Σε πολλές χώρες, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εναλλακτικές λύσεις αντί για χαρτί υγείας. Για παράδειγμα, σε χώρες όπως η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη και η Ινδία, τα μπάνια συνήθως έχουν πλαστική κουτάλα και τη χρησιμοποιούν για να ξεπλένονται με νερό. Υπάρχει ακόμη και μια ειδική τουαλέτα με καθιστικό καθαρισμού που κατασκευάζεται στην Ιαπωνία και χρησιμοποιείται ως μπιντές.
Είχαμε περιέργεια για το τι συμβαίνει με τη χρήση χαρτιού υγείας στην Ασία και ανακαλύψαμε ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό, τόσο πολιτιστικοί όσο και ιατρικοί.
1. Τα υδραυλικά δεν είναι φτιαγμένα για χαρτί υγείας.
Σε πολλές ασιατικές χώρες, τα συστήματα διαχείρισης των υδάτων δεν είναι τόσο καλά όσο στη Δύση. Λόγω των υγειονομικών προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει, δε συνιστάται να πετιέται το χαρτί υγείας στη λεκάνη της τουαλέτας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι συνήθως χρησιμοποιούν μπολ με νερό, μπιντέ ή κάνουν ντους αντί να χρησιμοποιούν χαρτί. Επίσης, για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να χρησιμοποιείστε χαρτί στην τουαλέτα, προσέξτε εάν υπάρχει κάδος. Σε πολλές περιπτώσεις, ο κάδος χρησιμεύει για τη συλλογή του χαρτιού υγείας, όπως και στην Ελλάδα.
2. Το χαρτί υγείας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.
Το χαρτί υγείας που είναι πολύ σκληρό μπορεί να ερεθίσει την περιοχή, ειδικά σε άτομα που έχουν αιμορροΐδες ή ρωγμές. Αντίθετα, η χρήση νερού είναι πολύ πιο ήπια και θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την ανακούφιση της πίεσης στην περινιακή περιοχή.
3. Μπορεί να οδηγήσει σε ουρολοιμώξεις.
Οι κακές συνήθειες σκουπίσματος με χαρτί υγείας μπορεί να οδηγήσουν σε εξάπλωση βακτηρίων. Επιπλέον, για τις γυναίκες, το σκούπισμα προς τα εμπρός θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μεταφοράς βακτηρίων στην ουρήθρα. Χρησιμοποιώντας εναλλακτικές λύσεις όπως ένα μπιντέ ή ένα υγρό μαντιλάκι, μπορείτε να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα.
4. Έχει πολιτιστική σημασία.
Στις μουσουλμανικές χώρες, το πλύσιμο μετά από όλες τις περιπτώσεις αφόδευσης αποτελεί μέρος της ισλαμικής εθιμοτυπίας. Ο ίδιος κανόνας συνδέεται πολιτισμικά και στην Ινδία.
5. Το χαρτί υγείας δεν είναι αρκετά υγιεινό.
Το νερό θεωρείται πιο υγιεινό από το χαρτί υγείας. Το χαρτί υγείας δεν αφαιρεί καλά τα κόπρανα και το σκούπισμα δεν είναι πάντα αρκετό.
6. Δεν είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
Σύμφωνα με την ανάλυση των εμπειρογνωμόνων, μόνο στις ΗΠΑ, 36,5 δισεκατομμύρια ρολά χαρτιού τουαλέτας χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο, που αντιστοιχούν στην πολτοποίηση περίπου 15 εκατομμυρίων δέντρων. Αυτό απαιτεί επίσης τεράστιες ποσότητες νερού, λευκαντικού, ενέργειας και υλικών συσκευασίας. Η χρήση άλλων μέσων όπως είναι ο μπιντές, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ πιο φιλική προς το περιβάλλον.
Πιστεύετε ότι το πλύσιμο είναι καλύτερο από τη χρήση χαρτιού υγείας;