού ηθοποιού».
«Αυτοί που πεινάνε δεν το λένε. Όποιος το λέει είναι για να ασχολούνται τα περιοδικά μαζί του. Στον δικό μου κώδικα αξιών, η αξιοπρέπεια είναι πάνω από οποιοδήποτε συμφέρον. Δεν βλέπω κάποιον λόγο γιατί εμείς οι ηθοποιοί θα πρέπει να έχουμε ξεχωριστή αντιμετώπιση». «Δεν υπήρχε χρονιά που να μη δούλευα, καν όσοι έχουν παιδιά καταλαβαίνουν τι σημαίνει να φεύγεις νωρίς το πρωί για τηλεοπτικό γύρισμα, πριν ξυπνήσουν, και να γυρίζεις αργά το βράδυ από το θέατρο, αφότου έχουν κοιμηθεί».
«Πάντα στις οικονομικές και πολιτικές κρίσεις ανθίζει ο πολιτισμός, είπε ο Δημήτρης Μαυρόπουλος. Ας θυμηθούμε τι έγινε τη δεκαετία μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο στη χώρα μας, με Σεφέρη, Θεοδωράκη, Ελύτη, Χατζιδάκι, για να αναφέρω μόνο λίγους από τους σπουδαίους δημιουργούς». Πότε βλέπει να βγαίνουμε από την κρίση. «Πιστεύω ότι η κρίση θα κρατήσει ακόμη μία δεκαετία, διότι οι σημερινοί πολιτικοί δεν θέλουν να χάσουν τον κομματικό τους στρατό και τους ψηφοφόρους τους, οπότε κάνουν οτιδήποτε για να μη θίξουν τα συμφέροντα ορισμένων επαγγελματικών κατηγοριών.
Η φράση του Μπρεχτ “Είμαι αφέντης όσο μου το επιτρέπει ο δούλος μου” περικλείει αυτή την αλήθεια. Ανήκω σε αυτούς που πίστεψαν ότι μπορεί να υπάρξει κάτι νέο στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά μέρα με τη μέρα διαπιστώνω με απογοήτευση ότι υποσχέθηκαν περισσότερα απ’ όσα μπορούν να κάνουν. Έχω απογοητευθεί επίσης με τον ρόλο της Ευρώπης, που δείχνει από τη μία αλληλεγγύη, όταν ικανοποιείται λογιστικά, αλλά από την άλλη, όταν θίγεται στις οικονομικές της απαιτήσεις, γίνεται κυνική. Δες με τι αυστηρό τρόπο αντέδρασαν στην απόφαση του βρετανικού λαού για το Brexit. Φαντάσου τι θα γινόταν με το Grexit».
«Έχω κάνει φιλίες πάρα πολλές, όπως με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση, τον Παύλο Χαϊκάλη, τον Σπύρο Παπαδόπουλο, τον Γιάννη Μπέζο, τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και αρκετούς άλλους όπως και γυναίκες συναδέλφους μου, την Βίκυ Σταυροπούλου. Είναι φίλοι και συνεργάτες χρόνια, μετά από 13.000 παραστάσεις σίγουρα κρατάς αρκετούς έως πολλούς φίλους, αν και βρισκόμαστε σε ένα ανταγωνιστικό επάγγελμα. Οι καλοί ηθοποιοί είναι πάντα και καλοί άνθρωποι, σπάνια θα συναντήσουμε ή το ένα ή το άλλο» έχει πει ο Δημήτρης Μαυρόπουλος.