pposochi-exi-logoi-poy-den-prepei-na-kollisoyme-ti-metallaxi-omikron-oi-sovaroi-kindynoi-tis-molynsis-83676
12:00

Πpoσoχή: Έξι λόγoι που δεν πρέπει να κολλήσουμε τη μετάλλαξη Όμικρον, οι σοβαροί κίνδυνοι της μόλυνσης

12:00
Νίκη Μουλά

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει επικρατήσει παγκοσμίως και το Reuters αναφέρει έξι σοβαρούς λόγους που δεν πρέπει να κολλήσουν οι πολίτες, καθώς η ανοσία της αγέλης μέσω της νόσησης κρύβει σοβαρούς κινδύνους.

Μπορεί να επικρατεί η θεωρία ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ήπια σχετικά συμπτώματα στους περισσότερους και δεν οδηγεί στα νοσοκομεία, με πολλούς να αναρωτιούνται γιατί να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουν τη μόλυνση τώρα, αφού όλοι θα εκτεθούν στον ιό αργά ή γρήγορα;

Advertisement

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, οι ειδικοί απαντούν για ποιους λόγους δεν είναι καιρός να εφησυχάζουμε για την Όμικρον.

Advertisement

Advertisement

Οι έξι λόγοι για να μην κολλήσουμε την Όμικρον

1. Μπορεί να νοσήσουμε σοβαρά

Advertisement

Η έρευνα έχει δείξει ότι η Όμικρον είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε ένα ασυμπτωματικό κρούσμα COVID-19, σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές. Για εκείνους που έχουν συμπτώματα, ένα υψηλότερο ποσοστό εμφανίζει πολύ ήπιες ασθένειες, όπως πονόλαιμο ή ρινική καταρροή, χωρίς τις αναπνευστικές δυσκολίες που χαρακτηρίζουν τις προηγούμενες λοιμώξεις.

Αλλά η μεγάλη εξάπλωση της Όμικρον σε πολλές χώρες σημαίνει ότι σε απόλυτους αριθμούς, περισσότεροι άνθρωποι θα εμφανίσουν σοβαρή ασθένεια. Συγκεκριμένα, πρόσφατα στοιχεία από την Ιταλία και τη Γερμανία δείχνουν ότι τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι πολύ πιο ευάλωτα όσον αφορά τη νοσηλεία, την εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή και τον θάνατο.

Advertisement

«Συμφωνώ ότι αργά ή γρήγορα όλοι θα εκτεθούμε, αλλά αργότερα θα είναι καλύτερα. Γιατί αργότερα θα έχουμε καλύτερα και περισσότερα διαθέσιμα φάρμακα και καλύτερα εμβόλια», υπογράμμισε ο ειδικός σε ιούς Μισέλ Νουσεντζβάιγκ του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ.

2. Μπορεί να μολύνουμε άλλους

Μπορεί να αρρωστήσουμε ελαφρά, αλλά θα μπορούσαμε να μεταδώσουμε τον ιό σε κάποιον άλλον που κινδυνεύει επειδή πάσχει από σοβαρή ασθένεια.

3. Οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις της Όμικρον παραμένουν άγνωστες

“Οι λοιμώξεις, με προηγούμενες παραλλαγές, μερικές φορές προκάλεσαν το επίμονο, εξουθενωτικό σύνδρομο Long COVID. Δεν έχουμε ακόμη στοιχεία σχετικά με το ποσοστό των λοιμώξεων από Όμικρον που καταλήγουν σε Long COVID” επεσήμανε ο Ιβασάκι.

«Οι άνθρωποι που υποτιμούν την Όμικρον ως «ήπια νόσο» θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο εξουθενωτικής ασθένειας που μπορεί να παραμείνει για μήνες ή χρόνια», συμπλήρωσε.

Επίσης ασαφές είναι αν η Όμικρον θα έχει κάποια από τα «σιωπηλά» αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν με προηγούμενες παραλλαγές, όπως βλάβες στο σπέρμα και αλλαγές στα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη.

4. Τα φάρμακα είναι περιορισμένα

Οι θεραπείες για την Όμικρον είναι τόσο περιορισμένες που οι γιατροί πρέπει να τις χορηγούν «με δελτίο».

Δύο από τα τρία φάρμακα αντισωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων κυμάτων COVID-19 είναι αναποτελεσματικά έναντι αυτής της παραλλαγής.

Το τρίτο, το sotrovimab, από την GlaxoSmithKline, είναι σε έλλειψη, όπως και μια νέα αντιική θεραπεία χορηγούμενη από το στόμα, που ονομάζεται Paxlovid, από την Pfizer Inc, η οποία φαίνεται αποτελεσματική. Εάν αρρωστήσετε, μπορεί να μην έχετε πρόσβαση σε θεραπείες.

5. Γεμίζουν τα νοσοκομεία

«Σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα (και με τρίτη δόση εμβολίου ακόμα) χωρίς υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, η Όμικρον δεν θα κάνει μεγάλη ζημιά. Ωστόσο, όσο λιγότερες μολύνσεις, τόσο το καλύτερο, ειδικά τώρα, όταν τα νοσοκομεία έχουν ήδη κατακλυστεί», σημείωσε ο Ντέιβιντ Χο, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Λόγω του αριθμού ρεκόρ των μολυσμένων ασθενών, τα νοσοκομεία αναγκάστηκαν να αναβάλουν τις προαιρετικές χειρουργικές επεμβάσεις και τις θεραπείες για τον καρκίνο. Και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυμάτων, τα κατακλυσμένα νοσοκομεία δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν σωστά άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως καρδιακές προσβολές.

6. Περισσότερα κρούσματα σημαίνουν περισσότερες νέες παραλλαγές

Η Όμικρον είναι η πέμπτη εξαιρετικά σημαντική παραλλαγή του αρχικού SARS-COV-2 και μένει να δούμε εάν η ικανότητα του ιού να μεταλλάσσεται περαιτέρω θα επιβραδυνθεί.

Τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης δίνουν επίσης στον ιό περισσότερες ευκαιρίες μετάλλαξης και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι μια νέα έκδοση θα ήταν πιο ήπια από τις προηγούμενες.

«Ο SARS-CoV-2 μας εξέπληξε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους τα τελευταία δύο χρόνια και δεν έχουμε τρόπο να προβλέψουμε την εξελικτική τροχιά αυτού του ιού», κατέληξε ο Χο.