Κεντρική παχυσαρκία: Το περιττό βάρος στην κοιλιά, αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Σύμφωνα με την έρευνα, μεγάλο ρόλο δείχνει να έχει ο δείκτης μάζας σώματος.
Κεντρική παχυσαρκία: Ο δείκτης μάζας σώματος, συνδέθηκε με τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Η μελέτη διαπίστωσε ότι κάθε αύξηση πέντε μονάδων για Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 25, συνδέθηκε με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 30%.
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι η εκτίμηση των επιπέδων λίπους με βάση το ύψος και το βάρος του ατόμου. Ένας άνθρωπος με ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9 θεωρείται υπέρβαρος, ενώ όσοι βρίσκονται πάνω από 30, θεωρούνται παχύσαρκοι. Για τους ανθρώπους που από υπέρβαροι έγιναν παχύσαρκοι, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξήθηκε στη διάρκεια της μελέτης κατά 30%.
Κεντρική παχυσαρκία: Η έρευνα που διεξήχθη
Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 115.000 άνθρωποι από την Πόλη του Μεξικού. Οι ηλικίες που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν από 35 έως 75 ετών, την στιγμή που εγγράφηκαν σε αυτή. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία τους για περίπου 14 χρόνια. Η μελέτη απέκλεισε όσους διαγνώστηκαν με διαβήτη ή έπασχαν από κάποια άλλη χρόνια πάθηση.
Εκτός από το ύψος και το βάρος για τον υπολογισμό του Δείκτη Μάζας Σώματος, οι ερευνητές μέτρησαν επίσης την περιφέρεια της μέσης των εθελοντών και την αναλογία μέσης – ισχίων. Αυτές οι μετρήσεις βοήθησαν τους γιατρούς να υπολογίσουν το κοιλιακό λίπος.
Ο μέσος ΔΜΣ ήταν 28 στους άνδρες και 29,6 στις γυναίκες, ήταν δηλαδή υπέρβαροι αλλά όχι παχύσαρκοι.
Κεντρική παχυσαρκία: Επηρεάζει την λειτουργία των ζωτικών οργάνων
Η συσχέτιση μεταξύ του ΔΜΣ και του κινδύνου θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης ήταν υψηλότερη (40%) για άτομα ηλικίας 40 έως 60 ετών. Για τα άτομα άνω των 60 ετών, μια αύξηση 5 μονάδων στον Δείκτη Μάζας Σώματος άνω του 25, συνδέθηκε με αύξηση του κινδύνου θανάτου κατά 24%, σύμφωνα με τα ευρήματα.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι μετρήσεις της μέσης, σχετίζονταν ανάλογα με αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Υπογραμμίζουν επίσης ότι, η κεντρική παχυσαρκία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία, καθώς επηρεάζει τη λειτουργία ζωτικών οργάνων, όπως το συκώτι και τα νεφρά. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.