Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές προς την Ελλάδα, μια ημέρα πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την ηγεσία της ΕΕ και συγκεκριμένα, ζήτησε από τη χώρα μας να ανοίξει τα σύνορά της έτσι ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε μια επίδειξη αλαζονείας, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε μάλιστα την Ελλάδα να μην «μπλέξει» με την Τουρκία, γιατί δεν θα είναι προς το συμφέρον της!
«Ελλάδα, σε καλώ να ανοίξεις τα σύνορα. Άφησε τους να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μείνουν μαζί σας. Σας το είπαμε. Ότι αν συνεχιστεί αυτό, θα ανοίξουμε εμείς τις πόρτες. Δεν το πιστέψατε», τόνισε προκλητικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Τούρκος πρόεδρος στην εμπρηστική ομιλία του συνέχισε την τουρκική προπαγάνδα για την συμπεριφορά των ελληνικών αρχών στους πρόσφυγες σημειώνοντας μάλιστα πως κανείς μέχρι τώρα δεν έχει καταδικάσει τη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών απέναντι στους μετανάστες «με βασανιστήρια πυροβολισμούς και ξυλοδαρμούς»!
«Η Ελλάδα προσπαθεί να ανακόψει την πορεία των προσφύγων που θέλουν να βρουν καταφύγιο στα εδάφη της δια ξηράς και θαλάσσης χτυπώντας τους, βασανίζοντας και τρυπώντας τις βάρκες τους. Απέναντι σε αυτή την απάνθρωπη συμπεριφορά η Δύση όχι μόνο μένει σιωπηλή, αλλά στηρίζει την Ελλάδα. Ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να καταδικάζουμε σε κάθε διεθνή πλατφόρμα αυτό το έγκλημα και να υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των καταπιεσμένων», υποστήριξε.
Απευθυνόμενος προς το ακροατήριο, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο παράδειγμα ενός μικρού παιδιού που προσπαθεί να περάσει τα σύνορα με την Ελλάδα, το οποίο παρακολούθησε ο ίδιος μαζί με τον εγγονό του από την τηλεόραση.
«Αυτό το τριών, πέντε χρόνων μωρό το είδατε, έτσι δεν είναι; Να πηγαίνει προς τα σύνορα με την Ελλάδα, ίσως προσέξατε πώς αυτό το μικρό περπατούσε, πώς έπεφτε και σηκωνόταν πάλι όρθιο μέσα στα χωράφια για να φτάσει στα σύνορα. Το έδειξα και στον εγγονό μου αυτό. ‘Κοίτα, του είπα, πέφτει και σηκώνεται σαν εσένα. Πέφτει και σηκώνεται. Γιατί, ξέρεις; Για να σωθεί από τους κακούς θείους’, του είπα. Γιατί έτσι τους καταδυναστεύουν. Και τότε με ρώτησε: ‘Αυτοί είναι κακοί;’. ‘Ναι, είναι κακοί αυτοί που το έκαναν αυτό» του απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε απευθύνοντας και άλλες κατηγορίες προς την ελληνική πλευρά για «έλλειψη συνείδησης και ανθρωπιάς». Επίσης κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για θηριωδίες και εγκληματική συμπεριφορά απέναντι στα γυναικόπαιδα και τους πρόσφυγες στο Αιγαίο με την ελπίδα να φτάσουν στην Ευρώπη.
«Ακόμη και τις βάρκες τους δεν τρυπάνε οι Έλληνες στρατιώτες αφήνοντας εκτεθειμένους στο θάνατο μέσα στα άγρια κύματα του Αιγαίου μητέρες και παιδιά; Μπροστά σε όλα αυτά η Δύση τι κάνει; Η καρδιά της πονάει; Όχι! Λέει τίποτα; Όχι! Αμφιβάλουμε για την ανθρωπιά όσων δεν λυγίζουν μπροστά σε αυτήν την εικόνα. Ένας ολόκληρος κόσμος γυρίζει την πλάτη του σε αυτή τη θέα μόνο και μόνο για να μη χαλάσει την άνεσή του», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Στη Συρία από το ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στην ανθρωπιστική κρίση που κρατάει εννέα χρόνια, ένα σημαντικό μέρος είναι γυναικόπαιδα, αλλά δυστυχώς καμία χώρα δεν δείχνει ευαισθησία στο θέμα αυτό. Μόνο λόγια, λόγια, λόγια… Τίποτα άλλο!», ανέφερε.
Ο Ερντογάν εμμέσως πλην σαφώς έδειξε ότι από την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες θα επιδιώξει να κεφαλοποιήσει την που μεθόδευσε στην Ελλάδα, με την προώθηση προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά σύνορα.
Συγκεκριμένα είπε ότι η Τουρκία δεν έλαβε την υποστήριξη που περίμενε από τη διεθνή κοινότητα όσον αφορά στους πρόσφυγες, αλλά ελπίζει να γίνει αποδέκτης ενός διαφορετικού αποτελέσματος τη Δευτέρα (9/3/2020) μετά τη συνάντηση, που θα έχει με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψει με διαφορετικά αποτελέσματα από τις αυριανές επαφές του.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί αύριο τις Βρυξέλλες για συνομιλίες που αφορούν τις σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ, περιλαμβανομένης της Συρίας και του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος.
Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για συνομιλίες σχετικά με την “μετανάστευση, την ασφάλεια, την σταθερότητα στην περιοχή και την κρίση στη Συρία”, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Μπάρεντ Λέιτς, ένας εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζήτησε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, πριν τη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο Πρόεδρο στις Βρυξέλλες, ανέφερε την Κυριακή ο ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως υπάρχουν ομόφωνες και δεσμευτικές αποφάσεις, που καθορίζουν πολλά από τα θέματα που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξει προς όφελος του ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να σχολιάσει τη δημοσιοποίηση εγγράφου για τις διεκδικήσεις του Τούρκου Προέδρου κατά τις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως «τόσο στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών αλλά και αυτό των Υπουργών Εσωτερικών, που προηγήθηκε, ήταν ξεκάθαρο ότι η εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου και των μεταναστών για πολιτικά οφέλη είναι απαράδεκτη και σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΕΕ».
Είπε ακόμη ότι υπάρχουν ένα – δυο κράτη μέλη της ΕΕ που θεωρούν ότι η περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας, με αφορμή το μεταναστευτικό, θα την οδηγήσει στο να μην υιοθετεί πολιτικές όπως τις βλέπουμε τις τελευταίες μέρες, είτε στην Ελλάδα, είτε στη Βουλγαρία, είτε στην Κύπρο:
«Αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να οδηγήσει σε λύση των προβλημάτων, αντίθετα θα οδηγήσει σε επιβεβαίωση της πολιτικής του κ.Ερντογάν. Η θέση της ΕΕ, των κρατών μελών, είναι ξεκάθαρη ότι κάτι τέτοιο δεν θα λύσει τα προβλήματα.»
Αντίθετα, σημείωσε, κάτι τέτοιο θα βοηθούσε έτσι ώστε «κάθε φορά που υπάρχουν τέτοιου είδους δυσκολίες, από πλευράς του ο κ. Ερντογάν να αξιοποιεί τον ανθρώπινο πόνο, να εργαλειοποιεί τους μετανάστες, για ν` αποκομίζει πολιτικά οφέλη».
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζήτησε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πριν τη συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο και πως αναμένει ότι ο κ. Μισέλ θα έχει επικοινωνία και με τον Έλληνα πρωθυπουργό και γενικότερα με τις ηγεσίες των χωρών που επηρεάζονται άμεσα από το μεταναστευτικό.