Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται να απαντήσει εμπράκτως στις χώρες που έστειλαν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, ενώ αναμένεται να απαντήσει και τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία, για την ρωσική εισβολή.
Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προχθές, Δευτέρα, επέκρινε τα σχέδια της ΕΕ για παροχή όπλων στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να διασφαλίζει την υλοποίηση των εθνικών της συμφερόντων παρά τις κυρώσεις.
Όπως υπογραμμίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ «τώρα, όμως, οι μάσκες έχουν πέσει. Η απόφαση της ΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου να ξεκινήσει τις παραδόσεις φονικών όπλων στον ουκρανικό στρατό είναι αυτοαποκαλυπτική. Σηματοδοτεί το τέλος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ως “ειρηνιστικού” εγχειρήματος για τη συμφιλίωση των ευρωπαϊκών λαών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τάχθηκαν στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο εξαπέλυσε μια πολιτική γενοκτονίας εναντίον μέρους του ίδιου του πληθυσμού του».
Και συμπληρώνει «πολίτες και δομές της ΕΕ που εμπλέκονται στην προμήθεια φονικών όπλων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, θα είναι υπεύθυνοι για οποιεσδήποτε συνέπειες τέτοιων ενεργειών στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Δεν μπορούν να μην κατανοήσουν τον βαθμό επικινδυνότητας των συνεπειών».
Η πλευρά της Ρωσίας υποστηρίζει ότι «οι λειτουργοί των Βρυξελλών, που μέχρι πρόσφατα εμφανίζονταν ως ”στρατηγικός εταίρος” της χώρας μας, δεν κρύβονται πια: σκοπεύουν να προκαλέσουν τη μέγιστη ζημιά στη Ρωσία, να χτυπήσουν τα αδύναμα σημεία της, να καταστρέψουν σοβαρά την οικονομία της και να καταστείλουν την οικονομική της ανάπτυξη».
Και προειδοποιεί ότι «οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μείνουν αναπάντητες. Η Ρωσία θα συνεχίσει να διασφαλίζει την υλοποίηση των ζωτικών εθνικών της συμφερόντων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις κυρώσεις και τις απειλές τους. Είναι καιρός οι δυτικές χώρες να καταλάβουν ότι η αδιαίρετη κυριαρχία τους στην παγκόσμια οικονομία ανήκει εδώ και πολύ καιρό».
Σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα κάνει πίσω στην απειλή του και μένει να αποσαφηνιστεί το πλέγμα μέτρων που θα ληφθούν για όσες χώρες στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, με πολλούς να προεξοφλούν ότι ο τομέας τους, που θα χτυπηθεί περισσότερο, θα είναι ο τουρισμός.
Αν ο Ρώσος πρόεδρος τις βάλει στη λίστα των χωρών που δεν θα επισκεφθούν οι Ρώσοι τουρίστες, το σίγουρο είναι ότι η οικονομική ζημιά που θα υποστούν θα είναι αξίας πολλών δισεκατομμυρίων.
Εξάλλου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται να δώσει απάντηση για τις κυρώσεις που επιβάλλονται στη χώρα του, με πιθανότερο σενάριο να κλείσει τη στρόφυγγα του φυσικού αερίου.
Για τον λόγο αυτό, η Αθήνα ετοιμάζεται, σε συντονισμό με την Ευρώπη, να αντιμετωπίσει τους εκβιασμούς σε σχέση με το φυσικό αέριο, που θα οδηγήσουν σε μεγάλες διαταράξεις στις οικονομίες και νέες ανατιμήσεις.
“Δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από μέρους της Ρωσίας” υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής και πρόσθεσε ότι τα κράτη – μέλη θα απαντήσουν με κοινό συντονισμό.
Το “στοίχημα” για την Ελλάδα είναι η διατήρηση ικανών αποθεμάτων στον τομέα της ενέργειας, για παν ενδεχόμενο και για τον λόγο αυτό, προ τριών ημερών, ο σταθμός στη Ρεβυθούσα ανεφοδιάστηκε με νέο φορτίο υγροποιημένου αερίου, ενώ οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κάνει κινήσεις για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων LNG.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, σχεδιάζεται η κατασκευή, με ιδιωτικά κεφάλαια και δεύτερου σταθμού υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, στην Αλεξανδρούπολη.
Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης “εφόσον χρειαστεί, ο γρηγορότερος τρόπος για να προμηθευτεί φυσικό αέριο η Ελλάδα και η Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, είναι μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου, το οποίο θα έρθει από την Αίγυπτο”.
Το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει την διοχέτευση μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αέριο στη χώρα μέσω του αγωγού ΤΑΡ.
Στο μεταξύ, σε εφεδρεία βρίσκονται υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια, αλλά και μονάδες φυσικού αερίου στην επικράτεια, που έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν το καύσιμό τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.
Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός “σε ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό, απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση. Το κλειδί μεσο-μακροπρόθεσμα είναι πολιτικές όπως η κοινή προμήθεια, η κοινή αποθήκευση, η κοινή χρηματοδότηση ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη”.
Στο επόμενο συμβούλιο των Ευρωπαίων ηγετών, η Αθήνα περιμένει ότι θα βγει “λευκός καπνός”, ό,τι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταλήξει σε ένα ειδικό σχέδιο στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Πάντως, η ελληνική πρόταση είναι η δημιουργία ενός κοινού ταμείου στην Ε.Ε. – ανάλογο με το Ταμείο Ανάκαμψης που συστήθηκε στην πανδημίας – έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν ασύμμετρα οι εθνικοί προϋπολογισμοί.
Ελλάδα και Ευρώπη βρίσκονται σε ετοιμότητα και για ασύμμετρες υβριδικού τύπου απειλές από τη Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, απειλές που ήδη εκδηλώνονται στον κυβερνοχώρο.
Η Αθήνα προετοιμάζεται για κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες ψηφιακές υποδομές, εκτιμώντας ότι η Μόσχα θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για παραπληροφόρηση και προπαγάνδα.
Το τρίτο “μέτωπο” το οποίο ανοίγει η Ρωσική εισβολή και για τη χώρα μας, είναι οι προσφυγικές ροές. Η Αθήνα δηλώνει έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες πολέμου, ένα θέμα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει όλη η Ευρώπη.
Κλειδί για την απορρόφηση τους, ο δίκαιος επιμερισμός και η ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια στα κράτη – μέλη, σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας στο newsit.gr, εκτιμώντας ότι το κύμα των Ουκρανών που θα αφήσουν τα σπίτια τους και τη χώρα τους θα είναι μεγάλο.