Ο Ανδρέας Βουτσινάς ήταν ένας σημαντικός Έλληνας σκηνοθέτης διεθνούς εμβέλειας.Γεννήθηκε στο Χαρτούμ του Σουδάν στις 22 Αυγούστου του 1932. Ο γάμος των γονέων του έγινε στο Χαρτούμ του Σουδάν στις 8 Ιουνίου 1930. Ο Ανδρέας Βουτσινάς με τη μητέρα του μετακόμισαν στην Αθήνα το 1937 όπου δύο χρόνια αργότερα μετακόμισε και ο πατέρας του.
Της: Έπη Τρίμη
Ο Ανδρέας Βουτσινάς το 1951 πήγε στο Λονδίνο για να σπουδάσει υποκριτική και ενδυματολογία στο Old Vic και στη σχολή Δραματικής Τέχνης και Τραγουδιού του Webber Douglas στη Νέα Υόρκη, ενώ φοίτησε και στη σχολή του Λι Στράσμπεργκ.
Ο πολιτικός γάμος και η γέννηση του γιου στο Παρίσι
To 1953 ο Βουτσινάς παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο στο Λονδίνο την Αρτέμιδα Παπαστρατή. Απέκτησαν την ίδια χρονιά τον Μάριο( εικαστικός καλλιτέχνης), ο οποίος γεννήθηκε στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής της μητέρας του στην Ελλάδα.
Η νεφελώδης σχέση πατέρα-γιου
«Μετανιώνω για πολλά. Κυρίως για το ότι έκανα οικογένεια, παιδί… Επί χρόνια δεν βλεπόμαστε και έτσι δεν δημιουργήθηκε σχέση επιρροής», είχε εξομολογηθεί στην «Καθημερινή. «Αυτό που λέω μπορεί να σοκάρει, αλλά συγχρόνως είναι μια αλήθεια που τολμώ να πω». Αυτό ακριβώς ήταν ο Ανδρέας Βουτσινάς: ευθύς και υπερβολικός.
Σε μια άλλη συνέντευξή του στην Αρετή Αθανασίου το 1998, αναφέρεται στην επίσκεψη που του έκαναν στο Actors Studio η πρώην γυναίκα του και ο γιος του. «Όταν είδα αυτόν τον μικρό άνθρωπο μπροστά μου, ένιωσα όπως τότε που γεννήθηκε. Μια φοβερή έκπληξη. Με κοίταζε, περίμενε κάτι από μένα κι εγώ του είπα: «Το μόνο δώρο που μπόρεσα να σου κάνω στη ζωή μου είναι που δεν έχεις πατέρα δολοφόνο». Γιατί αν συνέχιζα με τη μητέρα του, κάποιος από τους δύο θα είχε σκοτώσει τον άλλον…».
Όλα αυτά στο γραφείο του ψυχιάτρου γιατί μόνο εκεί δέχτηκε να τους συναντήσει. Στην ίδια συνέντευξη ο Μάριος Βουτσινάς δήλωνε: «Η σχέση μας ήταν σαν μπλουζ με σφιγμένα δόντια!». Η αλήθεια πάντως είναι πως ο γιος του τού στάθηκε ως την τελευταία στιγμή.
Η διεθνής καριέρα
Το 1957 ο Βουτσινάς έγινε μέλος του Actors’ Studio.Εγωκεντρικός, του άρεσε να πρωταγωνιστεί στις παρέες, να μιλάει για τους μύθους που γνώρισε, την Τζέιν Φόντα, αλλά και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και τον Αλ Πατσίνο που αυτός ξεχώρισε στο Actors Studio, τα χρόνια της Ν. Υόρκης και κυρίως τα χρόνια της ψυχανάλυσης.
Είχε σκηνοθετήσει περισσότερες από 130 παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, τον Καναδά και την Ελλάδα. Συνεργάστηκε με διεθνούς φήμης ηθοποιούς, όπως τους Γουόρεν Μπίτι, Φέι Ντάναγουεϊ, Αν Μπάνκροφτ, Φανί Αρντάν, Ειρήνη Παππά, κ.ά. Εργάστηκε ως ηθοποιός σε ταινίες του Ζυλ Ντασέν αλλά και του Λικ Μπεσόν. Στη διάρκεια της σκηνοθετικής του σταδιοδρομίας του συνεργάστηκε, επίσης, με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την Πειραματική Σκηνή «Τέχνης», το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, το Θεσσαλικό Θέατρο και με πολλούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου. Η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον ανώτατο αξίωμα τιμής Commandeur des Arts et des Lettres, καθώς και τον τίτλο Chevalier de Merite.
Ο Ανδρέας Βουτσινάς δίδαξε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ από το 2002 έως το 2009. Το 2008 ίδρυσε τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό «Ανδρέας Βουτσινάς» στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του οποίου λειτουργεί και Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης με Διευθυντή Σπουδών τον Παύλο Δανελάτο. Πρόλαβε να διδάξει υποκριτική το έτος 2009.
Η πολυήμερη νοσηλεία, ο ακρωτηριασμός τέλος και η τελευταία επιθυμία
Απεβίωσε το πρωί της Τρίτης 8 Ιουνίου 2010 σε ηλικία 78 ετών, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» στην Αθήνα. Είχε εκφράσει την επιθυμία η σορός του να καεί και η στάχτη να διασκορπιστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Η σορός μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία για αποτέφρωση. Στις 22 Αυγούστου 2010, ανήμερα των γενέθλιων του Ανδρέα Βουτσινά, ο γιος του και δώδεκα φίλοι και παλιοί συνεργάτες του απελευθέρωσαν τις στάχτες στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.