mitsotakis-eimaste-me-tin-oykrania-i-eisai-me-tin-sosti-pleyra-tis-istorias-i-apenanti-tis-67465
14:09

Μητσοτάκης: «Είμαστε με την Ουκρανία, ή είσαι με την σωστή πλευρά της ιστορίας ή απέναντί της»

14:09
Newsroom

Με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στρατιωτική βοήθεια που έστειλε η Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε το βήμα στη Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τη Βουλή για τις επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία

Advertisement

Για ακρωτηριασμό της Ουκρανίας από τη Ρωσία και προσπάθεια επιστροφής στην εποχή των Ηγεμονιών έκανε λόγο στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την Ουκρανία

Είμαστε στη σωστή πλευρά

«Είμαστε πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει από αυτό το βήμα ότι «ανήκουμε στη Δύση» και εγώ θα προσέθετα «είμαστε κι εμείς η Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, στην δημοκρατία και στην διεθνή νομιμότητα». Είμαστε ένας λαός που 48 χρόνια μετά ζει ακόμα με την ανοιχτή πληγή της Κύπρου. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα. Δε χωρούν εδώ ίσες αποστάσεις» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Advertisement

Η εισβολή της Ρωσίας

Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Από την περασμένη Τετάρτη στην Ουκρανία συντελείται μία τομή στο χρόνο και στην μακρά ιστορία της Ευρώπης. Η ανοιχτή εισβολή της Ρωσίας στο ανεξάρτητο γειτονικό της κράτος ξύπνα και πάλι στην Ήπειρο τους παλιούς εφιάλτες των πολέμων και των σφαιρών επιρροής. Με το θράσος της βίας επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μια χώρα και μαζί της το διεθνές δίκαιο, ενώ καταπατώντας τα σύνορα η Ρωσία καταπατεί παγιωμένες πραγματικότητες.

Advertisement

Η απόφαση του προέδρου Πούτιν αμφισβητεί με τη χρήση βίας την εδαφική ακεραιότητα μίας γειτονικής χώρας με την οποία η Ρωσία έχει στενότατους ιστορικούς, κοινωνικούς, θρησκευτικούς δεσμούς. Προκαλεί χιλιάδες αθώα θύματα ανάμεσα τους Έλληνες στην Μαριούπολη. Οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες στο δρόμο της προσφυγιάς και το πιο ανατριχιαστικό, με πρόσχημα μία ανύπαρκτη απειλή κατά της χώρας του ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιχειρεί να καταργήσει την ελευθερία μιας άλλης χώρας. Η αλήθεια είναι ότι η Ρωσία δεν κινδυνεύει από κανένα γείτονα της. Με άλλα λόγια πρόκειται για μια βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σαθρό» το πρόσημα της εισβολής στην Ουκρανία, λέγοντας: «Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά συμβαίνουν στις «αιματοβαμμένες» χώρες, ένα τόπο που ζούσαν εκατομμύρια Εβραίοι που το ολοκαύτωμα πήρε τις πιο εφιαλτικές του διαστάσεις και στα ίδια χώματα που ενωμένο ενωμένοι Ρώσοι και Ουκρανοί πολέμησαν μαζί τους Ναζί ανοίγοντας το δρόμο για την συντριβή τους. Αυτή η βάναυση εισβολή εκτελείται στο όνομα του ρωσικού λαού και υπό το σαθρό πρόσχημα της δήθεν ετεροχρονισμένης αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας».

Advertisement

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις πιθανές κυρώσεις

Απαντώντας στην κριτική για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Όσο για τον εμπορικό αποκλεισμό αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι σ’ αυτή την αχανή ρωσική επικράτεια τα 3/4 της πολιτικής αεροπορίας αποτελούνται από αεροσκάφη ευρωπαΐκής ή αμερικανικής προέλευσης τα οποία αργά ή γρήγορα θα χρειαστούν ανταλλακτικά.

Σε όσους αναρωτιούνται και εύλογα πιστεύω αν οι συγκεκριμένες κυρώσεις αρκούν για να κάμψουν την επιθετικότητα της Μόσχας απαντώ χωρίς περιστροφές: Είναι ένα τεράστιο πλήγμα από την πλευρά ενός δημοκρατικού συνασπισμού, ο οποίος απολογείται και ελέγχεται από τους πολίτες του, προς ένα σύστημα που δεν απολογείται σε κανέναν. Το πακέτο κυρώσεων σίγουρα δεν έχει την άμεση ισχύ ενός βομβαρδισμού, μεσοπρόθεσμα όμως ενδεχομένως και βραχυπρόθεσμα κλονίζει καίρια όποιον τις υφίσταται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στον πόλεμο, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν διλήμματα. «Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διλήμματα. Και στο ερώτημα για την στάση που θα έπρεπε να τηρήσουμε απαντούν τα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου όταν του ζήτησαν να υπαναχωρήσουμε από την τότε συμμαχία μας με τη Σερβία: «Το Έθνος μου είναι πολύ μικρό για να διαπράξει μία τόσο μεγάλη ατιμία» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Είμαστε με το πλευρό της Ουκρανίας, είμαστε με το πλευρό της ειρήνης, της νομιμότητας».

Τα συγχαρητήρια στον κ. Δένδια

Μάλιστα, συνεχάρη από το βήμα της Βουλής το υπουργείο Εξωτερικών και το Νίκο Δένδια, βάζοντας τέλος στις φήμες για δυσαρέσκεια από το Μαξίμου για τους χειρισμούς του υπουργού. «Η Ελλάδα συμπαρατάσσεται με όλες τις δυτικές πρωτεύουσες στο θέμα της Ρωσίας. Γίνεται σπουδαία δουλειά από το υπουργείο εξωτερικών και τον υπουργό εξωτερικών για την προστασία της ελληνικής ομογένειας. Ενισχύει την Ουκρανία διπλωματικά, ανθρωπιστικά και στρατιωτικά.

Advertisement

Το κάνει Γερμανία. Ανατρέποντας μια πολιτική δεκαετιών. Το κάνει η ουδέτερη Σουηδία, το κάνει η Πορτογαλία που είναι στην άλλη άκρη της Ευρώπης και δεν θα το κάνουμε εμείς όταν δική μας ομογενείς χάνουν τη ζωή τους από ρωσικές βόμβες;».

Μητσοτάκης: Αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ

Αιχμές άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον εξοπλισμό της χώρας, υπογραμμίζοντας: «Όταν κάποιοι χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ευρώπη, κάποιοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν αν οι φρεγάτες Belh@rra και τα Rafale έχουν θέση στις ένοπλες δυνάμεις μας. Κάποιοι θα πρέπει να αναλογιστούν την σημασία που αποκτά το πλέγμα των εθνικών συμμαχιών που ελληνική διπλωματία έχτισε με ισχυρούς συμμάχους ανά την υφήλιο.

Κάποιοι θα πρέπει να ξανά ζυγίσουν στη ζυγαριά της ιστορίας την ξεπερασμένη συζήτηση περί βουτύρου και κανονιών με την οποίαν έμαθαν να σκέφτονται. Ήδη αυτό το στρατηγικό σοκ για την Ευρώπη έχει βαθιές συνέπειες, φέρνοντας τα κράτη-μέλη ακόμα πιο κοντά, όχι μόνο οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά και αμυντικά.

Όμως και σε επίπεδο κοινής συνείδησης οι ευρωπαίοι πολίτες αφυπνίζονται. Ο ίδιος οργανισμός της Ένωσης αφυπνίζεται, εξελίσσεται και οι πρόσφατες αποφάσεις έχουν διάσταση πρωτοφανή, ταχύτητα μοναδική και ουσία ιστορική καθώς για πρώτη φορά υπερβαίνουν εθνικές στρατηγικές και υπηρετούν κοινούς στόχους. Είναι οι αποφάσεις μιας Ευρώπης που επιστρέφει, δυναμικά στο παγκόσμιο γεωπολιτικό στερέωμα»

Ενεργειακή κρίση

Σχετικά με την νέα ενεργειακή κρίση που θα δημιουργηθεί από την ρωσική εισβολή και τις κυρώσεις που επιβάλλει η Ευρώπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη και θα δεχτεί το πρόσκαιρο αυτό τίμημα.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί απόπειρα εκβιασμού από μέρους της Ρωσίας. Θα συναντήσουν την ομόθυμη απόκρουση όλων των εταίρων. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές οι τακτικές θα διαταράξουν την διεθνή αγορά προκαλώντας και νέες ανατιμήσεις. Συμφωνήσαμε όμως ότι αυτό είναι το πρόσκαιρο τίμημα που θα πληρώσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί για την υπεράσπιση των αξιών που αποτελούν τα θεμέλια της Ηπείρου μας. Δεν θα κρύψουμε το πρόβλημα, έχουμε όμως την δυνατότητα και σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να το διαχειριστούμε.

Σε εθνικό επίπεδο κυβέρνηση κινείται ήδη οργανωμένο σε ό,τι αφορά το κόστος στήριξης των νοικοκυριών που από το περασμένο έτος ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια €. Πρόκειται για επιδοτήσεις οι οποίες συγκράτησαν τις τεράστιες ανατιμήσεις. Τον Ιανουάριο η Ελλάδα ήταν μέσα στις επτά φθηνότερες χώρες με λιανικές τιμές ηλεκτρικές ηλεκτρικής ενέργειας 30% χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το εισόδημα των νοικοκυριών επιβαρύνθηκε αλλά προστατεύτηκε κιόλας. Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί μέχρι να περάσει η ενεργειακή κρίση» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Δεύτερος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία δεύτερου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. «Πρόκειται για ένα σύνθετο ενεργειακό σχέδιο που κινείται με γνώμονα το οικονομικό και περιβαλλοντικό συμφέρον της χώρας. Όμως ταυτόχρονα με βάση και το ρόλο που μπορεί η πατρίδα μας να έχεις το νέο χάρτη των ενεργειακών συσχετισμών που διαμορφώνονται στον κόσμο. Καθώς οι συσχετισμοί αυτοί αποκτούν έντονο γεωπολιτικό χαρακτήρα, το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκτά κι αυτό με τη σειρά του στρατηγική σημασία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός πριν το τέλος της ομιλίας του ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι η στάση της Ελλάδας είναι και μήνυμα προς την Τουρκία. «Ζήτησα από τον πρόεδρο της Βουλής να συγκαλέσει τη σημερινή συνεδρίαση για να ενημερώσω το σώμα σχετικά με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αλλά και την εθνική γραμμή σχετικά με αυτή την πρωτοφανή σύρραξη. Κυρίως όμως για να δώσω το έναυσμα ώστε η πατρίδα μας η Ελλάδα να εκπέμψει ένα ενωτικό μήνυμα κοινής στάσης. Διότι στην Ουκρανία αμφισβητείται τελικά η ελευθερία των λαών και το δημοκρατικό κεκτημένο. Και η κοιτίδα της Δημοκρατίας, η Ελλάδα, πρέπει να δώσει την δικιά της απαντήσει.

Καθαρή, βροντερή και προς όλους. Αυτή η απάντηση είναι το δικό μας χέρι συμπαράστασης προς την Ουκρανία, μια χώρα με την οποία μας συνδέουν δεσμοί, όπου ζουν αδέλφια μας εδώ και 2000 χρόνια, αλλά και προς ένα τόπο στον οποίο ιδρύθηκε η φιλική εταιρεία και άναψαν οι πρώτες σπίθες του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία. Ταυτόχρονα είναι όμως και η δική μας ρητή προειδοποίηση ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μη μύτη του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας, τέλεια και παύλα».