Νέα Δημοκρατία: «Ανάσα» στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις θέλει να δώσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι αλλαγές συγκριτικά με το παλιό φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι πολλές, με σκοπό την εφαρμογή ενός νέου. Από εκεί και πέρα, το Μαξίμου δεν μπόρεσε να συμφωνήσει με τους Κλάους Ρέγκλινγκ και Άγκελα Μέρκελ, σχετικά με τη μείωση της λιτότητας και των στόχων των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 3,5% ανά έτος. Ωστόσο, εκκρεμεί ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη και με τους δύο εντός πενήντα ημερών, με την ελπίδα να τους πείσει να αλλάξουν άποψη.
– Φόρο εισοδήματος 9% αντί 22% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Αυτό συνεπάγεται με κέρδος ύψους 300 ευρώ ανά έτος για έναν δημόσιο υπάλληλο των 800 ευρώ. Αυτό θα λάβει χώρα από το 2020. Μάλιστα, το αντίστοιχο συμβαίνει και για έναν υπάλληλο του ιδιωτικού τομέα, με μισθό 715 ευρώ ανά μήνα. Από εκεί και πέρα, το κέρδος για έναν ελεύθερο επαγγελματία θα είναι 900 ευρώ ανά έτος.
– Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό συνεπάγεται με 12.636 ευρώ αφορολόγητο για κάθε εξαμελή οικογένεια (σ.σ. πολύτεκνη οικογένεια με 4 παιδιά).
– Επιστροφή φόρου έως και 50% για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση ενός σπιτιού. Αυτό θα οδηγήσει παράλληλα και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
– Μείωση του ΕΝΦΙΑ για κάθε πολίτη κατά 30% και σε βάθος διετίας.
– Αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα για επιπλέον 3 χρόνια.
– Επανασχεδιασμός φορολογικής υπεραξίας για αγοροπωλησίες ακινήτων.
– Σταδιακή μείωση και κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, όπως και τέλος επιτηδεύματος.
– Αλλαγή ρύθμισης 120 δόσεων για χρέος έως 3.000 ευρώ στην εφορία.
– Ευνοϊκή μεταχείρηση συνεπώς φορολογούμενων και δανειοληπτών.
– Μείωση ΦΠΑ σε βάθος τετραετίας από 13% σε 11% και από 24% σε 22%.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έδειξε τις προθέσεις τις από νωρίς. Με βάση το πρόγραμμά της, ΝΔ, ο νέος πρωθυπουργός ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση για μείωση της λιτότητας και των στόχων υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 3,5% ανά έτος. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ήταν ο πρώτος που έριξε «άκυρο» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ το ίδιο έπραξε χθες και η Άγκελα Μέρκελ. Όμως, στις 23 Ιουλίου του 2019 αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση Μητσοτάκη-Ρέγκλινγκ. Επίσης, ο νέος πρωθυπουργός θα συναντηθεί και στο Βερολίνο, με την Άγκελα Μέρκελ, στα τέλη του Αυγούστου. Έτσι, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ελπίζει να πετύχει το στόχο της σχετικά με τη μείωση της λιτότητας και των στόχων υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων κατά 3,5% ανά έτος.