Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, κυρίαρχο συναίσθημα των πολιτών είναι η οργή, μετά την τραγωδία στα Τέμπη.
Οι ψηφοφόροι ρίχνουν τις ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις.
Στις 2,9 μονάδες μειώθηκε η διαφορά στην «καθαρή» πρόθεση ψήφου. Η ΝΔ χάνει 2,8 μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει μόλις 0,2 σε σχέση με την μέτρηση του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη μέτρηση της MRB που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Open. Με την αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά διευρύνεται στις 3,2 μονάδες, από 6,4 που είχε καταγραφεί στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, στις 26 Ιανουαρίου.
Η μέτρηση της MRB διενεργήθηκε στο διάστημα από 6 έως 13 Μαρτίου – λίγες ημέρες μετά από το συστύχημα στα Τέμπη: Η οργή καταγράφεται ως το κυρίαρχο συναίσθημα μεταξύ των πολιτών σε ποσοστό 63,4%, ενώ η «ελπίδα» εκφράζει αυτή την περίοδο μόνον το 23,1%. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αρνητικά συναισθήματα καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις για πάνω από το 80%. Στο πλαίσιο αυτό, πάνω από ένας στους δύο δηλώνει ότι η τραγωδία στα Τέμπη θα επηρεάσει πολύ ή αρκετά την ψήφο του στις εθνικές κάλπες. Ωστόσο, όταν οι ψηφοφόροι ερωτώνται για τις ευθύνες σχετικά με το δυστύχημα, τις επιρρίπτουν σε όλες τις κυβερνήσεις σε ποσοστό 46,8% – και μόλις το 13% τις εστιάζει στη σημερινή κυβέρνηση.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ενίσχυση μικρότερων κομμάτων
Είναι χαρακτηριστικό της αλλαγής ατμόσφαιρας ότι ενισχύονται όλα τα μικρότερα κόμματα στη λογική της «αντισυστημικής ψήφου» – ακόμα και η Χρυσή Αυγή ξεπερνάει το 1%. Μάλιστα, το κόμμα Κασιδιάρη καταγράφεται για πρώτη φορά στο 4,3% και η Ελληνική Λύση στο 5%. Την ίδια στιγμή, το ΜεΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη εμφανίζεται να μπαίνει άνετα στη Βουλή, με ποσοστό 4,3% (με την αναγωγή). Αντίθετα, απώλειες 1,5 μονάδων εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ , που καταγράφηκε στο 9% στην «καθαρή» πρόθεση ψήφου και το ποσοστό του γίνεται οριακά διψήφιο, στο 10%, με την αναγωγή επί των εγκύρων.
Προβάδισμα Μητσοτάκη για την πρωθυπουργία
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός καταγράφεται σταθερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 33,8%, με απώλειες 5 μονάδων σε σχέση με την δημοσκόπηση του Ιανουαρίου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 29,3% σχεδόν μία μονάδα χαμηλότερα σε σχέση με εκείνη τη μέτρηση. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 28,8%.
Επίσης, το 62,5% αξιολογεί πολύ ή αρκετά αρνητικά τη στάση της κυβέρνησης μετά τη συγγνώμη που διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό για το δυστύχημα στα Τέμπη, ενώ το 27,5% την αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά.
Πάνω από ένας στους τρεις εκφράζεται θετικά για τη στάση του Κώστα Αχ. Καραμανλή
Η παραίτηση Καραμανλή λίγες ώρες μετά από το δυστύχημα με την ανάληψη της αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης ωθεί τους πολίτες να εκφράζονται θετικά για την στάση του, σε ποσοστό 34,5%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αλέξη Τσίπρα είναι στο 30,1%, ενώ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο 27,5% .
H αντιμετώπιση προβλημάτων
Το κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να προηγείται με σημαντική διαφορά ως προς την ικανότητα ζητημάτων όπως τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό, η εγκληματικότητα και οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Οριακά προηγείται σε αυτή τη συγκυρία η ΝΔ για ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας και η Παιδεία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά οριακό προβάδισμα στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ακρίβειας, της διαφάνειας, στην λειτουργία του κράτους για αποφυγή δυστυχημάτων, στην ποιότητα των θεσμών, αλλά και στην Υγεία.
Κέρδη για Βελόπουλο και ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κόμμα Κασιδιάρη
«Κερδισμένος» βγαίνει ο Κυριάκος Βελόπουλος και ο ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο απαγόρευσης από τον Άρειο Πάγο της καθόδου του κόμματος Κασιδιάρη στις εθνικές εκλογές: Σε ερώτηση της MRB προς εκείνους που ψηφίζουν το κόμμα «Πατρίδα» τι θα πράξουν σε μία τέτοια περίπτωση, το 59% παραμένει στην «αδιευκρίνιστη ψήφο» – και οι υπόλοιποι απαντούν ως εξής: Ελληνική Λύση 7,4%, ΣΥΡΙΖΑ 6,2%, ΜεΡΑ25 3,2% , ΝΔ 1,9% και ΚΚΕ 1,2%.
Δημοσκοπήσεις- Δείτε όλη την έρευνα:
Η δημοσκόπηση της PRORATA
Μείωση της διαφοράς ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει και το μηνιαίο βαρόμετρο που διενεργεί η εταιρία δημοσκοπήσεων PRORATA για λογαριασμό της τηλεόρασης του ATTICA. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δύο κόμματα μειώνεται στο μισό και από τις πέντε μονάδες (προηγούμενη μέτρηση PRORATA) πέφτει πλέον στις δυόμιση. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5% (από 31%), ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 26%, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ενισχύονται κατά 0,5% (9,5 και 5% αντίστοιχα), ενώ οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 16%. Στα ίδια ποσοστά (3,5% και 3%), παραμένουν Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ 25.
Στην ερώτηση πού οφείλεται η τραγωδία των Τεμπών, μόνο το 16% θεωρεί ότι αυτό που επέφερε το πολύνεκρο δυστύχημα ήταν το «ανθρώπινο λάθος», το 41% θεωρεί υπεύθυνη τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ το 43% επιρρίπτει ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις. Το 48%, πάντως, θεωρεί ότι μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, ενώ το 43% θεωρεί ότι όλες οι κυβερνήσεις φέρουν την ίδια ακριβώς ευθύνη.
Θετική είναι η γνώμη των ερωτηθέντων για την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού (το 51% εκφράζει ικανοποίηση), αρνητικά βαθμολογούν ωστόσο την κυβέρνηση όταν ερωτώνται για το αν είναι ικανοποιημένοι από τον βαθμό ενημέρωσης των συγγενών των θυμάτων και του κοινού (37%), το επίπεδο συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα (22%) και την ανάληψη πολιτικής ευθύνης (33%).
Η κοινή γνώμη στις δημοσκοπήσεις, εκτιμά ότι η ειδική επιτροπή που συστάθηκε για να αναζητήσει τα αίτια της τραγωδίας, δεν πρόκειται να συμβάλει στη διερεύνηση της υπόθεσης (το 64% των ερωτηθέντων βαθμολογεί αρνητικά τη συγκεκριμένη επιλογή), ενώ επτά στους δέκα πολίτες χαρακτηρίζουν μεροληπτικό τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ κάλυψαν το πολύνεκρο δυστύχημα.
Δείτε την έρευνα: