Συμμαχία Βρετανίας – Τουρκίας στο θέμα που έχει προκύψει, τις τελευταίες ημέρες, με το μεταναστευτικό.
Η Βρετανία δεν είναι πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και φροντίζει να διαφοροποιηθεί με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στο μεταναστευτικό, παίρνοντας το μέρος της Τουρκίας, ισχυριζόμενη ότι για τις ορδές μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα φταίνε ο Άσαντ και η Ρωσία, βγάζοντας «λάδι» την Τουρκία.
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, εξέφρασε την υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Συρία.
Ο κ. Ράαμπ αναφέρθηκε στη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα: «Πρέπει επειγόντως να συζητήσουμε τα πρόσφατα ζητήματα στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας, όπου έχουμε δει μία αξιοσημείωτη αύξηση σε μετανάστες που αναζητούν μετάβαση στην Ευρώπη. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα στην Ιντλίμπ και σε οποιαδήποτε αντίδραση σε ένα νέο κύμα προσφύγων και τις κινήσεις μεταναστών, ιδίως στα δυτικά σύνορα της Τουρκίας.
Η ρίζα αυτού είναι η απερίσκεπτη και βάρβαρη φύση της επίθεσης του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας στην Ιντλίμπ. Η σύρραξη στη Συρία είναι μία από τις πιο καταστροφικές στη σύγχρονη ανθρώπινη ιστορία και θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό».
Μάλιστα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του ο κ. Ράαμπ είπε ότι το Λονδίνο στηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για εκεχειρία στην Ιντλίμπ και καταδικάζει τις ενέργειες του καθεστώτος Άσαντ.
«Ανησυχούμε σοβαρά από τη σημαντική κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος στα βορειοδυτικά. Έχουμε καταδικάσει αυτές τις ενέργειες ως κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ακόμα και της βασικής ανθρώπινης αξιοπρέπειας», είπε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, καλώντας σε πολιτική λύση.
Ο κ. Ράαμπ εξήρε επίσης την αντίδραση της Τουρκίας στην ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, σημειώνοντας ότι επί χρόνια η χώρα έχει επιφορτιστεί το τεράστιο βάρος της υποστήριξης εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία και άλλες χώρες.
Όπως σημείωσε, η επίσκεψή του στην Άγκυρα επιδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η βρετανική κυβέρνηση στη διμερή σχέση με έναν «απαραίτητο σύμμαχο», όπως χαρακτήρισε την Τουρκία.
Τόνισε δε, ότι με την υλοποίηση του Brexit μία από τις βρετανικές προτεραιότητες είναι μια Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Τουρκία κατά τη διάρκεια του 2020, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τους διμερείς εμπορικούς δεσμούς αξίας 18 δισεκατομμυρίων λιρών το χρόνο.
Έτσι από τη μια βγάζει «λάδι» την Τουρκία για το μεταναστευτικό, ενώ από την άλλη χαρακτηρίζει ως «απαραίτητο σύμμαχο» την Άγκυρα, προαναγγέλλοντας ότι η συμμαχία Βρετανίας-Τουρκίας δεν είναι ευκαιριακή. Το μεταναστευτικό φαίνεται ότι ήταν η αφορμή για να έρθει στην επιφάνεια.