Advertisement
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Εκδήλωση για το δημογραφικό πρόβλημα

14:16
Χριστίνα Προφαντή

Το κυβερνητικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, διοργάνωσε εκδήλωση για να αναδείξει το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Η αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος βρέθηκε το επίκεντρο πολιτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή για την έκθεση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε σχετικά.

Στην εκδήλωση μίλησαν, παρουσία μεταξύ άλλων του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, η αν. υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για το δημογραφικό, Σία Αναγνωστοπούλου, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Μερόπη Τζούφη, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδια για θέματα ισότητας των φύλων), Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Advertisement

Η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε ότι στα συμπεράσματα του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής, επισημαίνεται η ανάγκη στήριξης των παιδιών ανεξαρτήτως της μορφής οικογένειας στην οποία ανήκουν (πυρηνική, μονογονεϊκή, ομόφυλη κ.λπ.), την υλοποίηση οριζόντιων πολιτικών και περιορισμού της επιδοματικής πολιτικής και την εξασφάλιση της εναρμόνισης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή. Σημείωσε ότι ιδιαίτερο πρόβλημα υπογεννητικότητας αντιμετωπίζουν οι χώρες της νότιας Ευρώπης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της επιδοματικής πολιτικής, «η οποία διευκόλυνε τη διαφθορά, και δεν δημιουργούσε δομές και υπηρεσίες βάθους για να μπορέσει να στηρίξει το δημογραφικό, σε αντίθεση με τη βόρεια Ευρώπη όπου υπάρχουν».

Η ίδια επισήμανε την ανάγκη πολιτικών ένταξης των μεταναστών και ανέφερε ότι η Ελλάδα άρχισε να έχει δημογραφική κάμψη από τη δεκαετία του ’70, η οποία έγινε έντονη από τη δεκαετία του ’80 και μετά, ενώ αυτή η τάση άρχισε να αναστρέφεται – μέχρι την έναρξη της κρίσης – χάρη στο μεταναστευτικό από τη δεκαετία του 2000, όταν άρχισαν τα παιδιά της δεύτερης γενιάς μεταναστών να εντάσσονται στην κοινωνία και να προσμετρώνται στον πληθυσμό.

Advertisement
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι είναι «άκρως υποκριτικό» το γεγονός, ότι η συντηρητική παράταξη μονοπωλεί τη συζήτηση γύρω από την οικογένεια. «Όταν η ίδια είναι αυτή που ευαγγελίζεται τον νεοφιλελευθερισμό και την επιστροφή στην πιο σκληρή μνημονιακή πολιτική, αυτό σημαίνει την πλήρη κατάργηση οποιονδήποτε βημάτων έχουν γίνει στο κοινωνικό κράτος, στην ισότητα, και στην προώθηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Δεν μπορώ να καταλάβω, πώς μπορεί να υπερασπίζεται την οικογένεια και να μιλά για τη στήριξη της μητέρας και των παιδιών, όταν λέει ότι θα επιστρέψουμε στην αναλογία 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσληφθεί ούτε ένας γιατρός στο εθνικό σύστημα υγείας, ούτε ένας εκπαιδευτικός, ούτε τίποτα που μπορεί να στηρίξει την ελληνική οικογένεια» σημείωσε. Είναι ανάγκη κατά την Σία Αναγνωστοπούλου, «να αναδειχτεί αυτή η ιδεολογική πτυχή, ότι η ισότητα, η χειραφέτηση και το κοινωνικό κράτος, είναι συγκεκριμένα διακυβεύματα που έχουν προοδευτικό και αριστερό πρόσημο».

Advertisement

Η κ. Φωτίου από την πλευρά της προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής πρότασης τους επόμενους μήνες, για τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, ελέγχου, αξιολόγησης και συντονισμού του δημογραφικού προβλήματος, και την ίδρυση σχετικού ερευνητικού κέντρου για την ανάπτυξη και ενίσχυση της δημογραφικής έρευνας και παιδείας. Έκανε επίσης εκτενή αναφορά στις πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας του υπουργείου της, που αν και – όπως είπε – δεν έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την αντιμετώπιση του δημογραφικού, εν τούτοις μεσοπρόθεσμα λειτουργούν ενισχυτικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, όπως είναι τα 350.000 γεύματα σε μαθητές των δημοτικών σχολείων, η ενίσχυση του αριθμού των βρεφονηπιακών σταθμών για τη δωρεάν ένταξη των περισσοτέρων παιδιών κ.λπ..

Τέλος, η κ. Τζούφη αναφέρθηκε διεξοδικά στο κομμάτι της στήριξης της οικογένειας, για θέματα που καλύπτουν την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή – τα ολοήμερα σχολεία, άλλα μέτρα στήριξης όπως την χορήγηση άδειας μητρότητας στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς κλπ.. Αναφέρθηκε επίσης στις πολιτικές που υλοποιεί το υπουργείο Παιδείας για τη στήριξη και την επιστροφή από το εξωτερικό των νέων επιστημόνων, καθώς και για το πρόγραμμα που αφορά στην εκπαίδευση των 8.000 προσφυγόπουλων.

Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο και τέτοιες εκδηλώσεις προσφέρουν, καθώς αφυπνίζουν τους πολίτες.

Advertisement
TAGS:
Advertisement