Μ. Καλογήρου: Σε νομοθετικές βελτιώσεις θα προχωρήσει το υπουργείο δικαιοσύνης, σύμφωνα με τις προαναγγελίες του υπουργού δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου. Αντιδράσεις υπήρξαν από άλλα κόμματα, με τη Νέα Δημοκρατία να μη μετέχει στις κυβερνητικές ενέργειες, καθώς θεωρεί πως δεν πρέπει να εφαρμοστούν προεκλογικά. Από εκεί και πέρα, αντιδράσεις υπήρξαν από το ΚΙΝΑΛ, αλλά και από το ΚΚΕ. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η συζήτηση για την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα πραγματοποιείται μόνο από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού.
«Υπάρχει θέμα στον ορισμό του βιασμού. Υπήρξε μια σωστή νομοθετική πρωτοβουλία και διόρθωση μετά την διαβούλευση. Σήμερα διαβάζουμε ότι ο βιασμός γίνεται πλημμέλημα. Δεν ισχύει. Διατηρείται κακούργημα και τιμωρείται ως κακούργημα».
«Η παράγραφος 5 του άρθρου προσπάθησε να κλιμακώσει ποινολογικά το αδίκημα με πλημμέλημα που όμως θα εκτίεται. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την αλλαγή της κλιμακοποίησης. Αυτό φαίνεται ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πολίτες και κινήματα. Και έχουμε το παράδοξο να εμφανίζεται η κυβέρνηση που τόσα έχει ψηφίσει για τα δικαιώματα ως κυβέρνηση που ψηφίζει υπερ των βιαστών».
«Είμαστε σε συνεννόηση με τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής ώστε με νομοτεχνική βελτίωση να διορθωθεί η παράγραφος 5. Θα επανέλθουμε και με άλλες νομοτεχνικές βελτιώσεις για να σταματήσει η συζήτηση αυτή».
Με σκληρά λόγια μίλησε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος τόνισε πως το ΚΙΝΑΛ καταγγέλλει το νομοσχέδιο και αποχωρεί. Αναλυτικά: «Παραβιάζετε άρ 1 του Συντάγματος περι λαϊκής κυριαρχίας. Από την στιγμή που οδεύουμε σε εκλογές είναι λυπηρό να έρχεται εδώ μια σημαντική προσπάθεια με αντισυνταγματικές διαδικασίες. Έρχονται εκατοντάδες διατάξεις μέσα στις οποίες εμπεριέχονται σκορπιοί και φίδια. Είστε πραξικοπηματίες με την προσπάθεια που κάνετε σήμερα. Καταγγέλλουμε και αποχωρούμε».
Την αποχώρηση του ΚΚΕ από τη συζήτηση για το νέο Ποινικό Κώδικα ανέφερε, ο Μανώλης Συντυχάκης. Αναλυτικά: «Ο χρόνος που επέλεξε η κυβέρνηση να φέρει αυτό το κρίσιμο νομοσχέδιο δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Είχε την ευκαιρία να το φέρει νωρίτερα και δεν το έπραξε. Αποτελεί μεθόδευση από την κυβέρνηση να περάσουν τέτοια σοβαρά νομοθετήματα για να μην πάρει χαμπάρι ο λαός τις αλλαγές. Αποχωρούμε από την συζήτηση και ψήφιση. Δεν θα συμπράξουμε σε τέτοιου είδους σκοπιμότητες, ούτε θα νομιμοποιήσουμε αυτές τις διαδικασίες. Η κυβέρνηση ας ψάξει αλλού για τακτικισμούς».