Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος σχετικά με την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη προχώρησε με τη λήψη 138 ψήφων, που αποδεικνύει ότι δεν δύναται να είναι υποψήφιος πρόεδρος.
Αυτή η απόφαση, αναγκαία για τη συνέχεια της διαδικασίας, θα υποβληθεί στο Συνέδριο του κόμματος, όπου θα ληφθεί η τελική απόφαση για το μέλλον του Κασσελάκη στην κομματική ιεραρχία. Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν υποστηρίζεται η πρόταση διαγραφής του από το κόμμα.
Παράλληλα, η στάση αποχής ορισμένων μελών της Κεντρικής Επιτροπής χαρακτηρίστηκε ως «αντικομματική» από τον Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα της παρουσίας όλων στην συνεδρίαση. «έπρεπε να είναι όλοι και όλες εδώ», ανέφερε.
«Σήμερα ζήσαμε μία υπονόμευση των Οργάνων του κόμματος από μέλη και της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΚΕ. Και η υπονόμευση δηλώθηκε στις κάμερες, αρνούμενα τα στελέχη αυτά τον ρόλο που τους έδωσαν τα μέλη του κόμματος ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής», πρόσθεσε, ενώ είπε ότι «επιβεβαιώνονται έτσι τελικά και τα SMS για την αντισυγκέντρωση αλλά και για τη διαμαρτυρία έξω από την Κεντρική Επιτροπή».
Επιπλέον, η Γιώτα Πούλου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και υποστηρίκτρια του Στέφανου Κασσελάκη, προχώρησε σε παραίτηση ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στην συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας ότι κατέχει κι άλλα αξιώματα, όπως αυτό της βουλευτού και τομεάρχισσας.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Θύμιος Γεωργόπουλος παρουσίασε πρόταση παραπομπής του Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ζητώντας να εξεταστεί το ενδεχόμενο διαγραφής του με την αναφορά σε 20 διαφορετικούς λόγους. Ανάμεσα σε αυτούς, περιλαμβάνονται το εξώδικο που είχε στείλει ο Κασσελάκης και η πρόσφατη συνέντευξή του στον ANT1. Η εν λόγω πρόταση ακολούθησε τη νωρίτερη πρόταση του Γιάννη Μουζάλα για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Κασσελάκη.
Ο Γιάννης Μαντζουράνης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις, διαβεβαίωσε ότι η συνεδρίαση διεξάγεται κανονικά, παρά τις ενέργειες ορισμένων που επιχείρησαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην απαρτία. Καταδίκασε μάλιστα την άρνηση κάποιων μελών να παραλάβουν τα καρτελάκια τους και να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ενότητα και συμμετοχή.
Μία σημαντική πρόταση υπεβλήθη στην Κεντρική Επιτροπή του Σύριζα, με στόχο τη λήψη απόφασης για την παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας, με το αίτημα της διαγραφής του από το κόμμα.
Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο Θύμιος Γεωργόπουλος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και πρώην οικονομικός διευθυντής, ο οποίος κατέθεσε την πρόταση αναφέροντας συγκεκριμένους λόγους που θεωρεί πως υποστηρίζουν την παραπομπή αυτή.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο, οι λόγοι για την πρόταση του βασίζονται σε 20 σημεία, εκ των οποίων οι 17 είναι λόγοι που είχαν ήδη αναφερθεί σε προηγούμενο υπόμνημα από τον Θέμη Μουμουλίδη. Σε αυτούς τους λόγους προστίθενται άλλοι τρεις, τους οποίους ο κ. Γεωργόπουλος θεωρεί εξίσου σοβαρούς και σημαντικούς.
Αυτοί περιλαμβάνουν:
– το εξώδικο που απέστειλε ο κ. Κασσελάκης,
– τη συνέντευξη του πρώην προέδρου στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα,
καθώς και
– την πρόσφατη προσπάθεια των υποστηρικτών του Κασσελάκη να υπονομεύσουν τη λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής, που αποτελεί το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος.
Η πρόταση αυτή δημιουργεί έντονες συζητήσεις και προσδίδει νέα διάσταση στις εσωτερικές διεργασίες του κόμματος, καθώς η παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ενδεχόμενο της διαγραφής αποτελεί μια σοβαρή εξέλιξη.
Ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας προχώρησε σε αίτημα αποκλεισμού της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη. Η κίνηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο έντονων πολιτικών διεργασιών και αναταραχών εντός του κόμματος, με τον κ. Μουζάλα να εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για τη συνέχιση της υποψηφιότητας του Κασσελάκη. Το αίτημα του πρώην υπουργού ενισχύει το κλίμα αμφισβήτησης που υπάρχει γύρω από τον Στέφανο Κασσελάκη, προσδίδοντας νέες διαστάσεις στις εσωκομματικές εξελίξεις.