Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας εγκρίθηκε από τη Βουλή, με 191 ψήφους. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης, ενώ καταψήφισαν 109 από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.
Θετικά ψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος, καθώς επίσης και η ανεξάρτητη -προερχόμενη από το ΜεΡΑ25- Κωνσταντίνα Αδάμου.
Πριν από τη ψηφοφορία, κατά την αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα για την επιλογή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο και τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει εάν θα την ακυρώσει ή την αλλάξει, σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επεσήμανε «αν το δόγμα σας ήταν ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα και ο καθένας μπαίνει όποτε θέλει, σας λέμε ότι το αλλάζουμε το δόγμα αυτό. Φυλάμε τα σύνορα και τον Φεβρουάριο του 2020 δεν επιτρέψαμε στην Τουρκία να παραβιάσει τα σύνορά μας, στέλνοντας χιλιάδες μετανάστες. Το δικό σας δόγμα το αλλάζουμε κ. Τσίπρα. Αν κ. Τσίπρα το δόγμα σας ήταν να παίρνουμε φρεγάτες με leasing, προφανώς το αλλάζουμε γιατί αυτό δεν είναι σοβαρό δόγμα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό».
Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας έφερε έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ πολιτικών αρχηγών
Και συμπληρώνει «αν κ. Τσίπρα το δόγμα της χώρας ήταν να μιλάμε συνεχώς για το Διεθνές Δίκαιο αλλά να μην κάνουμε τίποτε άλλο στα άλλα επίπεδα το αλλάζουμε γι αυτό και υπογράψαμε ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία. Αν το δόγμα μας ήταν να αφήνουμε υποβρύχια χωρίς τορπίλες και τον στόλο μας σε κατάσταση που καθιστούσε δύσκολη την επιτήρηση, βεβαίως και το αλλάζουμε το δόγμα. Αν το δόγμα μας ήταν να έχουμε υπουργό Αμυνας τον κ. Καμμένο που ήταν συνδυασμός κιτς και γελοιότητας, ε, τότε το αλλάζουμε το δόγμα αυτό και είμαι υπερήφανος για την ηγεσία που έχουμε σήμερα στο ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΞ. Είπατε ότι έχω αγωνία να κλείσω τα εξοπλιστικά προγράμματα λες και κάνουμε ένα δικό μας πρόγραμμα. Έχω αγωνία κ. Τσίπρα. Μεγάλη αγωνία. Όταν έχω την Τουρκία απέναντι να απειλή με casus belli και φέρετε επιθετικά έχω αγωνία. Το ερώτημα κ. Τσίπρα είναι αν είχατε εσείς αγωνία. Πρώτο μου μέλημα είναι να ενισχύσω την αποτρεπτική μας ισχύ και αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις».
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη συμφωνία «κακή», απέφυγε όμως να δηλώσει ότι θα επιχειρήσει αλλαγή και του άρθρου 2, που αφορά στη γαλλική συνδρομή για την προστασία της ελληνικής επικράτειας, παρ’ όλο που ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη συμφωνία, διαφωνώντας και με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, θεωρώντας ότι δεν προστατεύεται η ελληνική ΑΟΖ.
Ισχυρή έκκληση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας συμφωνία, είχε απευθύνει και ο Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει περιθώριο εθνικής ευθύνης που οδηγεί στην μη ψήφιση της Συμφωνίας. Σας καλώ στο όνομα της εθνικής ομοφωνίας και της εθνικής ανάγκης που είναι πρόδηλη να την υπερψηφίσετε».
Όσον αφορά την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα, τόνισε «παρακαλώ μην διαλανθάνει της προσοχής σας. Τις τελευταίες εβδομάδες ή μέρες η Τουρκία έχει διατυπώσει μια άλλη σκέψη που είναι πέραν των απίστευτων που έχει ήδη διατυπώσει. Ισχυρίζεται ότι η αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου συνιστά όρο αναγνώρισης της ελληνικής κυριαρχίας επί των νησιών αυτών. Δηλαδή αν δεν είναι αποστρατικοποιημένα τα νησιά δεν είναι ελληνικά. Και διαμαρτυρήθηκε όταν ένας από τους υπουργούς μας έβγαλε φωτογραφία πάνω από τα νησιά αυτά».
Και κατέληξε «όταν έχουμε αυτή την Τουρκία απέναντί μας με αυτή την στάση, τις βλέψεις και συμπεριφορά, θεωρείτε ότι η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να μην συμφωνήσει με μια υπερδύναμη να υπογράψει αυτή τη συμφωνία… Κατά την κρίση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν υφίσταται περιθώριο εθνικής ευθύνης που οδηγεί στην μη ψήφιση της Συμφωνίας».