Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού του πάσχοντος, που είναι ιδιαίτερα μολυσματικός κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης. Ακόμη και σε άτομα που δεν παίρνουν θεραπεία, η μολυσματικότητα μειώνεται σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη. Πιστεύεται ότι οι φορείς είναι σχεδόν απίθανο να μεταδώσουν το στρεπτόκοκκο, ίσως λόγω του μικρού αριθμού των μικροοργανισμών στο φάρυγγα ή την εξαφάνιση τους από τις ρινικές εκκρίσεις. Ο χρόνος επώασης είναι 2-5 μέρες.
Η νόσος εισβάλλει συνήθως με υψηλό πυρετό, κοιλιακά άλγη, εμέτους, δυσκαταποσία και κεφαλαλγία.
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Αν το παιδί σας έχει πονόλαιμο μαζί με πρησμένους λεμφαδένες, υψηλό πυρετό (πάνω από 38,3°C) σε μεγαλύτερα παιδιά, ή πυρετό που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες καθώς και προβλήματα στην αναπνοή ή στην κατάποση, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική διάγνωση.
Τι αναφέρει ο παιδίατρος κ. Χαραμαράς αναφρικά με τον στρεπτόκοκκο
Τι αναφέρει ο παιδίατρος κ.Ηλίας Χαραμαράς, ο οποίος μας εξήγησε, ότι «ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει από μία απλή λοίμωξη έως και σηψαιμία, αν καταφέρει να μπει στην κυκλοφορία του αίματος».
«Είναι ένα πολύ κοινό βακτήριο που κάνει λοιμώξεις με μεγάλο εύρος, με πιο επικίνδυνη όλων βέβαια τη σηψαιμία. Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι πολύ χαρακτηριστικές στα παιδιά και εντοπίζονται αμέσως από τον παιδίατρο: Στις αμυγδαλές ο στρεπτόκοκκος κάνει μία άσπρη κρούστα, προκαλεί μια περιστοματική χλομάδα, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και οστρακιά, με συμπτώματα όπως εξανθήματα και σκούρες ζώνες στο πρόσωπο και τα μάγουλα», λέει ο κ. Χαραμαράς.
Προσθέτει δε, ο ίδιος, ότι ένα παιδί με στρεπτόκοκκο που μένει πολλές μέρες με πυρετό και χωρίς αντιβιοτικό μπαίνει σε κίνδυνο, ενώ συμβουλεύει: «Στον στρεπτόκοκκο ο πυρετός είναι υψηλός (φτάνει ακόμα και τους 40 βαθμούς), το παιδί μπορεί να έχει σπασμούς και τάση προς εμετό. Αν αυτή η κατάσταση συνεχίζεται για 2-3 μέρες, το παιδί πρέπει απαραίτητα να εξεταστεί από γιατρό και να καλυφθεί από αντιβίωση!»