Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο επόμενος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, με ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του Γιώργου Παπανδρέου, στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
Πρόκειται για τον έκτο πρόεδρο που εκλέγει το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, εν ενεργεία Ευρωβουλευτή της παράταξης και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Το πλούσιο βιογραφικό του Νίκου Ανδρουλάκη
Ο Νίκος Ανδρουλάκης γεννήθηκε το 1979 και κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης. Είναι διπλωματούχος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του προγράμματος «Νέα Υλικά και Περιβάλλον».
Έχει εργαστεί ως πολιτικός μηχανικός, έχει διδάξει στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενώ έχει εργαστεί και στον κλάδο του τουρισμού.
Τον Μάρτιο του 2013 εκλέχθηκε Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.
Το Μάιο του 2014 εκλέχθηκε για πρώτη φορά ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της “Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης” και έκτοτε συμμετέχει στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Κατά την πρώτη του θητεία, συμμετείχε στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Παράλληλα διετέλεσε αναπληρωτής στις επιτροπές Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ασφάλειας και Άμυνας και στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ – Λατινικής Αμερικής.
Τον Ιανουάριο του 2016, μετά από πρόταση της Σοσιαλιστικής Ομάδας, ο Νίκος Ανδρολάκης επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία ως πλήρες μέλος (Σκάνδαλο Volkswagen).
Στη νέα του θητεία (Μάιος 2019) ανέλαβε αντιπρόεδρος των επιτροπών Ασφάλειας & Άμυνας, καθώς και της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ – Λατινικής Αμερικής.
Παράλληλα συμμετέχει ως βασικό μέλος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου & στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ, ενώ ως αναπληρωτής συμμετέχει στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Επιτροπή Αλιείας και στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur).
Στο τελευταίο άρθρο που συνέταξε πριν από την εκλογή του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων:
“Από τις 13 Δεκεμβρίου, έχουμε χρέος να κάνουμε ξανά το ΠΑΣΟΚ μια σύγχρονη δύναμη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, μια δύναμη ευθύνης και προοπτικής. Είναι σαφές, ότι οι προοδευτικοί πολίτες, με τη μαζική τους συμμετοχή στην εκλογική μας διαδικασία, εναποθέτουν σ’ εμάς τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους για ένα σύγχρονο ανοικτό κόμμα που θα λειτουργεί ως μια αξιόπιστη και θετική εναλλακτική επιλογή απέναντι στον διχαστικό και άγονο σημερινό δικομματισμό. Η δική τους ελπίδα θα είναι και η δική μας πυξίδα. Είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε”.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε καταφέρει να περάσει μαζί με τη Φώφη Γεννηματά στον δεύτερο γύρο και να αποτελέσει το αντιπάλο δέος στην μάχη για την ηγεσία της κεντροαριστεράς.
Στα τελικά αποτελέσματα των εκλογών τότε, η Φ. Γεννηματά συγκέντρωσε το 41,2%, ο Ν. Ανδρουλάκης 24,7%, ο Γ. Καμίνης το 13,6%, ο Σ. Θεοδωράκης το 10,9% και ο Γ. Μανιάτης το 4,5%), με κεντρικό σύνθημα να βγει μπροστά και να πρωταγωνιστήσει η νέα γενιά.
Έχει υπογραμμίσει πως το ΠΑΣΟΚ το πλήγωσαν «η απαράδεκτη αλαζονεία των στελεχών του, το πελατειακό καθεστώς, αλλά και γκρίζες σχέσεις κάποιων με οικονομικά συμφέροντα», θεωρώντας κρίσιμο να «μπει τέλος στην οικογενειοκρατία και να αλλάξει σελίδα η παράταξη».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης με σαρωτικά ποσοστά Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ
Ορόσημο της πορείας του σίγουρα αποτελεί ο Μάρτιος του 2013, όταν σε ηλικία 34 ετών και χωρίς ουσιαστικά να το περιμένει κανείς, εκλέχτηκε με σαρωτικά ποσοστά Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Στις 30 Μαρτίου 2014 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη.
Ωστόσο, μια περιπέτεια με την υγεία του που δεν του έδωσε τη δυνατότητα να διεξαγάγει προεκλογικό αγώνα όπως θα ήθελε και να επισκεφτεί όλη την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να βγει δεύτερος με 113.719 σταυρούς.