Αλλαγές στην εστίαση: Με application θα ελέγχουν τους εμβολιασμένους οι καταστηματάρχες – «Χρυσό» θα πληρώνουν τον καφέ οι ανεμβολίαστοι.
Ζητήματα ελέγχου, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν να μπουν στο καθεστώς της «αμιγούς», που θα δέχονται δηλαδή μονάχα εμβολιασμένους, έθεσε η ανακοίνωση των προνομίων για τους εμβολιασμένους πολίτες. Πώς οι καταστηματάρχες θα ελέγχουν αν ο πελάτης είναι όντως εμβολιασμένος; Ή πως το πιστοποιητικό του δεν είναι πλαστό;
Σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, ο οποίος μίλησε στο Star, θα υπάρχει μια ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία δουλεύεται αυτή την περίοδο και θα είναι έτοιμη σε πολύ λίγες ημέρες, την οποία οι επιχειρηματίες θα μπορούν να κατεβάσουν από το gov.gr, δωρεάν. Με τη χρήση αυτής της εγαρμογής θα μπορούν να επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα των εγγράφων είτε αν κάποιος είναι εμβολιασμένος είτε αν έχει αρνητικό τεστ».
Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους θα έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα, ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ «για να δουν σημαντική αύξηση της πελατείας, της κίνησης, του τζίρου τους» όπως ανέφερε. Και εξήγησε «σήμερα υπάρχουν συγκεκριμένα όρια στην πληρότητα των χώρων γιατί φιλοξενούν εμβολιασμένους πολίτες και ανεμβολίαστους. Η επιχείρηση που θα επιλέξει να λειτουργήσει μόνο με εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, θα έχει 85% πληρότητα. Αυτό σημαίνει ότι προσεγγίζει ουσιαστικά τα επίπεδα και το πλαίσιο κανονικότητας που λειτουργούσε πριν την πανδημία».
Όπως ανέφερε ο Άκης Σκέρτσος «έχουμε περάσει πλέον το σημείο που η δυνατότητα πρόσβασης στον εμβολιασμό είναι καθολική. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι σήμερα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση το 56% των ενήλικων πολιτών της χώρας και έχουν πλήρως εμβολιαστεί το 44% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας», ανέφερε εισαγωγικώς περιγράφοντας και το στόχο της επόμενης ημέρας: «Πρακτικά έχουμε τους επόμενους δύο μήνες μπροστά μας για να πιάσουμε το τείχος ανοσίας και να μπούμε στο φθινόπωρο όσο το δυνατόν πιο θωρακισμένοι απέναντι στις μεταλλάξεις».,
όσοι δε διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test (όχι self test) προκειμένου να διασκεδάσουν και φυσικά να μπορούν να βρουν εύκολα τον επιστήμονα υγείας που θα το κάνει. Μέχρι σήμερα μπορούσες να κάνεις ένα διαγνωστικό τεστ κορονοϊού είτε σε δημόσιες δομές υγείας είτε σε ιδιωτικές δομές.
Το ανώτατο κόστος χρέωσης της παροχής υπηρεσίας για τα rapid test φτάνει τα 10 ευρώ, ενώ το ανώτατο όριο χρήσης της δειγματοληψίας φτάνει επίσης τα 10 ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, αν κάποιος θέλει να κάνει rapid test από κάποιο ιδιώτη γιατρό ή φαρμακοποιό κ.τ.λ.π., το ανώτατο ποσό που μπορεί να πληρώσει είναι 20 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς το ίδιο είναι και το κόστος διενέργειας ενός rapid test σε μία ιδιωτική ή δημόσια δομή.
Όπως είχε γίνει γνωστό, το μέτρο αυτό έχει ως σκοπό την τήρηση των εθνικών και ταξιδιωτικών μέτρων για την ασφάλεια κατά του κορονοϊού ενόψει της τουριστικής περιόδου.
Τέλος, στη σχετική τροπολογία τροπολογία αναφέρεται ότι μοριακό έλεγχο (PCR) μπορούν να διενεργήσουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή ιδιωτικές κλινικές σε υπηκόους τρίτων χωρών ή κρατών μελών της Ε.Ε. με τη μεταφορά του ληφθέντος δείγματος, όπου απαιτείται και την ανάλυση των αποτελεσμάτων να βαρύνουν τον φορέα που διενεργεί τον έλεγχο.
Όπως αναφέρθηκε οι καταστηματάρχες αντιδρούν στα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι σ’ αυτούς.
«Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις σχετικά με το νέο πλαίσιο λειτουργίας των εσωτερικών χώρων του κλάδου εστίασης, είναι ξεκάθαρο ότι σκοπός είναι η μεταβίβαση της ευθύνης των αποφάσεων στους επιχειρηματίες του κλάδου. Έναν κλάδο που έχει υποστεί πολλά εδώ και 1,5 χρόνο και βρίσκεται μονίμως σε μια μερική έως ανύπαρκτη λειτουργία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει διαχωρισμός και διάκριση των πελατών ή τουριστών και φυσικά την ατομική ευθύνη της απόφασης για κάθε επιχειρηματία που σε καμία των περιπτώσεων δεν είναι δικιάς μας αρμοδιότητας. Αν λάβουμε υπόψη μας και τον εποπτικό έλεγχο ο οποίος θα πρέπει να διενεργείται από τους ιδιοκτήτες και το προσωπικό των καταστημάτων μας υποκαθιστώντας τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς, αντιλαμβανόμαστε όλοι το λάθος της απόφασης . Εμείς ασκούμε την εστίαση και σε καμία των περιπτώσεων τον ελεγκτικό μηχανισμό της κεντρικής εξουσίας.
Θέτουμε επίσης κάποια βασικά ερωτήματα:
– Τι θα γίνεται στην αμιγή λειτουργία στην περίπτωση κατά την οποία ένας πελάτης από παρέα των 4 ατόμων είναι ανεμβολίαστος; Τι θα πράττουν οι επιχειρηματίες; Πως θα χειρίζεται τον συγκεκριμένο πελάτη χωρίς να δημιουργεί πρόβλημα στις σχέσεις της επιχείρησης και με τους υπόλοιπους πελάτες; Τι κυρώσεις θα έχει το κατάστημα σε τέτοιες περιπτώσεις που ουσιαστικά δεν έχει ευθύνη;
– Τι θα γίνεται με τους τουρίστες που θα επισκέπτονται τα καταστήματα μας μετά από 10ημερη παρουσία στη χώρα μας άσχετα εάν εισήλθαν με αρχικό πιστοποιητικό καθαρό;
– Πώς θα αντιμετωπίζονται οι παραπλανητικοί πελάτες που θα χρησιμοποιούν άλλο QRcode; Θα ζητάμε ταυτότητες; Είναι δυνατόν;
– Τέλος, πόσο άστοχο είναι όταν ακούμε για επιστροφή στην κανονικότητα όταν μια αμιγώς επιχείρηση καλείται να δουλέψει με το 34% (ποσοστό που αφορά τους πλήρης εμβολιασμένους) προσδοκώντας να φτάσουν στο 70%, πράγμα που σημαίνει ότι κυριολεκτικά θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό καθεστώς ελλιπούς και ζημιογόνους λειτουργίας; Όταν ακόμη δεν έχουν δοθεί τα περιβόητα ποσά επανεκκίνησης του 7% του τζίρου σε καμία επιχείρηση έως σήμερα, 2 μήνες μετά το άνοιγμα της (3/5 σημειωτέον) και από τις 82.000 επιχειρήσεις ζήτημα να χρηματοδοτηθούν 20.000, πράγμα που αναδεικνύει και το επερχόμενο πρόβλημα των οικονομικών θεμάτων του κλάδου;
Ελπίζουμε τουλάχιστον η κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει με μεσοπρόθεσμα μέτρα όπως η μείωση των ενοικίων, η επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών, η επιλεκτική αναστολή, εκτός από το να μας χρεώνει απλά το βάρος των πολιτικών και ελεγκτικών αποφάσεων που όφειλε να αναλάβει η ίδια!».
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Τρίτης (29/06) οι Γιώργος Γεραπετρίτης και Αδωνις Γεωργιάδης, οι χώροι συναθροίσεων προσώπων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες και το νέο πλαίσιο θα ισχύει από 15 Ιουλίου:
– Αμιγείς χώροι: Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες
– Μεικτοί χώροι: Χώροι συνάθροισης όπου έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.
Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό δηλώνονται, κατ’ επιλογή, ως αμιγείς (από τις 15 Ιουλίου και εντεύθεν) ή ως μεικτοί, σε ειδική πλατφόρμα, και φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.
Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).
Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).
Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς:
Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί:
– Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους -υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.
– Θέατρα και κινηματογράφοι με υποχρεωτική χρήση μάσκας, ανεξαρτήτως διαβάθμισης.
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς:
Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί – Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:
• 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
• 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
• 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς:
Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί:
Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους – πρόσβαση κοινού με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους. Πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.
Οι κλειστοί χώροι πλην των κέντρων διασκέδασης όπως εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι και θέατρα ανοίγουν ως εξής: κλειστοί κινηματογράφοι την 1η Ιουλίου και λοιποί κλειστοί χώροι στις 15/07..
Όσον αφορά στα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ κ.α.) (1η Ιουλίου ανοίγουν οι υπαίθριοι και 15/07 οι κλειστοί)