Για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη και τι της είπε ο Δημήτρης Κουφοντίνας για την δολοφονία του με 13 σφαίρες μίλησε το βράδυ της Πέμπτης η Ντόρα Μπακογιάννη αποκαλύπτοντας τη στιχομυθία που είχε στη δίκη με τον εκτελεστή της «17 Νοέμβρη».
Όπως είπε «τα χρόνια μετά τη δολοφονία (σ.σ. του Παύλου Μπακογιάννη) ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Πάρα πολύ δύσκολα. Για μένα η δολοφονία του Παύλου ήταν το χειρότερο πράγμα που πέρασα στη ζωή μου. Όλα τα άλλα πόρρω απέχουν από αυτό. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι είναι ποτέ δυνατόν ένας άνθρωπος να φάει 13 σφαίρες στην πλάτη και να δολοφονηθεί έτσι, κατά τον τρόπο με τον οποίο δολοφονήθηκε ο Παύλος».
«Ήταν ένας συναινετικός άνθρωπος και γι’ αυτό δολοφονήθηκε, μου το είπαν και στη δίκη. Τον ρώτησα τον Κουφοντίνα και μου λέει “ας μην είχε κάνει την εθνική συμφιλίωση”. Αυτό είναι που σε τρελαίνει! Καλά, σε τρελαίνουν τα πάντα» πρόσθεσε η κυρία Μπακογιάννη.
Η ίδια εξομολογήθηκε, μάλιστα, ότι «τώρα, βλέποντας πίσω, αντιλαμβάνομαι πόσο κακή μάνα ήμουν εκείνη την εποχή γιατί τα παιδιά μου με στήριξαν και όχι εγώ τα παιδιά μου. Δεν ήμουν σε θέση να στηρίξω τα παιδιά μου. Κάτι το οποίο το φέρνω πάρα πολύ βαρέως και είναι η πρώτη φορά που το λέω. Έχω όμως τρομερές τύψεις για αυτό το πράγμα. Δεν ήμουν σε θέση, απλά δεν μπορούσα. Με στήριξε η Αλεξία και ο Κώστας, οι οποίοι ήταν τότε 13 και 11 χρονών. Στήριξαν αυτοί τη μαμά τους αντί να γίνει το σωστό που θα έπρεπε να γίνει. Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος, δεν την εύχομαι ούτε στον εχθρό μου».
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «δεν νομίζω ότι ποτέ κλείνει αυτή η πληγή. Ήρθαν κάποιοι και μου είπαν “θα συγχωρέσεις” και τους απάντησα “οι παπάδες συγχωρούν, ο Θεός συγχωρεί, εγώ όχι”. Δεν υπάρχει περίπτωση να συγχωρέσω ποτέ, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να υπάρξει μέρα στην οποία να κουβεντιάσω αυτό το θέμα και στο οποίο να μην επανέρχεται με όλη του την δύναμη. Βεβαίως, ο χρόνος γιατρεύει όλες τις πληγές και τα λοιπά, όπως λένε, υπάρχουν όμως και κάποιες πληγές που μένουν πάντα ανοιχτές».
Στην ίδια συνέντευξη η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε και για τη γνωριμία της με τον Παύλο Μπακογιάννη τον οποίο γνώρισε στο Παρίσι: «Είχε έρθει να γνωρίσει τον πατέρα μου. Είχε καταλάβει ότι εγώ είμαι ένα ψάρι που… τσιμπάει εύκολα και άρχισε να κάνει φρικτή κριτική στον Μητσοτάκη. Και πάω εγώ και λέω “Πού τον βρήκατε αυτόν και τον κουβαλήσατε στο σπίτι;”. Υπήρχε μια επαφή και άρχισα να τον ερωτεύομαι παράφορα. Στην αρχή ήθελα να τον “σκοτώσω”! Θα φτάσουμε στο σημείο να λέμε ότι κυνήγησα τον Μπακογιάννη; Ήταν γοητευτικός άνδρας, έξυπνος άνδρας, τρελός έρωτας. Με είχε σαν μια κούκλα πορσελάνινη. Ήταν ένα από τα “προβλήματα”».
Υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών η Μπακογιάννη: «Τα παιδιά τους είναι τα μόνα που δεν έχουν σήμερα δικαιώματα»
Σύνεντευξη παραχώρησε η Ντόρα Μπακογιάννη στην εκπομπή “Mega Σαββατοκύριακο” την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου. Μεταξύ άλλων, μίλησε για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών η Ντόρα Μπακογιάννη
Αναφορικά με την εσωτερική πολιτική, το φορολογικό νομοσχέδιο και το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών η βουλευτής της ΝΔ ανέφερε: «Ξεκινώντας για τα ομόφυλα ζευγάρια, αντιλαμβάνομαι και σέβομαι όλες τις αντιδράσεις που υπάρχουν, και είναι ένα θέμα το οποίο άπτεται της ζωής των ανθρώπων και έχει διαφορετικές προσεγγίσεις.
Εγώ ανήκω στην κατηγορία των εξαιρετικά παραδοσιακών ανθρώπων και έχω την οικογένεια πάνω από όλα. Η πραγματικότητα όμως λέει ότι σήμερα, δεν υπάρχου μόνο οι πυρηνικές οικογένειες ή παραδοσιακές. Υπάρχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες που τα παιδιά είναι παιδιά χωρισμένων γονιών, και υπάρχουν και παιδιά ομόφυλων ζευγαριών. Όλα τα υπόλοιπα παιδιά έχουν δικαιώματα. Τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν δικαιώματα.
Αν είσαι παιδί ομόφυλου ζευγαριού, είσαι βιολογικό παιδί του ενός ή του άλλου, άρα αναγνωρίζεσαι ως βιολογικό παιδί του ενός μόνο και ας είναι το ζευγάρι το οποίο μεγαλώνει το παιδί, έστω και αν μας “ξενίζει” το είδος του ζευγαριού. Αν ο μη γένοιτο πεθάνει ο βιολογικός γονέας, το παιδί αυτό πηγαίνει στην πρόνοια, δεν έχει δικαίωμα να μείνει με τον άλλο γονιό, να τον κληρονομήσει, να πάρει τη διατροφή σε περίπτωση διαζυγίου. Τα παιδάκια αυτά σήμερα είναι αδικημένα από τον νόμο. Πρέπει να τα προστατεύσουμε γιατί αυτό καθεαυτό το σύμφωνο συμβίωσης έχει δώσει τα δικαιώματα στο ζευγάρι. Αυτοί που δεν έχουν δικαιώματα είναι τα παιδάκια. Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό το θέμα γιατί η πολιτική είναι εδώ για να δίνει λύσεις σε προβλήματα υπαρκτά».
Και συνέχισε η κ. Μπακογιάννη: «Όταν ψηφίσαμε το σύμφωνο συμβίωσης, υπήρχαν πάρα πολλές αντιδράσεις, όπως υπάρχουν και τώρα. Είναι σε σεβαστό το να μην θέλει κάποιος να το ψηφίσει. Και το σύμφωνο συμβίωσης δεν το ψήφισαν, αλλά σήμερα το επικαλούνται, οι ίδιοι που τότε δεν το ψήφισαν. Δεν πρέπει να υποστούν κυρώσεις όσοι δεν το ψηφίσουν, αυτά είναι θέματα συνείδησης. Έχω δώσει “μάχη” ευτυχώς όχι στην Ελλάδα, αλλά στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τα δικαιώματα των παιδιών, 25 χρόνια τώρα. Όλες οι Εκκλησίες έχουν αντιδράσει και είναι λογικό, δεν μιλάμε για γάμο σε εκκλησία. Ο γάμος είναι άλλο πράγμα από την αναγνώριση των δικαιωμάτων κάποιων ανθρώπων. Θα είμαι η τελευταία που θα πω στον άλλον πώς θα ζήσει τη ζωή του. αλλά θα προστατεύσω τα παιδιά. Θα υπάρξει και μία ωρίμανση του δημοσίου διαλόγου. Για θέματα συνείδησης δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία».
Ντόρα Μπακογιάννη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Στην συνέχεια, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
«Η εκλογική μας βάση αντιδρά θετικά όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις. Έχουμε πει στο πρόγραμμά μας ότι η φορολογική συμμόρφωση είναι το Α και Ω. ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν υπάρχει κάποιος άνθρωπος που να πιστεύει ότι κρατάς μία επιχείρηση 10 χρόνια και βγάζεις λιγότερα από τον ανειδίκευτο εργάτη. Και είναι άδικο απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους που δεν μπορούν να “κρύψουν” κανένα εισόδημα. Είναι λογικές οι αντιδράσεις. Πάντα θα υπάρχουν, αλλά ο πολύς κόσμος καταλαβαίνει ότι είναι μία προσπάθεια να υπάρξει φορολογική συμμόρφωση και καταλαβαίνει ότι τα έσοδα αυτά είναι απαραίτητα για την υγεία, την παιδεία, για όλους τους τομείς που χρειάζονται χρήματα. Έγιναν πολλές διορθώσεις και έγινε διαβούλευση ουσίας», σημείωσε η κα. Μπακογιάννη.
Ντόρα Μπακογιάννη για την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα
Την ίδια ώρα κ. Μπακογιάννη μίλησε για το εάν η Ελλάδα θα αποκομίσει όφελος από την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, την προσεχή Πέμπτη.
«Η επίσκεψη έπρεπε να γίνει και πρέπει να γίνει, οι επαφές μεταξύ των ηγετών είναι ο κανόνας σήμερα, αλλά εμείς έχουμε κάθε λόγο σε μία φάση που έχουμε μείωση της έντασης και της ρητορικής έντασης και της έντασης πάνω από το Αιγαίο, να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε αυτό το κλίμα των “ήρεμων νερών” και να χτίσουμε σιγά σιγά, με θέματα χαμηλής πολιτικής στην αρχή και μετά βλέποντας πώς θα πάει, τα θέματα υψηλότερης πολιτικής, αλλά και βήματα στο μεταναστευτικό που έχουν γίνει τώρα, που είχαμε μείωση κατά 60% των μεταναστευτικών ροών, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικά», είπε αρχικά.
Για την άποψη του Αντώνη Σαμαρά ότι “δεν είναι καλή ιδέα να έρθει ο Ερντογάν” και “να μην πάμε σε μια συμφωνία αν δεν επιλυθεί το θέμα της Κύπρου“, η κα. Μπακογιάννη σχολίασε πως, «κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Σαμαρά, οι επισκέψεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία συνεχίστηκαν, οι επαφές του κ. Σαμαρά με τον κ. Ερντογάν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ υπήρξαν άρα όλες οι κυβερνήσεις ακολουθούν ακριβώς την ίδια πολιτική. Διότι αυτό είναι το εθνικό συμφέρον. είναι εύκολο να λες “όχι” και να κατηγορείς και δυστυχώς στην Ελλάδα, ο υγιής πατριωτισμός πάρα πολλές φορές είναι σε πιο αδύναμη θέση από την πατριδοκαπηλία που “πουλάει” πιο πολύ. Η πραγματικότητα είναι μία· η Ελλάδα προσέρχεται με απόλυτη αυτοπεποίθηση και αυτό που εκφράζουν κάποιοι αμφισβητώντας κάποια πράγματα, είναι σαν να μην πιστεύουν στα επιχειρήματα της χώρας μας, στα επιχειρήματα του Διεθνούς Δικαίου, και να μην πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να διαπραγματευθεί και ταυτόχρονα να έχει μία αμυντική στάση».
«Αυτή τη στιγμή τα μηνύματα που στέλνει η Τουρκία είναι θετικά, αλλά επειδή ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος, η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Αυτό δε σημαίνει ότι και μία χαραμάδα να υπάρξει, δεν πρέπει να μην την εκμεταλλευτούμε», συμπλήρωσε.