niotho-orgi-gia-toys-anemvoliastoys-eimai-kathilomeni-sto-krevati-sygklonizei-asthenis-me-koronoio-103280
13:17

«Νιώθω οργή για τους ανεμβολίαστους, είμαι καθηλωμένη στο κρεβάτι», συγκλονίζει ασθενής με κορωνοϊό

13:17
Newsroom

Τη δική της εμπειρία για τον κορωνοϊό περιέγραψε μία γυναίκα σε πρωινή εκπομπή του Mega ενώ ανέφερε ότι οι ανεμβολίαστοι οφείλονται γι’αυτό.

Η πλειοψηφία των εμβολιασμένων, όταν νοσούν με κορωνοϊό, έχουν ηπιότερα συμπτώματα συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους. Η κυρία Έλενα, ασθενής με covid-19 εδώ και τέσσερις εβδομάδες, μιλώντας στο Mega, περιέγραψε τη δική της περιπέτεια με τον ιό και την καθυστερημένη ανάρρωσή της, εκφράζοντας την οργή της για τους αρνητές του εμβολίου.

«Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει αυτό το κύμα μη εμβολιασμένων. Είμαι στο σπίτι μόνη μου. Δεν μπορώ να δουλέψω και τα παιδιά μου σπουδάζουν το εξωτερικό», ανέφερε καθώς η παραμονή της στο σπίτι της στερεί τη δυνατότητα να εργαστεί και να βγει από το σπίτι. «Ζούμε σε μια κοινωνία. Αν δεν εφαρμόζετε τους κανόνες μην παίζετε το παιχνίδι. Αν δεν είχα κάνει το εμβόλιο δεν θα μιλάγαμε τώρα», εξομολογήθηκε η ασθενής.

Advertisement

«Και με απλά συμπτώματα θέλετε μια μεγάλη περίοδο για να μπορείτε να συνέλθετε, να έρθετε σε επαφή με κόσμο και να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας», εξήγησε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. «Δεν μπορούμε να είμαστε συνεχώς σε αντιπαράθεση με τους ανεμβολίαστους. Ζούμε όλοι μαζί σε μια κοινωνία και οι διαπληκτισμοί σε καθημερινή βάση δεν έχουν κανένα νόημα», σημείωσε η γιατρός.

Δείτε το βίντεο

Advertisement

Τα αποκαλυπτικά νούμερα για τους εμβολιασμούς και οι ανεμβολίαστοι

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη των εμβολιασμών και έχοντας πλέον αρκετά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη μόλυνση, τη μετάδοση, τη βαριά νόσο και το θάνατο, οι ειδικοί έχουν επανειλημμένως επισημάνει ότι οι εμβολιασμένοι μπορεί μεν να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι οι ανεμβολίαστοι. Ενδεικτικά είναι στοιχεία από το Τέξας των ΗΠΑ, (15/1-1/10 2021) τα οποία δείχνουν ότι οι ανεμβολίαστοι είχαν 45 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από Covid-19 σε σχέση με τους πλήρως εμβολιασμένους. Αναφορικά με τη μετάδοση, ενδεικτικά είναι τα ευρήματα πρόσφατης Ολλανδικής μελέτης, η οποία κατέδειξε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι που μολύνονται με το επικρατούν στέλεχος Δέλτα έχουν 63% λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό.

Advertisement

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασμένων δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά και να χάσουν τη ζωή τους από επιπλοκές της λοίμωξης Covid-19. Κατά συνέπεια όταν βρίσκονται μεταξύ τους σε κλειστούς χώρους οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού είναι σημαντικά μικρότερες και ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο και θάνατο ελαχιστοποιείται.

Αντίθετα, αν κάποιος ο οποίος δεν έχει προστασία έναντι του ιού μολυνθεί, αφενός μεταδίδει περισσότερο τον ιό, αφετέρου κινδυνεύει από βαριά νόσο και θάνατο. Επομένως, οι ανεμβολίαστοι είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο, είτε έρχονται σε επαφή με εμβολιασμένους, είτε με ανεβολίαστους. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, ωστόσο, είναι οι ανεμβολίαστοι για τους ανεμβολίαστους, δεδομένο ότι μολύνονται και μεταδίδουν πιο εύκολα, ενώ κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο.

Με αυτά τα δεδομένα, εάν οι ανεμβολίαστοι εισέλθουν σε έναν χώρο με αρνητικό τεστ, μπορεί μεν να μην είναι επικίνδυνοι για τους υπόλοιπους (στο βαθμό που τα τεστ είναι αξιόπιστα), αλλά δεν είναι ασφαλείς οι ίδιοι.

Advertisement

Το εξώφυλλο είναι φωτογραφία αρχείου*