agios-gerontas-pa-sios-to-mono-pragma-poy-elege-oti-apagoreyetai-na-kanoyn-oloi-simera-megali-paraskeyi-255637
14:21

Άγιος Γέροντας Παΐσιος: Το μόνο πράγμα που έλεγε ότι απαγορεύεται να κάνουν όλοι, σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή

14:21
Γιώτα Κορώνα

Η Μεγάλη Παρασκευή αποτελεί μία ιδιαίτερη ημέρα για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Η Μεγάλη Παρασκευή διακρίνεται ως μια ημέρα πένθους αλλά και επιτάφειου θρήνου.

Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος παρείχε ενδείξεις σχετικά με τις δράσεις που θα έπρεπε να ακολουθήσουμε κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας.

Advertisement

Αναλυτικά είχε πει για τις γιορτές:

– Γέροντα, πώς μπορεί να ζήση κανείς πνευματικά τις γιορτές;

– Τις γιορτές για να τις ζήσουμε, πρέπει να έχουμε τον νου μας στις άγιες ημέρες και όχι στις δουλειές που έχουμε να κάνουμε για τις άγιες ημέρες. Να σκεφτώμαστε τα γεγονότα της κάθε άγιας ημέρας (Χριστούγεννα, Θεοφάνεια, Πάσχα κ.λπ.) και να λέμε την ευχή δοξολογώντας τον Θεό. Έτσι θα γιορτάζουμε με πολλή ευλάβεια κάθε γιορτή.

Οι κοσμικοί ζητούν να καταλάβουν τα Χριστούγεννα με το χοιρινό, το Πάσχα με το αρνί, τις Αποκριές με το κομφετί.

Advertisement

Οι αληθινοί μοναχοί όμως κάθε μέρα ζουν τα θεία γεγονότα και αγάλλονται συνέχεια. Κάθε εβδομάδα ζουν την Μεγάλη Εβδομάδα. Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή ζουν την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη, την Μεγάλη Παρασκευή, δηλαδή τα Πάθη του Χριστού, και κάθε Κυριακή το Πάσχα, την Ανάσταση. Τι, θα πρέπη να έρθη η Μεγάλη Εβδομάδα, για να θυμηθή κανείς τα Πάθη του Χριστού;

Advertisement

Πρέπει να έρθη το Πάσχα με το αρνί, για να καταλάβω το «Χριστός ανέστη» σαν τους κοσμικούς; Ο Χριστός τι είπε; «Έτοιμοι γίνεσθε» είπε. Δεν είπε, «ετοιμασθήτε τώρα!» Από την στιγμή που λέει ο Χριστός, «έτοιμοι γίνεσθε», πρέπει ο άνθρωπος, και ιδίως ο μοναχός, να είναι έτοιμος συνέχεια. Να μελετάη και να ζη τα θεία γεγονότα συνέχεια. Όταν κανείς μελετάη τα γεγονότα της κάθε γιορτής, φυσιολογικά θα συγκινηθή και με ιδιαίτερη ευλάβεια θα προσευχηθή. Έπειτα στις Ακολουθίες ο νους να είναι στα γεγονότα που γιορτάζουμε και με ευλάβεια να παρακολουθούμε τα τροπάρια που ψάλλονται. Όταν ο νους είναι στα θεία νοήματα, ζη τα γεγονότα ο άνθρωπος, και έτσι αλλοιώνεται.

Στην γιορτή, για να νιώση κανείς το γεγονός, δεν πρέπει να δουλεύη. Την Μεγάλη Παρασκευή λ.χ., εάν θέλη να νιώση κάτι, δεν πρέπει να κάνη τίποτε άλλο εκτός από προσευχή. Στον κόσμο οι καημένοι οι κοσμικοί την Μεγάλη Εβδοβάδα έχουν δουλειές. Μεγάλη Παρασκευή να δίνουν ευχές. «Χρόνια πολλά! Να ζήσετε! Με μια νύφη!»… Δεν κάνει! Εγώ την Μεγάλη Παρασκευή κλείνομαι στο Καλύβι. Όπως και μετά το Αγγελικό Σχήμα η εβδομάδα της ησυχίας που ακολουθεί, βοηθάει, γιατί ποτίζει η θεία Χάρις την ψυχή και καταλαβαίνει ο μεγαλόσχημος τι έγινε, έτσι και στις γιορτές η ησυχία πολύ βοηθάει. Μας δίνεται περισσότερη ευκαιρία να ξεκουρασθούμε λίγο, να μελετήσουμε και να προσευχηθούμε. Θα έρθη ένας καλός λογισμός, θα εξετάσουμε τον εαυτό μας, θα πούμε λίγο την ευχή και θα νιώσουμε έτσι κάτι από το θείο γεγονός της ημέρας.

Μαριώ: «Ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος ήταν θείος μου, έλεγε ότι έχω να άνεβω έναν Γολγοθά και είχε δίκιο»

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο Στούντιο 4, η Μαριώ ανοίγει την καρδιά της και μιλάει για πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της απρόσμενης ανακάλυψης της μακρινής συγγένειας της με τον Άγιο Παΐσιο, την οποία ανακάλυψε μόλις την τελευταία δεκαετία.

Advertisement

Η δημοφιλής τραγουδίστρια αποκαλύπτει τις σκέψεις και τα συναισθήματά της γι’ αυτήν την απρόσμενη σύνδεση με τον Άγιο Παΐσιο.

Μαριώ: Η μακρινή συγγένεια της με τον Άγιο Παΐσιο

Πιο συγκεκριμένα, η Μαριώ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «τελευταία έχω μάθει πως είχα συγγένεια με τον Άγιο Παΐσιο, έχει δέκα χρόνια που το έμαθα. Δεν το ήξερα. Το έμαθα από τις ξαδέλφες μου ενώ η μητέρα μου δεν μου το είχε πει ποτέ. Η μαμά μου ήταν τόσο πικραμένη που έχασε τη μαμά της, μέσα στο καΐκι που ερχόταν το ’23 μαζί με την μαμά του Παϊσίου και την πέταξαν στη θάλασσα τη μαμά της. Ήταν μεγάλο πλήγμα, μιας και η μαμά μου ήταν το πιο μεγάλο παιδί στην οικογένεια».

«Δεν έτυχε ποτέ να μιλήσουμε για τον Παΐσιο και εμένα με βρήκαν οι ξαδέλφες μου όταν έκανα μια εμφάνιση στα Γιάννενα. Κάποια στιγμή μου είπε ο ρεσεψιονίστ του χώρου που τραγουδούσα: «Κυρία Μαριώ, ήρθαν δυο κοπέλες οι οποίες λένε ότι είναι ξαδέλφες σου». Του είπα ότι εκεί πέρα δεν γνώριζα κανέναν».

«Μετά όμως ήρθαν πιο αργά και της είδα και μου είπαν ότι είμαστε δεύτερα ξαδέλφια γιατί «η μαμά σου και ο παππούς Παΐσιος είναι πρώτα ξαδέλφια». Εκεί το έμαθα και δεν πρόλαβα να τον γνωρίσω αλλά μου είπαν ότι ο παππούς Παΐσιος με ήξερε. «Μην την πειράζετε, είναι ταλαιπωρημένο κορίτσι αυτό! Αφήστε την εκεί που είναι, ανεβαίνει ένα Γολγοθά αυτό το κορίτσι» έλεγε ο Παΐσιος» συμπλήρωσε, επίσης, η Μαριώ στην ψυχαγωγική εκπομπή της ΕΡΤ.

Advertisement

Ακολουθεί το απόσπασμα της εκπομπής: