Ο Βασίλης Λεβέντης κατάγεται από τη Μεσσηνία και είδε το φως της ζωής στις 2 Νοεμβρίου 1951. Είναι πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και πρώην βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Της: Έπη Τρίμη
Αποτέλεσε αντικείμενο έντονης σάτιρας στο παρελθόν από τον Γιώργο Μητσικώστα. Ωστόσο ο τελευταίος πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ζήτησε συγγνώμη από τον Βασίλη Λεβέντη καλώντας τον κόσμο να ψηφίσει το κόμμα του, την Ένωση Κεντρώων.
Η παιδική ηλικία και οι σπουδές
Η οικογένεια Λεβέντη, μετά από καταστροφή της περιουσίας της από τους Γερμανούς κατακτητές, είχε μετοικήσει στον Πειραιά όπου ο Βασίλης Λεβέντης ολοκλήρωσε το σχολείο. Το 1969 εισήλθε ένατος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του με άριστα και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μόναχο της Γερμανίας. Ολοκλήρωσε την στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό στη Διεύθυνση Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού (Δ.Δ.Μ.Ν.), στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ως Επίκουρος Σημαιοφόρος, την περίοδο 1976-1978.
Η πολιτική καριέρα
Ο Βασίλης Λεβέντης έγινε ευρύτερα γνωστός λόγω της συμμετοχής του στις αναπληρωματικές εκλογές στις 5 Απριλίου 1992 στην εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθήνας. Παρόλο που δεν εκλέχθηκε βουλευτής, ο Βασίλης Λεβέντης απέσπασε περισσότερες από 100 χιλιάδες ψήφους (114.942), αριθμός κατά πολύ μεγαλύτερος από την εκλογική δύναμη της Ένωσης Κεντρώων στην περιφέρεια.Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου του 2019, η Ένωση Κεντρώων έλαβε ποσοστό 1,24% και κατά συνέπεια δεν κατάφερε να εισέλθει στο κοινοβούλιο με τον Βασίλη Λεβέντη να μην επανεκλέγεται. Ο ίδιος έχει πει σε συνέντευξή του σχετικά: «Στην Ένωση Κεντρώων αγωνιζόμασταν κατά του ρουσφετιού, κατά της διαπλοκής, κατά της λεηλασίας του δημόσιου χρήματος, κατά των δανείων των κομμάτων και υπέρ της διαφάνειας στις αναθέσεις δημοσίων έργων και κρατικών προμηθειών. Οι άνθρωποι αυτοί εξελέγησαν βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων και πήγαν και εντάχθηκαν σε κόμματα που εβαρύνοντο για όλα τα κακώς κείμενα.
Επομένως στην Ένωση Κεντρώων ήρθαν για να αρπάξουν τις βουλευτικές έδρες. Η Ένωση Κεντρώων είχε παλαιά και πιστά στελέχη, τα οποία ευχαρίστως παραχώρησαν τη θέση τους για να εισέλθει στο κόμμα νέο αίμα και έτσι επωφελήθηκαν άτομα που δεν πίστευαν στις αρχές μας.
Κάποιοι λένε ότι ευθύνομαι εγώ που τους επέλεξα. Απλά συμφωνήσαμε να εισέλθει στο κόμμα νέο αίμα και εκεί έγινε το έγκλημα. Είναι τόσο ύπουλος ο τρόπος με τον οποίο μας πολέμησαν τα άλλα κόμματα, ώστε το κακό δεν μπορούσε να αποσοβηθεί. Ανεντιμότητα έδειξαν και οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων, που δέχθηκαν υπό τη στέγη τους βουλευτές που εκλέχθηκαν με τις λίστες της Ένωσης Κεντρώων.
Οι βουλευτές αν διαφωνούσαν σε κάτι, μόνο μία τίμια επιλογή είχαν, να παραδώσουν τις έδρες τους. Όταν τα άλλα κόμματα αισθάνθηκαν ότι ο Λεβέντης ήταν άκαμπτος και αλύγιστος, διάλεξαν το δρόμο της αφαίρεσης βουλευτών.»
Συνεχίζοντας στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης στο περιοδικό«Πατρινόραμα» είχε πει: «Η Ένωση Κεντρώων μπήκε στη Βουλή μετά από αγώνα 40 ετών. Τα μνημόνια, οι περικοπές συντάξεων και μισθών και η θέληση της νεολαίας, αυτά βοήθησαν την Ένωση Κεντρώων. Καθίσαμε στο ρουθούνι πολλών.
Ο Αμερικανός πρέσβης και ο Γερμανός πρέσβης μου ζήτησαν να ψηφίσω τη συνθήκη των Πρεσπών. Εγώ αντιστάθηκα, θεωρούσα ότι αυτό που μου ζητούσαν αντέβαινε την ηθική μου. Ένα εξάμηνο πριν τις εκλογές του 2019 όλα τα κανάλια τα μεγάλα, όλοι οι λεγόμενοι μεγάλοι δημοσιογράφοι, με έκοψαν από παντού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με πολέμησε γιατί ήθελα την απλή αναλογική. Ο Τσίπρας μιλούσε αριστερά, έπραττε δεξιά κοροϊδεύοντας τον κόσμο. Η διαπλοκή θέλει πιόνια πολιτικούς και όχι αξιοπρεπείς ανθρώπους. Ο λαός υπέκυψε γιατί το ρουσφέτι τον δελεάζει, ο φόβος τον κυριεύει. Η νεολαία έφυγε στο εξωτερικό. Ευτυχώς, εγώ ο ίδιος έμεινα όρθιος και θα ξαναβάλω την Ένωση Κεντρώων στη Βουλή!
Ο κόσμος δηλώνει ότι από τότε που έλειψε από τη Βουλή η Ένωση Κεντρώων δεν ανοίγουν πλέον το κανάλι της Βουλής.»
Οι δύο δολοφονικές απόπειρες
Ο Βασίλης Λεβέντης υποστηρίζει ότι έχει γίνει δολοφονική απόπειρα εναντίον του στην Καλλιθέα Αττικής κατά τις αναπληρωματικές εκλογές της Β’ Αθηνών του 1992. Επίσης, καταγγέλλει μία δεύτερη δολοφονική απόπειρα στην περιοχή Μαλγάρων Θεσσαλονίκης στις 21 Σεπτεμβρίου 1996 (παραμονή των βουλευτικών εκλογών του 1996).Στην δεύτερη περίπτωση, νοσηλεύτηκε στο Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο επί ένα μήνα.
Η απολογία στην ΕΣΗΕΑ για τον Πάνο Παναγιωτόπουλο εξαιτίας του εμπαιγμού σε βάρος του Λεβέντη
Στις αρχές του 1994 ο τότε δημοσιογράφος – και μετέπειτα υπουργός εργασίας, πολιτισμού και εθνικής άμυνας – Πάνος Παναγιωτόπουλος κάλεσε τον Βασίλη Λεβέντη σε εκπομπή του στον ΑΝΤ1 με εμφανή διάθεση εμπαιγμού.Ο Βασίλης Λεβέντης όμως κατάφερε να κρατηθεί στο ύψος του και μάλιστα ανέφερε και σε εκείνη την εκπομπή την εκτίμησή του ότι η οικονομική πολιτική που ασκείτο στην Ελλάδα από τα δυο μεγάλα κόμματα που κυβερνούσαν μετά το 1974 οδηγεί τη χώρα σε πτώχευση, κάτι που επαληθεύτηκε το 2010.
Τις επόμενες ημέρες ο Πάνος Παναγιωτόπουλος δέχθηκε έντονη κριτική από τα ΜΜΕ, κλήθηκε και σε απολογία από την ΕΣΗΕΑ και τερματίστηκε η συνεργασία του με τον ΑΝΤ1.
Η ερωμένη του Βασίλη είναι η πολιτική και η τηλεόραση
«Η ερωμένη του Βασίλη είναι η πολιτική. Και κάπου η τηλεόραση. Είναι η μόνη γυναίκα που ζήλεψα» είπε η σύζυγός του.
Η αγάπη στον θετό του γιο
Μιλώντας για τον Μάριο Γεωργιάδη, βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων και γιο της συζύγου του.
Ο Μάριος Γεωργιάδης είναι ο βουλευτής που εξέλεξε η Ένωση Κεντρώων στην Α’ Αθηνών και είναι γιος της συζύγου του Βασίλη Λεβέντη, Αναστασίας Μεντεσίδου, από τον πρώτο της γάμο. Ένας από τους πιο κοντινούς ανθρώπους του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων.
Ο Μάριος Γεωργιάδης μέχρι την εκλογή του εργαζόταν ως manager σε εταιρεία εισαγωγής καπνικών προϊόντων, ενώ παλαιότερα είχε εργαστεί ως manager στο κανάλι EXTRA, όπου η μητέρα του διατηρεί μετοχές και ο Βασίλης Λεβέντης εμφανίζεται κατά καιρούς.
Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για τη φροντίδα και τη διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού που δεν είναι «σπλάχνο» του, απάντησε με δάκρυα στα μάτια: «Kατ’ αρχήν, είναι πολύ καλό παιδί. Δεν είχα δικό μου παιδί και είναι γνωστό ότι αγαπώ πολύ τα παιδιά».Ο Βασίλης Λεβέντης μεγάλωσε τον Μάριο από τα τέσσερά του και όπως είπε: «Δεν έβαλα τον γιο μου στην πολιτική, ήθελα να υπάρχει μία συνέχεια, ένας νέος άνθρωπος».
Ο… καρκίνος του Μητσοτάκη
«Ήμουν στον ΠΑΣΟΚ. Μετά πήγα στη ΝΔ να δώσω το πρόγραμμα της οικολογίας, αλλά με εξαπάτησε ο Μητσοτάκης», είπε για τα πρώτα του βήματα στην πολιτική ο Βασίλης Λεβέντης και αποκάλυψε ότι μετά από κάθε ήττα δεν έβγαινε για τρεις ημέρες από το δωμάτιό του.
Στο πλευρό του ήταν η σύζυγός του, που αναφέρθηκε στα δύσκολα χρόνια, όταν ο κόσμος γελούσε πίσω από τις πλάτες τους ή τους κοιτούσε περίεργα. Κοιτώντας την με τρυφερότητα, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρών σημείωσε ότι είναι ο πιο αυστηρός κριτής του.
«Οι εκρήξεις μου ήταν αγνές. Δεν το είπα με κακία», υποστήριξε για την περίφημη ατάκα του με τον καρκίνο και δήλωσε μετανιωμένος.