Ο Άλκης Παναγιωτίδης γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη. Τελειώνοντας το σχολείο φοίτησε στη Δραματική Σχολή Γρηγόρη Βαφιά ενώ το 1968 εγκαταστάθηκε στη Γαλλία για να συνεχίσει τις σπουδές του στο αντικείμενο της υποκριτικής.
Της: Έπη Τρίμη
Έχει μείνει στην μνήμη μας με τον σύντομο ρόλο του ως «Άδη» στην αγαπημένη τηλεοπτική σειρά «50-50», με τον Σάκη Μπουλά ή του «Υπουργού» στο «Παρά 5», όμως η καριέρα του Άλκη Παναγιωτίδη μετρά πάνω από 20 τηλεοπτικούς ρόλους, σε γνωστές σειρές, όπως Βίος και πολιτεία, Κλείσε τα μάτια, L.A.P.D. και πολλές ακόμη.
Ο ίδιος, με 50 ταινίες στο ενεργητικό του, είναι από τις πιο σημαντικές παρουσίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου. Μάλιστα στο living in the city στα πλαίσια συνέντευξή του είχε πει σχετικά: «Μεγάλωσα σε μια πόλη που μου αρνιόντουσαν τα πάντα. Ήθελα να μάθω και δεν μπορούσα, είχα και τη μάνα μου να λέει στον πατέρα μου «γιατί μας έφερες εδώ» και έφτασα στο σημείο αυτή τη χώρα να μην τη γουστάρω. Ό,τι έκανα, το έκανα στην τύχη. Ήθελα να κάνω καριέρα στην Αμερική. Ήδη είχα ξεκινήσει να κάνω δουλειές στο εξωτερικό, μέχρι που χτύπησε το τηλέφωνο και άλλαξε η ζωή μου. Όταν ήρθα, ήταν πια μεταπολίτευση και υπήρχε ένα κλίμα όπου όλοι κάτι θέλαμε να κάνουμε. Επειδή είχα αυτήν την καριέρα στο εξωτερικό, τα πράγματα ήταν εύκολα κι άρχισα να δουλεύω αμέσως. Κι έτσι βρέθηκε στο δρόμο μου ο Νικολαΐδης ( σ.σ.«τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα»). Βέβαια, επειδή έχω μέσα μου το ανικανοποίητο, αν ξαναγεννιόμουνα θα προτιμούσα να μην ξαναγυρίσω. Και τώρα με την πρώτη ευκαιρία σηκώνομαι και φεύγω».
Οι πνευματικοί άνθρωποι πρέπει να είναι ευέλικτοι και ανοιχτοί
Ο Άλκης Παναγιωτίδης έχει καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη, ενώ ο πατέρας του ήταν ιεροψάλτης και συγχρόνως άθεος και αριστερός. Ο ίδιος είχε πει σχετικά: «Είχα την τύχη να είμαι γιος αυτής της μεγάλης φυσιογνωμίας, τον οποίο όμως τον έπαυσαν γιατί έριχνε δέκα χριστοπαναγίες για να πιει τον καφέ του και έβριζε και τους δεσποτάδες» λέει, για να μιλήσουμε και για Μπουκόφσκι, ο οποίος θα του άρεσε αν δεν ήταν αντίθετος στις ουσίες. «Επειδή ήταν αλκοόλα του κερατά, είχε και ιδέες αγκαζέ. Θα προτιμούσα να είναι ανοιχτός. Οι πνευματικοί άνθρωποι πρέπει να είναι ευέλικτοι και ανοιχτοί» υποστηρίζει, δηλώνοντας πως ο ίδιος, ως χίπης, έχει ασχοληθεί με τις ουσίες και αντιπαθεί το αλκοόλ.
Το βουδιστικό τατουάζ
«Έχω ελαφρά σχέση με το Βουδισμό, έχω κι ένα τατού βουδιστικό. Θα ήθελα να ασχοληθώ παραπάνω. Γενικώς υπάρχουν πολλά πράγματα που θα ήθελα να ασχοληθώ παραπάνω. Το τρελό του χαρακτήρα, το ότι δεν μπορώ να κάνω πολλά πράγματα… Δεν τα πάω μέχρι εκεί που θα ήθελα, είτε το Τάι Τσι είτε το Βουδισμό», αναφέρει ο Άλκης Παναγιωτίδης. Πλέον εμφανίζεται σπάνια πλέον στο θέατρο και περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου του ταξιδεύοντας σε χώρες της Ασίας. Έτσι ανανεώνεται και επανέρχεται στη μεγάλη του αγάπη, το θέατρο. Γιατί όταν αγαπάς κάτι πολύ, μπορείς να ζήσεις και μακριά του.