toys-eloyse-kryos-idrotas-i-kryfi-dimoskopisi-poy-deichnei-katarreysi-tis-neas-dimokratias-67334
21:17

Τους έλουσε κρύος ιδρώτας: Η κρυφή δημοσκόπηση που δείχνει κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας

21:17
Ελισάβετ Πασπαλιάρη

Δημοσκόπηση: Ραγδαία η φθορά της κυβέρνησης – Στο 6,8% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Δυσαρεστημένοι από τη διαχείριση μεγάλων προβλημάτων, όπως είναι η ακρίβεια, η οικονομική ανέχεια και η πανδημία φαίνεται πως είναι οι πολίτες, όπως αποδεικνύει νέα δημοσκόπηση που έκανε για λογαριασμό της «Δημοκρατίας» η εταιρία RealPolls.

Advertisement

Στα όρια της απόγνωσης από την κρίση της ακρίβειας, αλλά και διόλου ικανοποιημένοι με τις κυβερνητικές επιλογές για την αντιμετώπισή της παρουσιάζονται οι Έλληνες πολίτες στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση.

Το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης της RealPolls που δημοσίευσε η «δημοκρατία» είναι αποκαλυπτικό, με το 86% των πολιτών να βράζει για την ακρίβεια και το 73,7% να θεωρεί μη ικανοποιητικές τις επιδοτήσεις ρεύματος.

Advertisement

Η πλειοψηφία των πολιτών δεν θέλει πρόωρες εκλογές

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, με φανερή την τάση μείωσης της διαφοράς μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ (6,8% ως προς την πρόθεση ψήφου, 30,3% η Ν.Δ., 23,5% ο ΣΥΡΙΖΑ), στο χαμηλότερο επίπεδο από τις εκλογές του 2019.

Advertisement

Αυτή η μεταβολή προέρχεται κυρίως από «επαναπατρισμό» πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και αντίστοιχη αύξηση της συσπείρωσής του.

Σημειώνεται πάντως, ότι επιβεβαιώνεται πως το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ υπερβαίνει, πλέον, το ποσοστό της Ν.Δ. Το ΚΙΝ.ΑΛ., όμως, κινείται αρκετά πιο χαμηλά, στο 11,1%.

Advertisement

Ωστόσο η Ν.Δ. παραμένει το κόμμα που συγκεντρώνει την προτίμηση για νίκη στις εκλογές (40% έναντι 30% του ΣΥΡΙΖΑ), αλλά με φανερά τα συνεχή σημάδια φθοράς.

Αυτά τα σημάδια φθοράς αντανακλώνται και στη σχετική μείωση της υπεροχής του Κ. Μητσοτάκη ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός, διατηρώντας όμως ακόμα ένα σημαντικό, για την ώρα, προβάδισμα στο σύνολο των ψηφοφόρων (42% έναντι 27% του κ. Τσίπρα και 30% κανένας), σχεδόν αποκλειστικά όμως εντοπισμένο στους οπαδούς της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ.

Επίσης, το υπαρκτό ακόμα αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύμα φαίνεται πλέον όλο και περισσότερο να αντισταθμίζεται από ένα αντίστοιχα διογκούμενο αντι-Ν.Δ. ρεύμα, το οποίο καθιστά ακόμα και την εκλογική βάση του ΚΙΝ.ΑΛ. επιφυλακτική σε ένα ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας με το κυβερνών κόμμα.

Advertisement

Το αντι-Ν.Δ. ρεύμα προκύπτει από το ερώτημα της έρευνας: «Μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ποιο από τα δύο κόμματα θα σας ενοχλούσε περισσότερο να κερδίσει στις επόμενες εκλογές;», με τα ποσοστά να είναι σχεδόν ισοδύναμα, 39% να απαντά η Ν.Δ. και 41% ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κερδίζουν έδαφος οι τεχνοκρατικές κυβερνητικές λύσεις

Στο μεταξύ, ενώ η διακυβέρνηση υπό τη Ν.Δ. εξακολουθεί να αποτελεί συγκριτικά το προτιμότερο σενάριο και μάλιστα με αυτοδυναμία, οι οπαδοί της, όπως και εκείνοι του ΚΙΝ.ΑΛ., εμφανίζονται συγκριτικά δεκτικότεροι (σε ποσοστό περίπου 50%) απέναντι σε πιο τεχνοκρατικές κυβερνητικές λύσεις.

Το εύρημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το σενάριο κυβέρνησης τεχνοκρατών διακινείται έντονα από πηγές των Βρυξελλών το τελευταίο διάστημα.

Εντύπωση, όμως, προκαλεί το γεγονός ότι ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει ως στόχο την αυτοδυναμία, ακόμα κι αν χρειαστεί να γίνουν επαναληπτικές εκλογές, ο στόχος του αυτός βρίσκει σύμφωνο το 28% του συνόλου των ερωτηθέντων, ποσοστό μικρότερο από το ποσοστό της Ν.Δ., ενώ το 12% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη Ν.Δ.

Στη σύγκριση Κ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα σε επιμέρους τομείς, ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, στην εθνική οικονομία, στο Προσφυγικό και στα Ελληνοτουρκικά.

Ο κ. Τσίπρας θεωρείται καταλληλότερος στα εργασιακά, στην οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών/ακρίβεια, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Για το σύστημα υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, τα ποσοστά είναι σχεδόν μοιρασμένα, με 33% του πρωθυπουργού έναντι 31% του κ. Τσίπρα.

Οι πρόωρες εκλογές που ζητάει ο κ. Τσίπρας απορρίπτονται από την πλειοψηφία (52%) των ερωτηθέντων, ενώ στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. υπερέχει συντριπτικά, ένδειξη, και αυτό το εύρημα, της αδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ότι μπορεί να αποτελέσει κυβερνητική λύση.