Όταν καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες ζυμαρικών στην καθημερινότητά μας ελοχεύει ο κίνδυνος να νοσήσουμε από αυτοάνοσα νοσήματα.
Της: Έπη Τρίμη
Δυστυχώς, πολλοί από μας τα καταναλώνουμε περισσότερο συχνά απ’ όσο πρέπει είτε γιατί είναι νόστιμα και οικονομικά, είτε γιατί αποτελούν μια εύκολη λύση καθώς μαγειρεύονται γρήγορα και εύκολα.
Τα οφέλη των ζυμαρικών
Τα ζυμαρικά είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο, σελήνιο δρώντας ως αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό. Περιέχουν επίσης ασβέστιο, φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως είναι το φολικό οξύ ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Όπως προτείνουν οι διαιτολόγοι μια ποσότητα όσο μια κούπα του τσαγιού μια φορά την εβδομάδα ενδείκνυται.
Να σημειωθεί πως τα ζυμαρικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης, του στόματος και των ωοθηκών, ενώ δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Οι παθήσεις από τη συχνή κατανάλωση των ζυμαρικών
Στον αντίποδα, επειδή τα ζυμαρικά περιέχουν γλουτένη αν τα τρώμε πολύ συχνά και σε ποσότητα υπάρχει ο κίνδυνος να νοσήσουμε από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, να πάθουμε αυτοάνοσα, να έχουμε δερματικά προβλήματα όπως εκζέματα φαγούρα και φυσικά αν δεν κινούμαστε αρκετά να πάρουμε βάρος.
Επίσης, στην περίπτωση που κάνουμε καθιστική ζωή, η κατανάλωση υδατανθράκων τη νύχτα δεν αποτελεί μια καλή επιλογή καθώς αυτές τις θερμίδες δεν τις καίμε.
Είμαστε ό,τι τρώμε
Ο οργανισμός για να είναι απολύτως υγιής πρέπει να τρέφεται από όλες τις ομάδες τροφών. Συνεπώς πρέπει να τρώμε απ’ όλα και από λίγο, αποφεύγοντας ωστόσο τροφές αμυλούχες, σάλτσες, αλμυρά και τηγανιτά.
Για να τρέφεστε σωστά η διατροφή σας πρέπει να βασίζεται ως επί το πλείστον στη μεσογειακή διατροφή. Επίσης, αν είστε λάτρης των ζυμαρικών καλύτερα επιλέξτε ολικής άλεσης αλλά και αυτά με μέτρο.
Επίσης, συμπληρώστε τη διατροφή σας με δημητριακά, κριθάρι, καστανό ρύζι και κινόα και το ψάρι αποφεύγοντας το κόκκινο κρέας.
Καταναλώστε διαλυτές φυτικές ίνες
Εντάξτε στη διατροφή σας φασόλια, μπιζέλια, φρούτα και το αβοκάντο καθώς είναι όλα ισχυροί σύμμαχοι όταν πρόκειται για τη μείωση της χοληστερίνης σας και της θωράκισης της υγείας σας.
Συμπερασματικά θα ήταν καλό αν έχουμε διαβήτη, περιττά κιλά και δεν ασκούμαστε τακτικά να τα αποφεύγουμε ή να αγοράζουμε ολικής αλέσεως ή ειδικά για διαβητικούς.
Τέλος, είναι προτιμότερο να τα καταναλώνουμε με μια σάλτσα ντομάτας, λαχανικά, ελαιόλαδο και τυρί χαμηλών λιπαρών.