Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε μία κίνηση με συμβολισμό, καθώς θα πρόκειται για την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και με στόχο να πιέσει, τόσο το ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κίνημα Αλλαγής να την ψηφίσουν, προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνοντας την πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Και αυτό καθώς αφενός ο πρωθυπουργός δίνει το προσωπικό του στίγμα προτείνοντας μία γυναίκα, ενώ αφετέρου η κ. Σακελλαροπούλου προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα βρίσκεται πολύ κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο και επιπλέον είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΣτΕ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις για τη στάση του αύριο στον πρωινό καφέ στην Κουμουνδούρου, στελέχη του ωστόσο παραδέχονται πως το συγκεκριμένο πρόσωπο “μας βάζει σε σκέψεις”, είναι δε μάλιστα το μοναδικό από τα ονόματα που είχαν ακουστεί, που ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε έστω να εξετάσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΚΙΝΑΛ θα αποφασίσει τη στάση του σε κοινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας αύριο στις τρεις το μεσημέρι. Σημειωτέον πάντως ότι μέχρι πρότινος, η Χαριλάου Τρικούπη υποστήριζε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει όχι μόνο να προέρχεται απο την “προοδευτική παράταξη” αλλά να είναι και πολιτικό πρόσωπο λόγω των εξελίξεων στα εθνικά θέματα με την προκλητική στάση της Τουρκίας. Το ΚΙΝΑΛ δεν είναι πάντως αρνητικό ως προς την κ.Σακκελαροπούλου, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν αύριο.
Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε το μεσημέρι με την κ. Σακελλαροπούλου και της γνωστοποίησε την πρόταση του για την Προεδρία της Δημοκρατίας σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου, ενώ το μεσημέρι επικοινώνησε με τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον ενημέρωσε και επισήμως ότι δε θα τον προτείνει ξανά, κάτι που είχε επιβεβαιωθεί με διαρροές τις προηγούμενες ημέρες.
Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για “μια επιλογή από το μέλλον” που όπως σημείωναν συμβολίζει τη νέα εποχή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, “μια εποχή ανάδειξης σε κορυφαία αξιώματα προσώπων από ένα ευρύτερο κοινωνικό και ιδεολογικό φάσμα που έχουν ξεχωρίσει στον τομέα τους. Η επαγγελματική και κοινωνική διαδρομή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου την καθιστούν μια εξαιρετική πρόταση.”
Ενωτική, διότι όπως έλεγαν: “Επελέγη με βάση την επιτυχή επαγγελματική και δημόσια διαδρομή της. Δεν προέρχεται από τον πολιτικό χώρο της ΝΔ. Η ευρύτερη αποδοχή της, δεν προκύπτει μόνο από τον σεβασμό και την εκτίμηση που απολαμβάνει στον επαγγελματικό της χώρο. Έχει σηματοδοτηθεί από το γεγονός ότι στη διαδικασία της Βουλής για την ανάδειξη Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε λάβει ευρύτατη στήριξη στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενώ η απόφαση για την τοποθέτησή της στη θέση του Προέδρου του ΣτΕ ελήφθη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δύσκολο να καταψηφίσει κανείς μια τέτοια υποψηφιότητα. Αν υπάρχουν κόμματα που δεν θα την στηρίξουν πρέπει να αναζητήσουν επιχειρήματα γιατί δεν θα το κάνουν.”
Προοδευτική, διότι όπως έλεγαν: “Ως δικαστής με μακρά θητεία στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ είχε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση νομολογίας η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοπεριβαλλοντική και φιλαοαναπτυξιακή. Δηλαδή που βρίσκει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάγκη για γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με πολιτικές για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης πρόκλησης των επόμενων δεκαετιών που είναι η κλιματική αλλαγή. Επίσης, είναι από τους συνεπείς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.”
Τέλος κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν αξιοκρατική την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου, καθώς για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία φέρνει μια γυναίκα στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα. “Με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ένα σαφές αποτύπωμα για το πώς αντιλαμβάνεται την Ελλάδα της νέας εποχής. Μια Ελλάδα στην οποία το φύλο δεν είναι εμπόδιο για τους άξιους ανθρώπους. Γιατί η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι μια άξια γυναίκα” τόνιζαν.
Οι ίδιες πηγές χρύσωναν το χάπι στον απερχόμενο Πρόεδρο Δημοκρατίας λέγοντας: “Ο Προκόπης Παυλόπουλος επιτέλεσε τα καθήκοντά του, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο για τη χώρα, με σεβασμό στο Σύνταγμα. Ο πρωθυπουργός εκτιμά την προσφορά του.”
Απαντούσαν δε σε όσους στη ΝΔ επιθυμούσαν πολιτικό πρόσωπο από την παράταξη, δηλαδή βασικά στους σαμαρικούς που πίεζαν για υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας: “Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλά άξια στελέχη που προέρχονται από τον πολιτικό χώρο. Όμως, δεν περιορίζονται μόνο σε αυτόν. Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να προτείνει επίσης και να εκλεγεί στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, πρόσωπο από τον παραταξιακό χώρο της ΝΔ. Επέλεξε να μην το κάνει επιζητώντας πάντα την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, όπως κάνει σε όλα τα μείζονα ζητήματα της χώρας.”
Όπως λένε από το Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης με την επιλογή αυτή ήθελε να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στη νέα εποχή, χαρακτηρίζοντας την απόφαση να προτείνει ένα νέο πρόσωπο και δη γυναίκα σε αυτή τη θέση, μία κίνηση έντονο συμβολισμό για “τη νέα εποχή εθνικής αναγέννησης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα.”
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Νομικής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1978. Το 1982 διορίσθηκε εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα. Στις 23.10.2015 προήχθη στον βαθμό του αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ´ Τμήμα, ως αναπληρώτρια πρόεδρος. Στις 17.10.2018 προήχθη στον βαθμό του προέδρου του δικαστηρίου.
Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II.
Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), γενική γραμματέας (1985-1986) και αντιπρόεδρος (2006-2008).
Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995).
Δίδαξε δίκαιο περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014).
Ορίσθηκε μέλος της επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του συμβουλίου σπουδών (2010-2013).
Διετέλεσε πρόεδρος του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015).
Από τον Μάρτιο του 2015 είναι πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».
Ιδιαίτερα ευαίσθητη σε περιβαλλοντικά θέματα, ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις, όπως η εκτροπή του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο, η διάσωση των προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ως διατηρητέων κ.λπ..
Γνωρίζει άριστα αγγλικά και γαλλικά, ενώ έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.
Ενδεικτικά:
«Η Βιώσιμη Διαχείριση των Υδατικών Πόρων» (Νόμος και Φύση, Σεπτ. 2006),
«Η απουσία δασολογίου και χωροταξικού σχεδιασμού και η εκτός σχεδίου δόμηση: Η πραγματική απειλή για τα δάση» (ΔΣΘ, ΓΕΩΤΕΕ,
Πανελλήνιος Σύλλογος Δασολόγων, 9-10.3.2007),
«Ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων και το άρθρο 100 παρ. 5 του Συντάγματος. Δικονομική οργάνωση ή περιορισμός του διάχυτου ελέγχου» (Όμιλος Αριστόβουλου Μάνεση, Η’ Επιστημονικό Συμπόσιο, 16-17.3.2007)
«Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα» (ΕΣΔΙΛ, 2007)
«Η Προστασία των Δασών και η Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» (Η Προστασία του Περιβάλλοντος στο Δίκαιο και στην Πράξη, ΙΜΔΑ 2008),
«Χωροταξία και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» (ΘΠΔΔ, 2.2014),
Οικονομική κρίση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (6.2.2014),
«Η αυθαίρετη δόμηση και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας μέχρι και το νόμο 4014/2011» (Συνέδριο Ένωσης Μελών ΝΣΚ και ΕΑΑΔΗΣΥ, 10-12.10.2014),
«Μνημεία και Υποδομές: Ανθρώπων Έργα» (ΕΜΕΔΙΤΕΚΑ, 22.4.2015),
«Κρίση και Ανθεκτικότητα του Συντάγματος» (Εφημερίδα Διοικητικού Δικαίου, 1/2016),
«Η στάση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η φέρουσα ικανότητα» (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, 6.5.2015),
«Περιβάλλον και Ανάπτυξη: Σταθμίσεις και Δικαστικός έλεγχος» (Νόμος και Φύση, 2016),
«Δικαστική Δεοντολογία» (Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, 17.3.2016),
«Από τα προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας στα διατηρητέα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου: Η μνήμη που αντιστέκεται» (ΕΕΔΠ, Τιμητικός Τόμος Κ. Μενουδάκου, 2016),
Το Σύνταγμα και η εφαρμογή του (9.2.2017),
Τα Συντάγματα του Αγώνα: Το δίκαιο της ελευθερίας (26.4.2017),
Βήματα εξέλιξης του ακυρωτικού ελέγχου (13.6.2017),
Δικαστική εκπαίδευση, Πολιτεία και Κοινωνία (14.6.2017),
Αναζητώντας τον χαμένο δημόσιο χώρο (29.11.2017),
Η συνταγματική διάσταση των δικαστικών ενώσεων (9.12.2017),
Η νομολογία του ΣτΕ για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση του θαλάσσιου και παράκτιου χώρου (24.1.2018),
Σκέψεις για μια σύγχρονη και αποτελεσματική δικαιοσύνη (7.2.2018),
Περιβαλλοντικό Σύνταγμα και ΣτΕ στα χρόνια της κρίσης (Νόμος και Φύση, 12.2.2018),
Ενέργεια και επενδύσεις στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (22.3.2018).
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου μένει στο κέντρο της Αθήνας, είναι διαζευγμένη κι έχει ένα παιδί.