lemfoma-hodgkin-ta-8-athoa-symptomata-tis-nosoy-poioi-kindyneyoyn-perissotero-74645
18:30

Λέμφωμα Hodgkin: Τα 8 «αθώα» συμπτώματα της νόσου – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

18:30
Παναγιώτης Γιαννακοσιάν

Λεμφώματα: Πρόκειται για μια μορφή καρκίνου που εντοπίζεται στο αίμα. Τα συμπτώματα που εμφανίζει η νόσος είναι αρκετά. Παράλληλα είναι εύκολο να γίνει λανθασμένη διάγνωση λόγω της φύσης των συμπτωμάτων.

Λεμφώματα: Ποια είναι τα είδη τους

Το λέμφωμα είναι ένα τύπος αιματολογικού καρκίνου και μάλιστα ο πιο γνωστός. Εδώ θα μπορέσετε να ενημερωθείτε κατάλληλος για τυχών σημάδια.Το λέμφωμα χωρίζετε σε δυο τύπους.

Advertisement

  1. λέμφωμα Hodgkin (HL)
  2. λέμφωμα μη-Hodgkin (NHL).

Το λέμφωμα προσβάλλει τους λεμφαδένες και εκδηλώνεται όταν η ανάπτυξη των λεμφοκυττάρων παρουσιάζει μετάλλαξη.

Το λέμφωμα Hodgkin διακρίνεται σε έξι επιπλέον κατηγορίες. Το μη-Hodgkin σε εξήντα ένα κατηγορίες. Επιπλέον ο ρυθμός εξέλιξης και των δύο τύπων είναι αυτό που τα χαρακτηρίζει ως επιθετικά και ως βραδέως εξελισσόμενα.

Advertisement

Λεμφώματα: Συμπτώματα που είναι συνήθη

  • Για το λέμφωμα μη-Hodgkin, τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι το αίσθημα βάρους και πόνου στον θώρακα, η έντονη εφίδρωση και ρίγη, η δύσπνοια, ο πυρετός, η κόπωση, το πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα, ο βήχας και οι διογκωμένοι λεμφαδένες.
  • Για το λέμφωμα Hodgkin ύποπτα συμπτώματα θεωρούνται οι νυχτερινές εφιδρώσεις, ο υψηλός πυρετός, η απότομη απώλεια κιλών και όρεξης, οι πρησμένοι λεμφαδένες, η δύσπνοια, ο βήχας και η έντονη φαγούρα στο σώμα.

Λεμφώματα: Ποιοι παράγοντες οφείλονται για την νόσο

  • Οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης λεμφώματος μη-Hodgkin είναι η ηλικία (άνω των 60), το φύλο, η έκθεση σε χημικές ουσίες, η ανοσολογική ανεπάρκεια, τα αυτοάνοσα νοσήματα, οι λοιμώξεις από συγκεκριμένους ιούς (όπως είναι ο ιός Epstein-Barr), τα ενθέματα σιλικόνης και η παχυσαρκία.
  • Οι παράγοντες κινδύνου για το λέμφωμα Hodgkin είναι το ιστορικό λοιμώδους μονοπυρήνωσης, η ηλικία (άτομα 20-30 ετών και άνω των 55 τείνουν να εμφανίζουν πιο συχνά), το φύλο (είναι πιο συχνό στους άνδρες), η κληρονομικότητα και η ανοσολογική ανεπάρκεια.
Advertisement